duminică, 25 iulie 2010

Salvador Dali-Cina cea de Taina

Evident artistul are in vedere structura unui  dodecaedru, structura care conform simbolisticii antice platoniene reprezinta insusi spiritul universului.
Inainte de a cerceta unele surse despre simbolistica unor forme geometrice,eram chiar fascinat de frumusetea acestui poliedru regulat(12 fete pentagonale,30 de laturi)care in origami modular poate fi remarcat  in foarte multe cazuri.
Personal, am simtit realizandu-l si contemplandu-l, ca acest poliedru are o forta de expresie aparte,ca geometria insasi  are spiritul ei de care suntem legati prin anumite resorturi tainice.

Formele in spirit sferic sau stelare i-au fascinat pe oameni dintotdeauna,fapt nu intamplator desigur.
Nu mi-am propus insa aici,de a intra in anumite dizertatii filozofice pe tema simbolisticii sau semnificatiilor lor ,aspect pe care unii l-ar putea denumi speculativ,insa doresc a va prezenta prin articolul urmator cateva informatii despre aceaste forme geometrice in corelatie cu aceasta inventiva si atractiva totodata tehnica a plierii hartiei.
http://creativplace.blogspot.com/2010/07/5-platonic-solids.html
Prin exercitiul practic la care va invit in final ,va las pe voi insiva sa decideti in ce masura intre geometric si simtirea omeneasca exista sau nu o legatura magica.

Niciun comentariu: