vineri, 27 noiembrie 2015

FILM:The Mist \ Negura

Citind unele  comentarii pe un blog ,cineva intr-o disputa cu iz religios,recomanda acest film.
M-am hotarat aseara sa-l caut si sa-l vizionez.
Faptul ca este si horror,nu m-a prea atras sa-l urmaresc ,nici cele citite in scurta prezentare.Ce m-a determinat sa-l urmaresc totusi a fost parafa Stephan King(pentru care am o anumita consideratiune) dupa care s-a facut filmul.
In plus,un alt factor determinant...curiozitatea...m-au intrigat comentariile vizitatorilor,care sunt vehement impartite in pro si contra.


Regia: Frank Darabont
Genul:Thriller horror

Multi detesta finalul,altii considera ca exact acesta  propuleaza mult calitatea sa.

DE STIUT INSA:Romanul altfel se termina,nu moare nimeni din masina,traiesc cu un licar de speranta ...deduc din scurta descriere din prezentarea cartii pe wikipedia ,la capitolul " film".

"This adaption changes the ending, as it removes the scene with the radio, and instead has the survivors agreeing to commit suicide after seeing the seemingly overrun New England, with the main character killing the others, including his son, but having used up the bullets, is unable to kill himself." 
________________________________________________________________________________

Asadar, regizorul sau scenaristul filmului au schimbat radical finalul,si sincer sa fiu...il gasesc mult mai realist in contextul situatiei respective,mai sugestiv si de forta ca mesaj.
Este in fond vorba de o situatie  limita de cosmar,in care decizia de a-si lua viata se impune firesc.
Finalul cartii,se inscrie  intr-un cliseu,supravietuitorii spera calatorind intr-o lume care ameninta permanent...
S-a dorit evident altceva,mai zguduitor ca impact emotional,mai aproape de dramele infioratoare care le intalnim in lumea reala,drame in care optiuni bune uneori pur si simplu nu ai,in care trebuie sa alegi intre doua rele ,fireste pe cel mai mic!


Ceea ce insa doare si revolta teribil(sa nu uitam insa,in realitatea istoriei au fost si asemenea cazuri de salvare neasteptata),este tragica ironie a sortii ce a urmat ,prin care suicidul se dovedeste inutil.Cu atat mai zguduidor desigur,cand vine vorba de viata propriului copil sacrificat!!!
Reactiile potrivnice fata de acest final,sunt firesti,ne-am fi dorit omeneste,o cere un anumit imperativ al inimii , un final mai optimist,nu un  deznodamant terifiant la aceasta maniera!
Insa,filmul SF prin acest deznodamant propus,nu este  departe de realitatea vietii,se intamapla asemenea tragedii,chiar si mai zguduitoare decat in filme.Fie ele si horror.
Si daca se intampla,nu putem mereu sa ne facem ca nu se intampla,oricat inima cere un happy end!
Important este ca prin empatia solicitata,sa invatam ceva ,sa ne maturizam,sa fim mai responsabili.

Exista in fond doua categorii de filme/carti ...cele care ne redau o lume asa cum ne-am dori sa fie,si la antipod,cele care redau o lume dura,uneori nemiloasa,exact asa cum o regasim deseori in realitate!Ambele ideologii au ratiunea lor!

Final asadar cu totul neasteptat,final ce ma duce pe de o parte  cu gandul la importanta de a spera pana in ultima clipa a vietii,indiferent de cosmarul cu care te confrunti.
Desi intr-o asemenea situatie limita infioratoare,a mortii aproape iminente,sa avem pardon,cu siguranta multi am proceda la fel ca personajele din film.Fereasca Dumnezeu sa fii intr-o situatie la limita imposibilului!

MENTIUNE: Conform acestui final schimbat, femeia care tot vorbeste de ispasire,apocalipsa,mandrie,mania lui Dumnezeu,etc,personaj detestat in care multi  vad un fel de atac al scriitorului la adresa fanatismului religios,...se contureaza punand cap la cap mai multe intamplari ,nu intocmai ca un personaj negativ.Cei care au ales sa nu se opuna "mortii" ,sa stea sa ispaseasca..rezulta ca au fost salvati prin interventia armatei.Vezi scena cu acea masina in care apar mai multi oameni salvati,intre care si o fata din magazin.
Altfel spus,adevarul e relativ,are si ea dreptate in felul ei,doar o anumita ratiune specifica acestui gen de film in care intrigile felurite si rasturnarile de situatie sunt esentiale pentru a sustine suspansul in permanenta, a condus catre anumite exagerari a unor trasaturi pentru a crea antipatia publicului.Este in acest gen de film(ca si in cele politiste adeseori) o forma de inducere pe o pista falsa de judecata,fapt ce ajuta fireste constructiei unui deznodamant cu totul neasteptat.
Cat de negativ este personajul respectiv...ma abtin spune mai mult,doar daca as citi cartea sa compar cu adaptarea filmului,as putea fi ferm intr-o anumita afirmatie.

Oricum,prea multe subtilitati de cautat,nu e cazul...intr-un film in care, totusi,se insista substantial pe efecte speciale si scene horror. 

OBSERVATIE...Totusi,tare imi este ca intentia regizorului ca mesaj,a fost taman la antipod cu ce a intentionat Stephan King,autorul cartii cu acelasi nume.
Si sincer,noua perspectiva,daca este asa cum o intuiesc  eu...e mai inspirata,mai realista tematic, mai interesanta si bogata ca mesaj  desprins,decat cea initiala!

Ori se intampla sa vrei spune ceva ca artist,iar analizandu-ti atent fictiunea plasmuita,bazata mai mult pe jocul imaginatiei de moment ci mai putin pe a dezvolta in profunzime un anume mesaj tematic ,...sa descoperi ulterior ,ca ai dat de ceva cu totul neasteptat ,un nou mesaj,contrar intentiei tale.


Filmul il puteti gasi disponibil online.
Nu e tocmai o capodopera,dar zic eu, merita vazut!











Niciun comentariu: