Pagini
▼
luni, 9 august 2010
ORIGAMI:ISTORIC SI TRADITIE
Despre inceputurile aceastei inventive tehnici a plierii hartiei(ori=pliere/kami=hartie),se cunosc putine date exacte.Inceputul se pare apartine Chinei,tara in care a fost creata hartia,cam in jurul secolului intai sau doi.Ea s-a raspandit in Japonia incepand cu secolul sase cand preotii budisti din China au adus hartia in aceasta tara si s-au transmis astfel totodata si cateva modele simple.Ideea a fost imediat adoptata de japonezi,ea devenind treptat o tehnica artistica emblematica pentru cultura si traditia acestei natiuni.
La inceput practica origami era un privilegiu doar pentru cei de la curtea imparateasca si nobilime,hartia fiind un material scump si greu de procurat.
Originar aceasta tehnica a fost folosita in scopuri practice precum scrisori-plic si cutii pentru cadouri deosebite.Un fapt nostim de aflat aici, ar fi cel al scrisorii de dragoste care avea un dublu scop:odata culoarea si forma acesteia in sine reprezenta un anumit tip de mesaj,in al doilea rand era o forma de securizare a mesajului,caci numai persoana avizata stia secretul de a deschide si replia corespunzator.Deci parintii curiosi sau alte persoane nu puteau citi pe ascuns mesajul interceptat fara a se da de gol.
De asemenea multe dintre formele timpurii erau folosite pentru simbolice si ceremoniale scopuri cum ar fi nuntile si funeraliile.Abia incepand cu secolul 17,odata cu raspandirea si ieftinirea hartiei,origami devine o forma de recreere acesibila populatiei largi.Tot in aceasta perioada apar si modele utilizand mai mult de o bucata de hartie.Prima publicatie a avut loc in 1797 si se intitula;"Cum sa pliezi o mie de cocori".Ea cuprindea instructiuni cum sa pliezi aceasta pasare sacra in cultura japoneza despre care legenda spunea ca oricine realizeaza o mie de asemenea modele i se va garanta indeplinirea unei dorinte.(vezi povestea adevarata a lui Sadako Sasaki la eticheta "coifuri fantezie")
A doua publicatie din 1845 se intitula;"Fereastra in mijlocul iernii",si a avut o deosebita insemnatate in raspandirea si indragirea acestei tehnici.Ea reprezenta o culegere ce includea circa 150 de modele ce s-au transmis din generatie in generatie in Japonia,Erau modele simple(minimaliste),care au circulat foarte mult in acea perioada,practica lor fiind una recreativa dar si educativa pentru copiii din scolile elementare.
Adevarata consacrare ca si arta a acestei tehnici ,incepe cam pe la 1950,multumita lui Akira Yoshizawa,considerat dealtminteri si "parintele modernismului in origami".El a publicat o multime de modele noi remarcabile prein ingeniozitatea,frumusetea ori complexitatea lor.Prin expozitiile sale in tara si in strainatate,precum si prin diverse colaborari cu iubitori si cunoscatori in acest domeniu din alte tari,el a contribuit substantial la raspandirea acestei arte.
Astazi exista in multe tari din lume adevarati maestrii ,fiecare avand anumite domenii preferate prin care s-au consacrat.Iata cateva nume de referinta cu o activitate elaborioasa,autori a mai multor publicatii deosebite si des cautate de pasionatii acestei arte:Tomoko Fuse,John Montroll,Robert Lange,Miyuki Kawamura,Nick Robinson,Mio Tsugawa,Katrin si Yuri Shumakov.
Prin diversitatea si atractivitatea modelelor reprezentate,fie ele figurative mai simple dar incantatoare prin forta lor de sugestie,sau mai elaborate chiar pana la un realism incredibil,fie piese de constructie modulara reprezentand diverse poliedre simple sau complexe,ori structuri decorative cu minunate motive florale sau stelare,fie modele reprezentand fiinte stranii,dragoni inaripati,masti amuzante,coifuri,aeroplane,inimioare...sau uimitoare forme flexibile ce-si schimba structura si cromatica daca le actionezi intr-un anumit mod,ei bine prin aceasta fantastica diversitate,si lista poate continua...origami a castigat interesul si admiratia tuturor categoriilor de varsta,in lume existand astazi o multime de cluburi,asociatii in care aceasta tehnica a plierii hartiei in "munti si vai",este practicata ca un veritabil hobby.
Expozitii,simpozioane pe diverse teme,proiecte cu scopuri educative,sociale,in care origami este folosit ca mijloc de captare,sensibilizare,ori programe de terapie ocupationala in diverse clinici,spitale,vorbesc la randul lor desigur despre atractivitatea si multiplele beneficii a acestei minunate activitati accesibile tuturor.
Obrigada pela visita ao meu jardim. Me deu também a feliz oportunidade de conhecer seus trabalhos. Quanto ao seu pedido, infelizmente não tenho como ajudar. Não tenho o diagrama da peça solicitada. Um dia a vi em um blog na net e fiquei observando e tentando dobrá-la até conseguir. Você já dobrou curlers? É bem parecido. Um abraço
RăspundețiȘtergere