duminică, 5 august 2012

Stefan Luchian/Taina anemonelor


Motto:"Undeva e Linistea mea...iar cand privesc o Floare,in taina frumusetii ei,il resimt pe acel sfant Undeva."

Plastic vorbind florile nu sunt deloc usor de redat.Exista cromatic  o anumita puritate si stralucire,dar mai cu seama  acea prospetime si delicatete specifica ce necesita si  implica creativ o sensibilitate aparte si diverse abilitati picturale.

Putini pictori au reusit sa le redea  farmecul candid si frumusetea daruita  doar prin cateva trasaturi de penel,sa redea emotia prin simplificarea formei ,retinand accente cromatice majore,de esenta  in functie de lumina ce le invaluie tainic si structura lor specifica.Stefan Luchian este absolut  uimitor in aceasta privinta,si... desigur sunt si multe alte aspecte importante  de mentionat pentru a intregi emotia,pentru a pretui pictura sa in toata frumusetea si nobletea ei sufleteasca .Cred ca acest fapt se dobandeste mai cu seama din perspectiva cunoasterii vietii artistului ,Cand exista si un film artistic remarcabil dedicat memoriei unui artist,  exista cu certitudine  posibilitatea unei substantiale forme de cunoastere afective.Desigur e vorba de regie,scenariu,joc actoricesc.
Va las asadar in continuare sa cunoasteti mai multe despre Luchian urmarind filmul dedicat lui.Un film de nota 10,un film cu secvente si cadre minunat concepute ,o drama condimentata si cu un umor de calitate,un film sensibil, poetic, parfumat ,exceptional jucat.

Candva Gheorghe Petrascu ,el insusi un mare pictor,privind  celebrele sale "Anemone ",s-a intrebat fascinat ;"Cum le-a pictat?"Nu de tehnica era vorba desigur.
Ce taina ascund frumusetea anemonelor lui Luchian,a tablourilor sale,ce temperament avea,cat de devotat era artei,cum a trait,ce a sacrificat pentru ea,care este conditia artistului in societate ,etc...  vizionati/revizionati filmul!!!Minunat.

Niciun comentariu: