luni, 12 iulie 2010

Coroana "Printesa Sadako"- Legenda celor 1000 de cocori

Un mic omagiu adus lui Sadako Sasaki .
Deoarce  dupa cate am constatat eu,povestea ei impresionanta este aproape necunoscuta in Romania, mi-am propus prin acest articol sa va prezint pe scurt  urmatorul material informativ:

6 august 1943-este data la care"o pasare de otel ucigatoare" a lansat o arma cumplit devastatoare-bomba atomica- deasupra Hiroshimei.
* Pe atunci Sadako era o fetita in varsta de 2 ani,care crescand s-a dovedit a fi o fata curajoasa,robusta,atletica.Ii placea foarte mult sa alerge,visul ei fiind acela "sa fuga iute ca vantul"in competitii sportive pentru tara ei.In 1955 insa,la 11 ani,ea a fost diagnosticata cu leucemie,o boala necrutatoare a sangelui urmare a efectelor chimice nocive ale bombei atomice.
* Intr-o zi pe cand era in spital,a fost vizitata de cel mai bun prieten al ei, care i-a daruit un cocor pliat din hartie si i-a amintit de o veche legenda japoneza care spune ca oricine realizeaza o mie de cocori din hartie,i se va indeplini o dorinta.
* Gandul ca va muri,ca nu-si va mai putea vedea parintii, colegii de scoala,ca nu va mai putea alerga,o deprimau fireste foarte mult asa incat pentru ea aceasta legenda a reprezentat o Speranta de viata,dandu-i totodata puterea de a indura si lupta cu boala.Cu foarte multa credinta si tenacitate ea s-a apucat  imediat de lucru,iar partea impresionanta a povestii ei ,consta in faptul ca nu a renuntat niciodata,continuand sa lucreze pana  cand a murit pe 25octombrie 1955,la varsta de 12 ani!
* In versiune oficiala ea a realizat chiar mai mult de 1000 de cocori,alaturi de care a fost inmormantata.Exista insa si o versiune populara conform careia ea a pliat doar 644 de cocori inainte de a muri,restul pana la o mie fiind realizat de colegii ei de clasa pentru a-i indeplini astfel visul.
* Povestea ei a fost apoi mult mediatizata prin diverse articole,publicatii,iar multi tineri din Japonia,impresionati de ea,au contribuit la strangerea unor fonduri pentru construirea unui monument la Hiroshima in memoria ei si a tuturor copiilor care au fost ucisi de bomba atomica.
* Monumentul a fost descoperit in 1958 in Parcul Pacii de la Hiroshima,reprezentand-o pe Sadako tinand un cocor de aur cu forma stilizata conform modelului  origami traditional realizat si de ea.El a devenit un simbol international al pacii ca urmare a conexiunii cu povestea acesteia si semnificatiile ei.De asemenea el a devenit emblema mondiala a acestei arte denumite origami.
* Anual pe 6 august,mii de copii vin la statuia lui Sadako de la Hiroshima depunand brauri de cocori realizati de ei,fiecare cocor reprezentand un simbol al dorintei de pace in lume a unui copil!
* La baza monumentului exista urmatoarea inscriptie :
 "This is our cry,
This is our prayer,
Peace in the world!"


 Instructiuni cum sa realizezi "origami flapping crane"-model care poate fi  actionat pentru a-si misca aripile. 

Niciun comentariu: