duminică, 2 iunie 2013

Destinatii de vis/Catedrala "Las Lajas" Columbia


De remarcat faptul ca aceasta Minunatie de catedrala in stil neo-gotic din Columbia ,a fost construita(1916-1949) din banii oferiti de o comunitate religioasa.Pe la noi trec ani cu duiumul pentru anumite restaurari sau  pentru pictura bisericii,ce sa mai vorbim de asemeni constructii maiastre intr-un asemenea cadru peisajistic ?!Sa fie columbienii mai instariti,nu cred.Dar cu siguranta sunt mai darnici.... si cred eu, mai credinciosi!.



De cum am privit-o intr-o serie cu mai multe impresioante biserici din lume,m-a subjugat imediat de m-am pomenit exclamand:"Doamne, ce mi-ar place sa fiu acolo!"
Personal,vreau sa spun,ca niciuna dintre celelalte catedrale,unele foarte somptuoase,grandioase, renumite precum "Notre-Dame "din Reims,"Domul" din Milano ori "Sagrada Familia" din Barcelona  nu m-a tintuit locului de incantare precum aceasta.Incerc umil sa schitez cateva impresii in continuare.

Iata cum este amplasta ,ce minunata structura  argintata parca , zvelta si rafinat  dantelata  rasare dintr-un defileu plin de verdeata !Intregesc cadrul si roca de stanca ,un rau,si o fermecatoare verticala de apa pe trepte de roca rasfirandu-se,o cascada alaturata ce marcheaza feeric prin freamatul ei  sacrul lacas de cult crestin.Se spune ca in acest loc s-a  aratat Maica Domnului.Astfel, s-a nascut dorinta si initiativa constructiei ei ...




Nu m-a mirat defel cand am citit mai apoi undeva ca multi o considera cea mai frumoasa catedrala din lume.
Am studiat mai multe fotografii.Nu epateaza prin exces ornamental ,grandoare...farmecul  ei rezulta din proporti medii extrem de frumoase,prin delicatetea  reliefului ornamental aplicat fatadelor cu o anumita masura si discretie.De remarcat iarasi frumusetea materialului de constructie.Un mozaic de pietre in griuri colorate confera  pretiozitate zidurilor,invioreaza volumul de constructie.
Mai multe  rozete cu motive simple circulare accentueaza fireste  acea majestuozitate sacra specifica acestui tip de arhitectura.Rozeta denota prin circularitatea si dispunerea radianta a motivelor ei decorative,armonie desavarsita,pace,vointa unica creatoare prin centrul ei.Este totodata simbolul iubirii si luminii creatoare.



Calea spre intrarea principala este strajuita de ambele parti de sculpturi in marmura reprezentand la scara aproape normala ingeri.Apar de asemenea si in decorul fatadei principale si de remarcat aici o foarte inspirata alegere artistica ,o coloana zvelta reprezentand un inger rugandu-se , te intampina median situat chiar la intrarea in catedrala!



Arhitectural este vorba de asa zisa  "coloana centrala  formand arcul dublu" element de constructie folosit in arta gotica indeosebi pentru ferestre.In acest caz diviziunea este adaptata la nivelul aspectului unui  portal.Observati de asemenea  in imagine o poarta laterala, o usa de lemn compartimentata pe doua registre arcuite prin arcuri ogivale.Prin axul median privirea este directionata catre  varful ogival ce adaposteste  frontonul pictat.Estetic, ansamblul poarta- fronton este astfel divizat majestuos in trei spatii care simbolic  transpun ideea de "Sfanta Trinitate".Revelatia lui Unu ca intreg prin diviziunea in Trei!
Daca renuntam la considerente crestine,esteticul in sine il marturiseste prin forta sa de expresie artistica ,incercati sa va imaginati lipsa acestei  diviziuni,si veti vedea ca ochiul in sine o cere.Frontonul in sine ca centru de interes este ca suprafata in arta gotica un triunghi cu doua laterale arcuite.Evident cult pentru numarul trei ar spune un numerolog.
Am cam divagat nitel poate...lectura in istoria artelor este de "vina".

Va las in final sa va mai deconectati cu cateva imagini despre acest loc fascinant in care minunea naturii  si a artei s-au intalnit pentru a genera un asemenea spectacol divin.
Ma gandesc acum ca a existat probabil in plan subtil  o vointa ,o  bagheta magica ce a harazit ,binecuvantat si  inspirat acest intim paradis, departe de agitatia lumii,retras intr-un defileu, pasind peste el printr-o punte de rai...









MENTION: All these photos are from different net sources! If the authors have objections,just say me and I will delete it.

ps; Multumiri Adei pentru email-ul primit!Multa sanatate si inspiratie ,tie si familiei!Doamne ajuta!

Niciun comentariu: