miercuri, 26 decembrie 2012

Film:Balada unui Soldat/Ballad of a Soldier


Incontestabil o capodopera a cinematografiei rusesti(1959,regia: Grigor Chukrai) un film de referinta a cinematografiei anilor 50 despre dragostea de mama, despre dragostea de fiu si fiorul primei iubiri in contextul dezolant si dramatic al razboiului,care separa destine,vieti.
De remarcat prim-planuri memorabile,efecte cinematografice prin suprapuneri de imagini menite sa contureze stari poetice aparte si o simbolica,staruita si  sublima imagine metaforica a drumului de tara ce strabate cu un sfant si dramatic fior peisajul de campie marcat de orizontala cerului larg,apasator.



Evidentiindu-se in lupte un Soldat este propus de a fi decorat de catre generalul batalionului sau.El insa are o alta propunere,si anume de a fi  recompensat de se poate printr-o  permisie acasa  pentru a-si vedea mama si a o ajuta sa-si repare acoperisul casei .Emotionat de alegerea sa,generalul ii aproba o permisie de 6 zile,doua pentru dus ,doua ca sa repare acoperisul,si doua pentru intors.
Acest drum lung spre casa parinteasca,este si drumul simbolic in care se va infiripa fiorul primei iubiri.De dragul ei,el  "va pierde" impreuna  o jumatate de zi ,si chiar ezita la un moment dat intre ea si intalnirea cu mama sa.Alte intamplari si incidente  neplacute vor ingreuna drumul spre casa care va fi si ultimul sau drum.
Scene finale in care mama si fiul apuca doar sa se imbratiseze si sa-si spuna cateva cuvinte sunt extrem de emotionate,de convingatoare prin modul in care sunt reliefate cinematografic.



Filmul reprezinta si  un minunat omagiu adus tuturor soldatilor cazuti in lupte,si tuturor mamelor indurerate ce au cunoscut aceasta experienta tragica a razboiului.Un film rascolitor,cu mult iz poetic,de o monumentala si fermecatoare simplitudine cum putine astazi afli pe aceasta tema .


Filmul il puteti viziona subtitrat in romana pe canal:filmehd.net
Scrieti "ballad of a soldier"

Vizionare placuta!


2 comentarii:

Nikola Tesla spunea...

Capodoperă ca și restul filmelor sovietice având ca subiect principal - războiul , Copilăria lui Ivan, Soarta unui Om și Zboară Cocorii.

Modart spunea...

Multumesc de completare!