joi, 23 martie 2017

Cum dai Binele pe rau !!!

Spun unii teologi ca cea mai mare strategie a diavolului este sa te faca sa crezi ca el nu exista.
Eu mai recent constat o strategie si mai diaboleasca,este aceea de a te face sa crezi ca el nu este tocmai atat de negru,de malefic ,ci dimpotriva poate fi bun,prietenos,sensibil!
Lumea filmelor Sf adresate copiilor,pare sa pregateasca perfect  terenul in acest sens.

Sunt stupefiat!!!.tot mai mult se realizeaza  astazi  filme SF ce au drept eroi  pozitivi ,personaje de cosmar ca aparitie,fie ca e vorba de chipuri horror omenesti,fie fapturi reptiliene uriase.Cateva exemple:

1)"Cum sa iti dresezi dragonul",un film animat in care niste veritabile pocitanii marca dragon,dobandesc in final comportament de caini de companie,adica devin prietenoase si de ajutor copiilor din film.Filmul a facut furori in lumea copilariei,adolescentei,adica place la nebunie,acumuland sute de mii de vizionari.Daca a avut un succes enorm .au realizat si partea a doua,si ulterior au proliferat si alte bazaconii de filme animate,sau desene animate mergand pe aceeasi idee,ca in spatele monstruosului se poate ascunde o inima buna,prietenoasa.
Iata si cateva imagini din acest film atat de indragit:


Stati linistiti dragi copii,sunt pocitanii haioase si prietenoase!



Prietenie.Un baietel si dragonul sau pe nume"Furia Noptii"!"
Incredibil !O imagine gen horror, pentru a vorbi copiilor despre prietenie!


"Furia Noptii"in toata splendoarea sa!/.Ca imagine denota una,total negru,grotes,.malefic...ca mesaj in contextul filmului,tamn opusul.E alba bre,e de bine,e prietenos ,ba chiar si dragalas uneori!

2) "Dragonul lui Pete"(din cate am citit,la a doua ecranizare),si aici gigantica reptila are comportament de caine,mai mult chiar,are  cap asemanator unui caine si uneori priviri umanoide.Exista in acest film o secventa de pomina in care o fata vazand pe fereastra capul acestuia,ii spune zambind mamei:"Uite mami un monstru!"De parca ar fi vazut un fluture!
Incredibil,uratul si monstruosul au ajuns mai recent sa starnesca copiilor  in film reactie de incantare si bucurie.Cum de ii mai smintesc cei mari pe cei mici!

3)Nu mai retin numele filmului,e vb de o pocitanie de om ,un hibrid intre pasare-om sau inger-demon mai degraba,personaj cu care un baiat se imprieteneste si il ajuta sa zboare din nou.Aratarea,un veritabil zombi ca infatisare,mi-a dat tot filmul impresia unui personaj malefic.Mai cu seama as spune, in secventa finala cand intunecata faptura vindeca un bebelus,..penibil,ce sa spun,,un drac de personaj , "luminat" de un idiot de regizor!
Citind comentariile copiilor care au vizionat filmul,ramai stupefiat cat si cum percep ei acest personaj,aceasta prietenie!Grav,foarte grav!Ce o fi in mintea acestor regizori?Minti bolnave,conduc fireste catre o  arta bolnava!
4)Un alt film ,la care doar a am citit o scurta descriere,,este vb de o fetita care se imprieteneste cu un urias pe care numai ea il poate vedea.Alta bazaconie de subiect pe tema prieteniei,de parca s-ar fi facut prea multe inspirate din lumea reala.Mi-e sila de asa scenaristi!
In toate asemenea filme,psihologic li se inoculeaza copiilor ideea de forta,putere,suprematie...alianta cu o anumita putere,nu dragostea,prietenia in sensul lor profund!





Cateva ganduri de moment:

1)-Mai recent "Bau-bau" a devenit prietenul copiilor,si ce prietenie strasnica,ca "bau-bau-ul" asta e mare  si puternic si zboara,si varsa foc pe gura,etc.Asa prieten sa tot ai, ce ala caine,calut,pisica,delfin,broscuta,ratusca,etc..fapturi mici si banale ,plictisitoare,fara  putere si forta deosebita.
La moda sunt astazi tot soiul de dragoni,vampiri,dinozauri ce  inlocuiesc simpaticele animale care au fost imblanzite de om si si-au adus aportul lor in istoria omenirii in diverse moduri.
Altfel spus:Vivat Reptiloland-ul, jos Disneyland-ul!


