vineri, 18 august 2017

Oriunde te duci,orice faci...voi fi aici!



Nu am auzit vreodata vreun preot sa vorbeasca despre cat de aproape este muzica de Dumnezeu,despre aportul ei ca hrana si mangaiere pentru suflet si spirit,despre meditatie si chiar rugaciune prin ea,despre   rezonanta superioara a eului  prin melos ,cu certitudine o forma de regasire in cele mai subtile si profunde stari emotionale ce definesc sentimentul iubirii curate si desavarsite.

Un cantec liric,romantic ..care te transpune intr-o lume blanda si nostalgica a luminii si  pacii eterna.., dincolo de toate suferintele,lacrimile si deceptiile  lumesti!!!
Versurile spun una,insa linia melodica ,include mereu ceva mai mult...pe Dumnezeu insusi ca mesager pe aceasta cale!
In arta lirica ..simt dincolo de o anumita tristete un soi de uitare si  impacare sfanta.Un dor si o chemare catre Inalt!




8 comentarii:

Pr.Victor spunea...

Ba eu am scris câte ceva despre muzică, cred că prin 2011 am scris un blog despre "cel mai fabulos concert", gradul de comparaţie poate fi un pic forţat, dar putem trece şi peste asta.
Şi apoi sunt o grămadă de preoţi (în general care predau muzică, poate dirijori) care scriu despre muzică şi rolul ei în legătura omului cu Dumnezeu.
Acum am ascultat muzica postată în articol şi m-am bucurat.
Zi binecuvântată să ai!

Modart spunea...

Or fi scriind parinte cate unii despre muzica/frumos...or scrie si dirija coruri religioase,insa eu ma refer la acel imperativ de a-ti trai viata in acord cu ce daruieste arta in general, fapt despre care preotii in general nu il aduc in discutie cu enoriasii.
Ei vin mereu cu morala crestina,cu dogmatica,cu cartea pacatului si altele...doar ca Viata se traieste emotional inainte de toate prin atatea forme minunate de manifestare ,ele insele reprezentand cai catre a iubi pe Dumnezeu!
Eu nu prea vaz crestini care sa asculkte muzica,sa citeasca o carte buna din literatura ,sa mearga la o expozitie de arta,,,doar daca vine eventual vorba de ceva religios..total eronat deoarece divinul rezulta din insasi procedeele artistice utilizate,din legile de compozitie si harul creator al artistului indiferent de tematica,subiect.
Nu poti aseza cultura inafara teologiei sau viceversa.


Si ma refer apoi la muzica in general,nu la un anume tip de muzica ..caci vb lui Beethoven,nu exista decat un fel de muzica.,muzica buna!
Diversitatea in compozitie si in viata imbogateste simtirea,cunoasterea.
Multumesc de urare,toate cele bune si de folos si dv!

INCERTITUDINI spunea...

Muzica bună, cum spui, adevărata muzică ne duce către acea armonie universală/ cosmică și cum o mai fi ea. Ne înalță, purificându-ne!
p.s. unii învață asta în familie, alții, prin școală, alții de la prieteni. Și de unde se mai poate.
Cred că ai dreptate- prin muzică blândă,caldă,luminoasă, oamenii se pot apropia. Nu-mi permit să discut despre conceptul „biserica și muzica„, dar cred că apropierea lor( adevărată, lipsită de orgolii) ar mai îmbuna, fie, măcar, părți din lumea asta care nu-și mai găsește busola.

Modart spunea...

Imi dau seama abia de ceva vreme incoace ca foarte multi oameni nu asculta muzica.Decat ocazional ori la distractii.Doar de suprafata,nu ca hrana ptr suflet in anumite momente de ragaz.
Daca nici ea nu mai cheama..e semn ca ne-am dezumanizat fr mult!

INCERTITUDINI spunea...

Tot la educație ajungem. La familie și la- de ce nu? la genetică.

INCERTITUDINI spunea...

și un dar-
https://www.youtube.com/watch?v=xUlYz_2j0wI

Modart spunea...

Cunosc cantecul!...fin si cu umor videoclipul!Multumesc!

Modart spunea...

Oare nu exista ceva mai presus de genetica?
Dupa unii educatibilitatea insasi tine de genetica!
Caz in care educatia e mai mult un fel de anexa ptr cine are stofa necesara educatibilitatii!
Cred ca exista ceva mai mult ..ceva primordial ei,ceva ce tine de scanteia divina!