miercuri, 21 septembrie 2016

Francisc din Asissi...

Eu inteleg ca atunci cand analizezi personalitatea cuiva,iei in calcul complexitatea ei cu bune si mai putin bune,incercand sa extragi esenta ei ce defineste o anumita dominanta a spiritului respectiv.Ca si in fizica ,calculezi acea  rezultanta de forte in urma unui cumul intre plus si minus..
Altminteri,daca vrei sa vezi lucruri neplacute la cineva,nu e greu,si deplorabil este ca deobicei oamenii sunt tot mai atrasi sa vaza partea goala a paharului si sa discute patimas pana la acuze grave.Daca este vorba de o mare personalitate,cu atat mai mult lumea se va grabi sa caute greselile,iar uneori chiar sa iscodeasca pe altii cu viclenie pentru a afla musai ceva negativ,potrivnic.
Nu ne mai plac lucrurile bune si frumoase din viata oamenilor,le cautam mortis din spirit de barfa si rautate neajunsurile,greselile ,caderile.
O mare vina o are o anumita mass-media de scandal.Subiecte de scandal vand,cele nobile si frumoase sa mai astepte.Cand nu-i scandal il cautam pana il gasim ,nu e chiar greu,il si inventam in ultima instanta daca asta ar aduce bani nu gluma.

Tot se vorbeste in ultima vreme de ratacirile parintelui cutare si cutare...astfel incat cu mare consternare aflu mai recent ca Francisc din Assisi a fost conform celora din lumea ortodoxiei un eretic!
Asa ura, pornire fata de sfantul catolic ,incat parintele Arsenie Boca insusi a fost aspru judecat pentru simplul fapt ca  l-a reprezentat in pictura sa. de la Draganesti.De parca ar fi pictat un raufacator,un ateu,un om indiavolit! Incredibil ce poate face dogma rastalmacita in fel si chip.
Uitam prea adeseori,nici o regula sfanta nu e mai presus de Iubire!

Uitam apoi ca Sfintii nu sunt infailibili,ca au greselile si caderile lor,insa nivelul lor deosebit de aspiratie si efort ii ridica din radurile mirenilor la rang de sfinti!

Francisc din Asissi era atat absorbit de modelul hristic incat ar fi cazut se spune in marele pacat al mandriei.


Mie mi se se pare firesc sa fii "mandru" ,cu sensul de cutezanta a unei aspiratii inalte pentru care ai facut multe sacrificii,renuntari ,penitenta.Si post,rugaciune!

Francisc din Asissi a venit cu un suflu nou in istoria credintei,cu o atitudine sensibila fata de Saracie,Natura,Frumos,Animale.Motiv pentru care m-a cucerit si fascinat.
A fost foarte apreciat si iubit si in randurile ortodoxiei,pana intr-o zi cand, un mare preot ortodox,devenit ulterior sfant,a scris impotriva acestuia,ajungand pana la acuze chiar grave.
Ce sa mai intelegem noi muritorii de rand ,cand pana si sfintii aceleeasi religii au ajuns sa se atace intre ei!Si ce conflicte chiar!
Doamne iarta-ma... dar zau nu mai pricep nimic!

Daca nici Francisc nu este in randul celor demni de mantuire,vai si amar de soarta noastra a muritorilor de rand!

Mentiune:"Astia nu pot iubi!" asa spunea un preot deosebit care facea  in taina si sinucigasilor slujba,ori care se ruga pentru cei care l-au facut eretic pe Origene(unul dintre cei mai mari mistici)!
Parintele Alexandru chiar iubea,o simteai fie si doar privindu-l si ascultandu-l intr-o simpla conversatie.
Asa cred si eu,unii preoti,teologi,,nu prea pot iubi,sunt prea atasati de domnia literei,de buchia cartii,se pierd in analize si dogmatica, uitand ca iubirea e mai presus de orice dogma!
Unii au atata grija sa fie corecti,sa respecte reguli,dar pierd constat astfel din capacitatea de a iubi!
 Asa se intampla remarc si in Arta,,unii cunosc la sange tehnica,procedee de redare...dar nu transmit atata iubire  cat altii mai "stangaci", pe care evident emotia  ii ghideaza inainte de orice!
















Niciun comentariu: