Planul in fotografie /cinematografie defineste relatia aproape-departe fata de subiectul imortalizat.
Luand in consideratie subiectul uman ,se disting 6 planuri de filmare.
1) PRIM PLANUL-se cuprinde aici doar expretia fetei omenesti
Prim- planul in film este utilizat uneori ca mijloc psiholog in redarea unor stari si sentimente omenesti de un anumit lirism sau dramatism...Era des folosit si explorat prin efecte de lumina la inceputurile cinematografiei, astazi, rareori il remarci.
2)PLANUL APROPIAT- reda expresia umana pana la bust.
3)PLANUL MEDIU - cuprinde expresia umana pana la brau
4) PLANUL INTERNATIONAL(supranumit si "planul american")- incadrare pana la genunchi
5) PLANUL GENERAL-se include in incadrare intreg subiectul uman
6) PLANUL FOARTE GENERAL- se cuprinde mai mult ambianta din jur.Accentul in acest caz cade pe decorul ambiental,peisajistic,iar trasaturile subiectului uman sunt fireste mai putin clare.
Asadar,intr-un dialog de 5 minute sa zicem , intr-un film poti varia anumite planuri pentru a reda pe langa partea de discurs in sine si o anumita metafora spatiala.Asta inseamna defapt regie film! Mai adaugam unghiul ,incadrarea,si lumina si avem asadar n posibilitati interpretative la nivel regizoral.
Nu vad asa ceva insa in foarte multe filme urmarite.
Deseori se folosesc 3,4 cadre in care se vorbeeeeste!Ori chiar doar un singur cadru-plan.Se fixeaza camera la un plan mediu gen buletin de stiri, si gata,ascultati ce se spune..de ar fi barem un dialog intersant.Filmul nu mai este asadar film,ci carte banal ilustrata.Desi ,daca ma gandesc bine la benzile desenate, ele sunt pline de asemenea jonctiuni intre planuri,unghiuri,incadrare.Asadar mai artistice cu mult peste film!
Fireste ,astfel cartea bate filmul !
Un exemplu de regie in adevaratul sens al cuvantului:
O discutie aprinsa intre doua persoane:
Se filmeze un tablou de pe perete in timp ce el si ea se auzeau certandu-se in bucatarie.S-a insistat feeric pe tablou pana la nivelul detaliilor.Apoi s-a revenit la replicile lor in plan general .A urmat expresia unui cos superb cu fructe de pe masa si alte elemente in dezordinea specifica mesei de gatit...iar in final se revenea asupra discutiei printr-o alternanta sugestiva de plan apropiat si prim-plan..Cate sensuri poti sugera ,ce stare de spirit, ce armonie poti reda imbinand astfel imaginile!
Iata unde se opreste scenariul si unde incepe regia!
Problema actuala tine de tehnologie. Da. Pare ciudat, dar am vazut un "Sherlock Holmes" ultramodern. Totul era tehnologie de ultima generatie. Filmare cu 40 de camere... Trairea actiunii nu mai exista.
RăspundețiȘtergerePoti insa sa realizezi si un film foarte dinamic,multa actiune,suspans,dar fa domle regie,sari pe planuri,schimba unghiul,cauta lumina potrivita etc...de ce asemenea batati de cap,mai simplu cu retetare rapide de duzina.Ce e mai trist este faptul ca si filmele de Oscar tot comerciale sunt.Noroc cu scenariul bun!
ȘtergerePoate că dacă aș avea ”o cultură tehnică cinematografică„, altfel m-aș concentra asupra unui film.
RăspundețiȘtergereEu iau lucrurile în ansamblu- mă interesează jocul artiștilor și al luminii, privirea, gesturile, textul, decorul,relația dintre subiect, mesaj, peisaj, coloana sonoră.
De fiecare dată mă consider parte din acțiune,simt până la identificare cu unul dintre personaje sau cu parte din fiecare.
Ador filmele psihologice.
Și ca un amănunt- mi-ar plăcea să revăd filme englezești, au atâta mister, că, timp de două ore,uit total de mine.
Gina nu este vb de cultura tehnica,este vorba chiar de elemente si mijloace de exprimare vizuala,filmul este inainte de toate asa ceva,apoi vine cuvantul,scenariul.
ȘtergereUn film eglezesc care mi-a placut foarte a fost "Citadela"L-am cautat dar nu l-am gasit.Dintre cele clasice iti recomand "Jane Eyre ".il gasesti online.Eu am vazut mai multe ecranizari si toate mi-au placut.Dar repet cartea este buna,mai mult meritul scriirtorului si mai putin al regizorului.
Am văzut „Jane Eyre„ de câteva ori!
RăspundețiȘtergereAm citit cartea în liceu.
„Citadela„? Bună carte! Am citit-o în urmă cu vreo douăzeci de ani, am dat fuga în bibliotecă, n-am găsit-o, mâine o mai caut , vreau să-mi verific memoria.
De fapt era un miniserial.In trei,patru parti parca.Am vazut doua ecranizari ,ambele foarte bune.
ȘtergereAm impresia ca exista doua carti cu acelasi titlu.Aici este vb despre un doctor remarcabil,cu o constiinta profesionala impecabila.Bun de vazut pentru multi medici
de astazi ,care au uitat de juramantul lui Hipocrate.
Părerile mele despre medici sunt împărțite, și ei sunt oameni, deci sunt diferiți.
RăspundețiȘtergereIeri am citit ceva special.
Dacă ai timp,
http://www.hotnews.ro/stiri-de_profesie_medic_in_romania-14597671-confesiunea-unui-medic-roman-catre-pacientii-sai.htm
Doar in regim de stiri negative,ce sa ne mai mire ,,,spunea cineva ca in Elvetia ,nu au voie sa prezinte stiri negative decat la un singur buletin pe la ora 18.00...si acela limitat.
ȘtergereAm sa citesc ,deocamdata sunt foarte ocupat.
Multumesc.