Pagini

miercuri, 16 ianuarie 2013

Muza lui Beethoven/Copying Beethoven/Simfonia iubirii


MOTTO:"Nu recunosc virtute omeneasca mai mare decat bunatatea."-Beethoven

Ei da,un film regal bun de colectie,o minunata impletire intre realitate si fictiune, menita sa reliefeze personalitatea dificila si complexa a marelui compozitor.
Anna (atentie,personaj fictiv transpus metaforic in planul real al filmului) este simbolic  muza si glasul constiintei geniului , care conform  consemnarilor  istorice a fost adeseori  judecat  pentru  temperamentul sau coleric,dificil,ursuz,pentru pornirile sale antipatice uneori dure,jignitoare.
Nu intamplator Ea apare in  viata Sa,  in momentul in care era surd,asadar cand doar ecoul inimii,doar glasul lui interior putea  fi auzit .
Prin Anna se releva in film judecatii lumesti,lupta acerba interioara a personalitatii sale puternice,si zeu prin focul demiurgic al creatiei ,dar si om prin imperfectiunile temperamentului  si anxietatii sale navalnice.



Tema geniului neinteles cu framantarile lui artistice rascolitoare dar si existentiale lumesti  transpare aici printr-o minunata poveste fictiva cu un scenariu in replici si reflectii despre arta,creatie,muzica ce te infioara prin densitatea lor ca mesaj.Dumnezeu,Beethoven si Vocea constiintei sale prin Anna, alcatuiesc si definesc aici o o relatie  organica bine determinata ca forta de expresie,mesaj si semnificatie tematica.




Punctul culminant al filmului il constituie momentul premierii "Simfoniei a 9-a ",dirijata de insusi Beethoven, ajutat fiind de muza sa, Anna .Foarte inspirata alegere a regizorului de a insista pe aceste cadre muzicale minute bune accentuand fragmente simfonice esentiale ce triumfa prin celebrul fragment al "Odei Bucuriei"Prim-planurile actorului ce-l interpreteaza pe Beethoven,sunt aici de o remarcabila forta de expresie cinematografica,iar acordul firesc cu muzica,cu instrumentatia simfonica transmit stari si emotii puternice,deosebite.
Remarc iarasi cadrele finale de o blanda si solara poetica ...artistul moare,iar ea paraseste camera pasind  intr-un neasteptat si metaforic cadru de natura verde de o calma frumusete si liniste dumnezeiasca.
Filmul a rulat la noi pe micile ecrane sub titlul;"Simfonia Iubirii"
Un film absolut fermecator,frumos regizat si foarte persuasiv interpretat.
Un rol exceptional pentru Ed Harris,pentru care ar fi meritat un Oscar!


Daca v-am starnit interesul,daca sunteti mari iubitori de muzica si filme bune,il puteti viziona online subtitrat in romana pe canalul;filmehd.net(scrieti Copying Beethoven)
Vocile aici  sunt dublate in italiana!

Vizionare placuta!

2 comentarii:

  1. Vorbind despre muzica sa, Beethoven spunea: „Nu este chiar atât de uşor să ajungi pe meleagurile împărăţiei mele”. Şi într-adevăr nu oricine reuşeşte să-i pătrundă tainele, să-i asculte tumultul , fiindcă muzica lui Bethoven, mai ales cea compusă perioada apariţiei groaznicului handicap, este o răzvrătire împotriva propriei fiinţe, o încercare tot mai disperată de a ieşi învingător din această luptă, care şi-a început atacul de pe o poziţie superioară. A avut momente de disperare care au culminat cu încercarea de sinucidere (aşa cum mărturisea în testamentul său). "Muzica este singura alinare care m-a ţinut în viaţă în tot acest timp” mărturisea Bethoven. Se pare că tocmai această muzică a contrabalansat dorinţa morţii, aducând-o pe drumul mântuirii şi a acceptării suferinţei, transpunând-o cu desăvârşire în creaţia sa. Este magnific, este uluitor, este un titan al muzicii, un om cu o forţă inegalabilă, care, în ciuda surzeniei sale, se autosugestiona , având motto-ul preferat: „Creează atât cât îţi permit chiar şi cele mai vitrege condiţii”.
    Am văzut filmul, am citit tot ce mi-a căzut în mână despre Bethoven, îi recunosc fiecare bucată muzicală şi aş asculta ore în şir muzica sa, ca apoi să pot scrie poeme despre fiecare în parte, afară doar de "Odă bucuriei" fiindcă aici sunt deja în alte dimensiuni. Aceasta nu poate fi explicată în cuvinte . Această compoziţie transcende fatidic orice dimensiune, fiindcă ea însăşi este o dimensiune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de informatii!!!...si de entuziasmul tau vis a vis de acest "monstru sacru" al muzicii!

      Ștergere