Pagini

marți, 31 martie 2015

Atasamentul de a citi

Am citit si eu destule in viata,dar la un moment dat mi-am spus,stop!Viata ma chema  pentru a o trai si altfel!


Citeste,dar nu uita de sfanta Masura!
Viata nu e facuta doar pentru a patrunde sensul celor citite in carti.Nu uita,ai 5 simturi care asteapta sa fie explorate,nu uita de  viata reala  care te invita permanent sa o consumi in direct,tu personal, nu din experientele altora povestite in copertile unei carti.
Cititul in exces e o boala ca oricare alta!Un drog ca oricare altul,precum fumatul ,alcoolul,jocurile electronice,etc...insa societatea  il repereza pe acesta ca drept o virtute.!!!
Aici e problema.Un alcoolic spre exemplu  il vezi ce si cum ,,un om care citeste mereu uitand ca mai sunt atatea altele de facut, ,constati doar  ce cultura impresionanta are,il apreciezi intr-o dicutie sa spunem,dar nu poti vedea anumite metehne datorate acestui atasament...ca nu prea e capabil sa traiasca printre oameni ,ca sufera de un soi de autism,ca a devenit arogant,mandru pentru ca se crede superior altora,ca are un comportament psihotic dictat de o anume lectura preponderenta,ca are boala teoretizarii si un lips major de simt practic...am sugerat unele,altele.

Imi povestea cineva ce incantata a fost ca nu mai stiu in ce tara fiind in excursie,vedea oameni citind in metrou,sau in parcuri pe o banca!
Ei as,o tampenie!Pai ia si priveste in jurul tau,relationeaza cu oamenii din jur,comunica in anumite situatii,uitat-te la chipurile lor atent ,ai de invatat astfel!
Iar in natura ,e un sacrilegiu sa stai cu nasul intr-o carte!Contempla,bucura-te de copac,floare,lumea din jur,priveste cerul,respira adanc sa simti parfumul ei,plimba-te!
Orice activitate isi are fireste spatiul si timpul ei adecvat!
Apreciem prosteste,lucruri ce ar trebui sa le condamnam.



Gata cu scrisul pe aici,a iesit soarele,si sunt o gramada de activitati de realizat pe ziua de astazi!
Incerc sa dau naturii ceva din participarea mea, incerc sa discut cu semenii mei,incerc sa pictez ceva, sa termin un proiect,sa incep o carte,sa ma joc cu nepotii,sa ascult muzica,etc,,,din toate vreau cate ceva,doar asa pot sa ma racordez la intregul fascinat al vietii si cunoasterii omenesti!


Oricum,nu prea am asteptari sa fiu inteles in ce am schitat aici,multi vor sari ca arsi probabil,insa eu vorbesc din experienta acumulata in urma unor asemenea cazuri de oameni .
Fascinat la inceput,cumplit deceptionat dupa ani de zile.
Cele mai grave metehne,pacate...sunt cele care nu se vad lesne!.


In concluzie, puneti intotdeauna Viata inaintea cartii!,fiti intelepti si petreceti-va viata in mod echilibat valorificand clipa prin activitati felurite.
Aveti voie la o anumita dominanta ,e firesc,dar nu va tatonati doar de un singur lucru,oricat de virtuos vi s-ar parea!Orice atasament in exces,e un fapt negativ!
Pretuiti varietatea in aceasta Compozitie unica si nepretuita  numita Viata! 

PS:Cei care se lauda ca au citit mii de carti,o biblioteca intreaga,nu alta,pai nu e oameni buni de laudat,e chiar trist ,deplorabil!Cand mai ai timp sa traiesti real...vorba lui Bacovia,"printre oameni"!Imbinati cuvantul cu imaginea si sunetul! Cel putin!




4 comentarii:

  1. este adevărat tot ce spui şi nu cred că sunt chiar mulţi cei care îşi dedică viaţa cititului. In ce mă priveşte, iubesc oamenii, îi iubesc şi îi ajut cum pot, aşa cum cred eu că este mai bine, îi iubesc şi-mi place să relaţionez, dar am avut atâtea dezamăgiri cum nu-ţi imaginezi, şi nu mă învăţ minte. Poate de aceea m-am ataşat atât de tare de Luza şi Serafim, aceşti prieteni care mă relaxează de fiecare dată când am prilejul să aud peripeţiile lor. Dar, a venit primăvara şi gata! ieşim la soare, zâmbim florilor dar şi oamenilor de pe stradă, încercăm să alergăm după fluturaşi ( a se citi vise) şi ... ne întoarcem cu drag la Andaluza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru mine a fi om cu adevarat inseamna sa te poti baza la greu pe cel ce pretinde omenie!
      Nu am aflat asa ceva din partea celora care stau cu nasul mai toata ziua in carti!
      De ce oare?...am sugerat in articol.
      Uneori oameni pe care ii crezi niste mitocani,niste brute,,te surprind ca atunci cand ai nevoie de eiu,chiar sar sa te ajute.
      Eu asta constat,,unii or fi ei mai necioliti,mai prosti sau cum vrei sa-i spui ,dar stiu arata prietenie la o adica ,asa cum ala cult habar nu are.
      Sunt de o mandrie LUCIFERICA!
      Asta e..putin dintre ei sunt oameni adevarati !
      Nu mai cred in ei,prea putin ,mi-am pierdut ani si ani investind in asemenea oameni.
      Cand s-a prabusit lumea sub mine,nici barem un telefon sa-mi dea nu erau capabili!
      Mi-e sila.
      Ce naiba ai invatat din ce ai citit?

      Ștergere
  2. Este foarte adevărat că cel mai eficient profesor este experienţa din viaţă, dar mai culegi şi de prin cărţi câte ceva: Acum văd eu că eşti dezlănţuit pe ipocrizie şi-ţi dau dreptate, dar... "nu-mi lua pâinea de la gură!" (glumesc) că şi eu scriu cărţi! Vrei să nu mă mai citească Andaluza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea e sfanta ca idee...nu si "soarecii de biblioteca",pe astia Andaluza ii prinde si ii haleste.
      Laud cartea,nu si obsesia cartii!
      Repet,orice atasament in exces e un fapt negativ.
      Pe scriitori din cate constat de cativa ani de zile,ii roade un ORGOLIU de neinchipuit!
      Artistii intre ei in general se invidieaza,nu prea se inteleg!
      Daca nici arta nu uneste...vai de steaua noastra!
      Ma intorc asadar cu gandul catre omul simplu,harnic,modest.
      Lipsa efortului fizic ,ii sminteste pe cei certati cu asa ceva.
      Iata de ce spuneam ca trebuiesc imbinate activitati felurite!Sa-ti folosesti toate cele 5 simturi,sa le dezvolti intr-o anumita proportie.
      Cel atasat de munca fizica,ajunge adeseori un robot!I-ar mai trebui sa citeasca uneori..samd...



      Ștergere