2-In mitologia greaca sau in iconografia crestina,dragonul nu-i altcineva decat monstrul sau balaurul ca intupare simbolica a raului,ori a diavolului insusi..Culmea, in mitologia nordica si cea a popoarelor asiatice ,aceasta reptila e intruchiparea unor virtuti existand  o gramada de legende si traditii care o venereaza .Nu am sa-i inteleg vreodata,chiar pagane culturi!



3)-"Somnul ratiunii naste monstrii"spune un dicton din secolul 18..Ce te faci insa cand monstrul e agreat,prietenos,ba chiar ajunge sa fie si frumos in perceptia copiilor,atat timp cat este erou pozitiv in asemenea filme..Prin urmare,ratiunea poate dormi  mult si bine!
Lupul modern  nu mai are nevoie de dechizare ca sa se dea drept oaie!A platit bine  un scriitor si un regizor,si a devenit vedeta de film!Oile din spirit de turma si naivitate copilareasca sau  prosteasca,il urmeaza si chiar  il venereaza.Pe cat de viclean e raul, pe atat de iscusit in a-si aduna turma lui!

4)-Inadmisibil sa atribui uratului ce defineste monstruosul, cosmarul ca expresie vizuala ,valente umane!
Vechii greci,artisti inegalabili, stiau prea bine ca  intre expresia morfologica,miscare  si spirit exista o anume simbioza.O fata intunecata,hada ,nu poate fi expresia binelui,tot asa cum o fata blanda,luminoasa nu poate fi expresia raului!
Estetica asta a uratului/grotescului sub care se ascunde bunatatea,are ca punct de plecare  miscarea romantica in care a existat un cult pentru irational si monstruos.Atunci ,totusi,intre rau si bine exista o bariera de rigoare,acum bariera s-a spart,imaginatia a luat-o rau razna,uratul,caricaturalulu,grotescul au devenit simpatici si prietenosi.
.Clasicii aveau dreptate!In toate exista o buna  masura,proportia e divina!



5)-Raul se amesteca in imaginatia  bolnava a omului de astazi cu binele,adevarul cu minciuna,frumosul cu uratul,normalitatea cu anormalitatea,,,,traim astfel intr-o mare confuzie si deruta incat curand va fi extrem de greu sau chiar imposibil sa le mai diferentiem ,sa facem alegerile corecte.Cei mai afectati sunt copiii,care ajung treptat alimentati de asemenea bazaconii sf,sa perceapa deformat  realitatea.Mutatii in arta,duc fireste la mutatii la nivel de comportament uman!
Candva un copil obraznic,agresiv,nesimtit, era ocolit de alti copii,astazi din multe cazuri observate,el devine pentru un copil cu bun simt,un personaj intersant si chiar captivant,oferindu-i lesne prietenia lui.Rezultatul,nu e cazul sa mai povestim!

Lume,lume,unde iti sunt valorile seculare de altadata,unde ti-e zborul luminos si infloritor!
Ai grija cu cine votezi!




















2 comentarii:

all that rain spunea...

Buna ziua, impartiti lumea in bine si rau si frumos si urat, ceea ce oamenii cu o gandire alb-negru au tot facut. Dar in aceasta gandire, exista prieteni versus dusmani, razboaie si fobie de straini. Eu cred ca Iisus tocmai aici a contribuit in crestinism. La a transcende granitele unei gandiri care se asaza tot timpul in opozitie fata de un aspect sau altul al vietii pentru a avea o pozitie.

Modart spunea...

Nu poti si nu ai dreptul sa le amesteci...lumina/intuneric,frumos/urat,adevar/minciuna,etc
Vb lui Einstein ,"Relativitatea se aplica in fizica,nu la etica!"
Intre forma si spirit exista o legatura,un zig zag haotic spre exemplu denota irascibilitate agresivitate,o linie ondulata , calm,armonie...asta explicam cumva aici!Poti sa-l ti-l imaginezi pe Iisus desenat in mod tensionat/colturos?NU!