duminică, 24 mai 2015

Dragostea de Dumnezeu

-Ai uitat de dragostea de Dumnezeu.
Replica aceasta am auzit-o ieri intr-o discutie amicala de la o masa alaturata.Ambele persoane erau varstnice,unul credincios ,celalalt foarte indoielnic.
-Mai lasa-ma cu Dumnezeu..a venit raspunsul,iar dupa o scurta pauza il aud exclamand
-Ia uite la copacul asta din fata ce frumos a inflorit!

-Stii ce copac este?
Credinciosul a aruncat o privire ,a dat din umeri a nepasare,si-a vazut apoi de consumatia de pe masa,o cafea si o bere.
-Este un castan ,a raspuns tot necredinciosul ,asa ,ca pentru sine mai mult.
Probabil stia si credinciosul ca este un castan(sau mai stii ,poate nu),doar ca intrebarea i s-o fi parut nedemna de vreun raspuns.Se subantelege..."mai lasa-ma domnule cu copacul tau!"..

Eu ma intreb acum insa,care dintre cei doi il iubea oare mai mult pe Dumnezeu ?
Cel cu morala versetului biblic .,sau cel care tot cracnea,insa care tot timpul discutatnd statea cu privirea indreptata catre natura verde din fata terasei?

vineri, 22 mai 2015

Cel mai mare talent...

BUNATATEA!

Ca tot e la moda acest "talent", sa nu uitam ce spunea un muzician mai mult decat talentat ,un geniu al muzicii,si anume Beethoven: "Nu recunosc virtute omeneasca mai mare decat bunatatea!"

Asta o spun in special pentru parintii care isi trimit copiii talentati sau mai putin talentati pe la tot felul de emisiuni,inoculanduli-se treptat ideea de vedeta !
Vor creste gandind ca sunt speciali ,ca au un merit aparte,ca sunt cineva ,adica vezi bine ,ca ar avea o stea in frunte fata de altii.Astfel vor ajunge mandri si egoisti.

Apreciez calitatea artistica a cuiva,efortul ,munca in acest sens,insa cu modestie si anume masura cultivata!
Si pentru Dumnezeu, lasati copiii sa-si traiasca copilaria  cu spiritul si farmecul ei anume, de ce ii grabiti sa creasca?!
Educati-i inainte de toate in spiritul altruist al bunatatii,milosteniei,iubirii!
Iata,repet, virtutea suprema!

E foarte trist sa vezi un copil cantand cantece care nu-i reprezinta varsta!!!






marți, 19 mai 2015

SMILE!





Ei da,aseara m-am amuzat si m-am relaxat urmarind aceste doua momente canine... absolut adorabile !!!
Nu le ratati ,va pot binedispune la maxim!

miercuri, 13 mai 2015

Film/Lorenzo Oil

Cat de mult isi pot iubi parintii copiii,iata un caz adevarat aproape incredibil!

Ce parinti,ce parinti,cata ambitie ,cata putere si spirit de lupta,cata credinta in fond pentru ca altii se resemneaza atat de usor in fata medicinii neputinciase,a sistemului medical uneori si el atat de  birocrat ....nu am cuvinte acum prea multe,sunt inca ravasit de acest caz reconstituit pe momente esentiale conform celor intamplate aevea!

Pe scurt...
Parintii ajung sa studieze atat de mult boala fiului(o boala crunta a celulei nervoase ) incat tatal (instalator de profesie) ajuge sa descopere dupa nopti lungi de framantari si cautari un leac ,un ulei de mare ajutor care va intra in istoria medicinii sub numele fiului sau "Uleiul lui Lorenzo".
Insa fabricatrea lui cere bani,cere aprobare conform a n studii.Unii se opun pentru ca ar exista considera ei  unele reactii adverse,insa familia va risca administrand singura fiului lor acest ulei ...ce reactii a avut ,ce s-a intamplat cu starea sa de sanatate foarte grava,va las fireste curiozitatea de a urmari filmul!

