Pagini

duminică, 2 decembrie 2012

Magicianul din Delft/Fata cu cercel de perla/Gioconda nordului


Pare ca timpul insusi a incremenit in aceasta privire ce scanteie  in taina unei magici lumini.
Aceasta pictura a fost supranumita "Mona Lisa  Nordului"


Exista artisti si artisti...unii dintre ei sunt insa chiar de domeniul incredibilului prin  lucrari in fata carora nu poti sa nu te intrebi consternat cum de au reusit, ori sa exclami vrajit , Doamne Dumnezeule ...!

Este si cazul lui Vermeer van Delft(1632-1675),cel mai mare colorist al Olandei ce a daruit lumii lucrari uluitoare ,adevarate perle ale picturii printr-o stiinta a compozitiei si o fascinanta alchimie a culorii utilizand amestecuri precise in anumite proportii  doar prin harul sau stiute,simtite precum si prin juxtapuneri cromatice in raporturi desavarsit-echilibrate si scanteietoare.
Culoarea la Vermeer accentueaza  metafora luminii solare ce invaluie chipul,prezenta omeneasca  si  ambianta in care aceasta isi desfasoara activitatea.Nu doar treptele si pasajele fine in tonuri de culoare ce redau volumele definesc prezenta ei,dar si contrastele in sine prin opozanta cald-rece emana stralucire si viata,se substituie impecabil formelor si gamei cromatice de ansamblu.Vermeer este poate primul mare pictor care a inteles in mod deosebit  acesta functie estetica a contrastului termodinamic al culorilor.Intre ele,preferatul sau ca si in acest caz l-a constituit contrastul dintre galben si albastru caruia i-a conferit toata splendoarea si forta lui de expresie prin mai multe lucrari.Incepand cu impresionismul,pictura moderna avea sa  redescopere farmecul acestui contrast ,aceasta valoare a culorii in sine ca mesager al luminii! Fireste,impresionistii,adeptii luminii solare ca subiect tematic, au nutrit o deosebita consideratie si fascinatie pentru pictura lui Vermeer."Dantelareasa" de la Louvre(alaturi de "Madona della Sedia" a lui Rafael) era pictura preferata a lui Renoir,"Imagine din Delft",pentru unii impresionisti era considerat cel mai frumos peisaj din istoria picturii.

"Fata cu turban" sau "Fata cu cercel de perla",este cel mai vestit portret al pictorului si se afla astazi la muzeul  Mauritshuis din Haga.
De remarcat,proportiile fetei,formatul capului accentuat de albastrul de cobalt al turbanului  sunt  in perfect acord ritmic cu forma perlei !Nu a ales deci intamplator un asemenea cercel!Mai mult, privirea ei insasi are prin lumina redata ceva din expresia si scanteia unei perle!
Evident,inscrierea in spatiu a bustului are in vedere monumentalitatea piramidei.Planurile sunt simplificate reduse la esenta printr-o vadita preocupare de a ritma arcuri de cerc.

Va imaginati probabil ca acest vrajitor,acest "magician al culorilor" cum a fost supranumit Vermeer,ar fi trait coplesit de atentii si ar fi avut bani suficienti sa-si intretina familia? Ei bine, aflati cu stupoare ca deseori aceste capodopere inimaginabile,erau lasate ca plata la brutari,carciumari,macelari in schimbul hranei necesare pentru un timp scurt.Mai "incredibil" decat incredibilul!



Despre asemenea vremuri,despre conditia artistului in Olanda secolului XVII,si mai cu seama despre aceasta fascinanta pictura,iata in continuare un inspirat film  ce reprezinta o minunata punere intr-o poveste a acestei lucrari din perspective diferite!
Vizionare placuta!

http://filmehd.net/girl-with-a-pearl-earring-2003-filme-online.html





2 comentarii:

  1. Știi ce întrebare îmi pun? dacă ar fi avut atâția bani, încât să trăiască domnește, dacă ar fi putut cutriera lumea, dacă și-ar fi putut îndeplini orice dorință..crezi că ar mai fi ajuns „cel mai mare colorist al Olandei„?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In toate exista o masura...saracia indurata de marii maestrii olandezi ai secolului XVII este chiar intr-o extrema greu de imaginat!Cu siguranta era,si cu siguranta traia mai mult desavarsindu-se ca artist dincolo de orice inchipuire...

      Ma duc acum cu gandul la Grigorescu care afirma ca intr-o perioada plina de lipsuri a vietii sale,nu a mai putut picta.O spunea cu mare regret considerand ca ar fi putut darui in acea perioada lucrari deosebite patriei sale.

      PS; Nu doar cel mai mare colorist al Olandei,poate chiar cel mai mare!

      Ștergere