Bine jucat ,doi actori renumiti ce  reconfirma inca odata prin acest film  talentul actoricesc!
Filmul il gasisti disponibil online pe filmehd.net!

marți, 12 mai 2015

The Theory of Everything

Filmul in sine ca regie mi-a placut,plus ca se bucura de o pelicula de calitate exceptionala.
Feerice cadre,invalurite,senzitive,impresioniste.Unele chiar  originale,demne asadar de un Oscar!
Insa scenariul ,ca de obicei,tributar acelui reteatar comericial pe care il recunosc cu oarecare dezgust imediat.Cat poate compromite filmul,nu e cazul sa mai povestesc.Pacat.
Ma asteptam (era cazul consider,se impunea) la un film care sa puna in evidenta stralucirea unei minti de geniu in acord cu boala cumplita de care sufera,cu temerile,angoasele,si revolta  sa launtrica.Nu a existat aceasta preocupare,s-a insistat pe acel altceva ce defineste prin excelenta un anume cliseu comercial..

Titlul in sine se vrea a fi ceva ca mesaj,insa nu rezulta din tot filmul nici o idee despre viata asta,despre vreo teorie anume,m-ar fi interesat cel putin vreo vorba de duh a lui Stephan Hawking.

Asa cum este prezentat ,intr-o nota idilica,romantata ..parca ar fi fost vorba de viata unui poet, nu a unui mare fizician.Ma prea indoiesc apoi ca atat de suav si bland ar fi Hawking in realitate cum rezulta din film.
.Pe ce relatari se bazeaza filmul, exista vreo carte autobiografica din care sa rezulte un anumit tip de trairi sufletesti ale autorului?Nu stiu cat de deontologic poate fi sa interpretam personalitatea cuiva fara a studia  temeinic viata acesteia.Ajungem sa deformam realitatea de dragul suprafetelor dorite!Inducem in eroare lumea,iar asta cu sigurata nu e bine!

Oricum ,filmul merita vazut,cel putin pentru regie,pentru cadre minunat gandite si realizate!


PS:Singurul lucru care l-am retinut si m-a pus pe ganduri a fost cand a contrazis vorba lui  Einstein" Dumnezeu nu arunca  cu zarurile!".Ba da, spune Hawking, si inca cum...




luni, 11 mai 2015

Stilizarea in origami

Animale si pasari in origami ,iata cateva modele indelung selectate (mai usoare sau mai dificile)pe care le gasesc remarcabile prin frumusetea stilizararii.









Unele dintre ele au fost usor modificate pe alocuri.
Am folosit hartie simpla de printat,ce-i drept ,mai greu de pliat in cazul modelelor complexe in care datorita etapelor multe ,hartia se stratifica ingreunand plierea impecabila. .
Toate modelele prezente se executa din patrate de hartie!

duminică, 10 mai 2015

ASTEPTARE...


Pictura de George de la Tour.
Artistul era fascinat de rosu si atmosfera clarobscur-ului  ce are ca sursa de lumina  flacara unei lumanari.
O  atmosfera calma,tainica, poetic  accentuata si prin cele doua simboluri incluse:
craniul(efemerul vietii lumesti) si lumanarea dublata in oglina (dualismul vietii ori acea  transcedenta dintre real si ireal) .
De remarcat atitudinea personajului,incadrarea lui compozitionala si desigur maiestria in redarea acestui tip de clarobscur al carui maestru de exceptie este considerat.

ps:In planuri putine si ample, de sinteza,se simte aici compozitional spiritul ferm al diagonalei ,verticalei si orizontalei.
Toate trei prin dozajul luminii aduc in prim planul atentiei  delicatetea si farmecul liric al liniei arcuite a parului .


vineri, 8 mai 2015

Visele

...au legatura cu tot ce este depozitat in mintea omului ,in subconstientul ei.
Nu mai cautati sa interpretati visele,sunt obsesii personale,imagini ,ganduri,marcaje afective  din tot ce ati adunat in viata, cea reala personala sau chiar din  relatarile altora. De asemenea un impact puternic poate sa-l aiba si o anumita lectura sau emisiuni tv.
Totul se stocheaza in mintea omului si se proiecteaza prin intermediul visului in "filme" mai mult sau putin coerente,uneori bizare datorita capacitatii asociative a mintii noastre.

Un exemplu:
Am visat odata o gradina paradisiaca plina cu ciocolata.Era strajuita ,nu aveam acces ,trebuia sa sar gardul ca sa pot intra in ea.

Factori psihologici determinanti:

 1)Primisem cu ceva timp in urma o cutie cu bomboane de ciocolata de la cineva ,pe care ma jurasem sa nu mananc din ea,sa o pastrez pentru ocazii speciale.O vedeam zilnic pe birou intr-un colt.
2) Vazusem candva filmul "Chocolate" unde ciocolata era prezentata ca o ispita irezistibila.
3) M-a fascinat in copilarie povestirea "La cirese" din Amintiri din copilarie a lui I.Creanga .Asta deoarece am trait vacantele de vara la bunici si nu uit ca si eu cu verisorii mei,am sarit gardul la vecini intr-o dupa-amiaza sa dam buzna in ciresul lor ,cu cirese albe!!!Ca de,rosii aveam destule in propria ograda.Dar acelea erau ceva cu totul special in mintea noastra.
4) Gradina paradisului,a reprezentat deseori o imagine importanta in imaginatia mea in urma unei anumite lecturi.


Visele nu au  nici o legatura cu viitorul ,nu profetesc nimic,nu reprezinta mesaje,nu exista nici un simbol anume pe care daca il cunosti sa poti anticipa ceva.
Toate visele mele analizandu-le ,le-am gasit imediat explicatia rememorand trecutul.

Asadar daca aveti vreo carte de interpretat vise,aruncati-o imediat,nu va mai credeti in asa stupizenii!

Orice visati,lucruri,oameni,fapturi ireale,actiuni,etc...ele sunt deja in mintea voastra ,iar ea, precum un regizor in urma filmarilor,insaileaza prin montaj anumite fragmente pentru a alacatui un film.
Visele sunt umbrele mintii omenesti.
Totul este in mintea omului si tot in mintea omului ideea de a interpreta orice!

Traiti-va viata frumos,iubiti,fiti buni. Lasati povestea asta cu visele si profetiile !
E pacat.







duminică, 3 mai 2015

Plansul unora...

...e pretul bucuriei altora!

Marile descoperiri, inventii care s-au realizat prin efortul inteligentei sclipitoare  a unor oameni de stiinta,au fost cu gandul catre binele umanitatii,nu pentru ca hienele astea ale puterii care conduc lumea asta sa se foloseasca de ele pentru a se imbogati si mai mult!!!!

Nu este firesc ,normal ca sanatatea omului sa coste atat,sa cauti profit urias din bolile si disperarea oamenilor suferinzi!Este un altfel de crima la adresa umanitatii!

Daca pamantul da roade,nu ai sa lasi un sarac sa moara ca nu are bani sa-ti cumpere roadele de care beneficiezi ca proprietar al unui pamant.
Pamantul e al lui Dumezeu inainte de toate!Roadele lui depind de comuniunea pamantului cu cerul care este al tuturor!

Cat timp materie prima exista pentru a se fabrica  medicamente ori aparatura necesara operatiilor,tratamentul  nu ar trebui  sa fie scump,nerusinat de scump...iata cum in cel mai evident mod punem banul deasupra vietii omenesti!

De retinut,in ebraica "mamona" se traduce prin argint,ban!

Ni se vand gogosi,pentru ca unii sa detina putere,sa se imbogateasca!
Fericirea,prosperitatea la care aspira unii,asa cum o inteleg ei,presupune axiomatic saracirea si suferinta, uneori crunta, a celor multi si umili.

In lume cca 800 de milioane de oameni sufera de boli de malnutritie!
Marile companii ale lumii,datorita unei politici idioate a preturilor,arunca anual mii si mii de tone de alimente,fructe,legume care expira fireste dupa o anumita perioada de timp.


Sunt munci foarte grele care sunt remunerate sub orice critica.Adica unii trebuie sa se multumeasca  cu scandalos de putin din munca lor,iar altii ,alte servicii,au dreptul sa te toace de  bani multi cat ai clipi.
Tragic este ca s-a incetatenit in mintea omului ca asa este firesc .
Asta nu e tot hotie?
Tupeu si nesimtire,curata escrocherie!
Treziti-va!












sâmbătă, 2 mai 2015

Aripi frante

Menirea pasarii este sa zboare, nu sa dea cu ciocul!
Asemenea si oamenii pot cuteza,visa, zbura cu gandul si inima catre acel ceva superior al fiintei ce provine din acea scanteie divina ce o poseda,insa...ei nu,ei prefera de cele mai multe ori sa dea din gura cat e ziua de mare,nu se mai satura Doamne sa  se auda vorbind...baliverne,maruntisuri,prostii ,injuraturi,barfe.
Avem aripi dar nu radacinile lor ne preocupa ...astfel ajungem sa le frangem si pe ale noastre, si pe ale altora!