sâmbătă, 26 octombrie 2013

Varstele muzicii/Mireille Mathieu in Romania!



Piesele lui Jaques Brel au capatat intotdeauna o anume forta si expresie dramatica in interpretarea celebrei cantarete.Reluate in timp,Mireille le confera  constat adeseori  o nota in plus  de emotie si traire personala.
Chiar daca vocea ei la aceasta varsta a senectutii a pierdut fireste din acel arcus sprinter si vivace de altadata,timpul in intelepciunea sa a compensat glasul tineretii trecute cu acea forta grava de intelegere si  traire a mesajului verbal ce defineste linia melodica.
Cand este in forma,este cucernica si foarte convingatoare!Noi sincer nu am avut vreodata vreo artista in muzica noastra usoara cu o asemeni capacitate de transpunere emotionala.Alte variante ale acestui cantec, staruri in voga mai tinere ,m-au lasat rece,aici e cu totul altceva!Se traieste cu maxima daruire!

OBSERVATIE: Acel "R" atat de pronunat pe care unii nu prea il agreeaza,inclusiv unii francezi(problema lor)...este evident muzical  analizand  un mijloc sonor  menit sa accentueze o anume revolta interioara ,confera nerv si tensiune cuvantului,imprima patos ori dramatism cantarii.! In plus  prin contrast cu vocalele clare si pline,consoanele in general propulseaza expresia si frumusetea lor,permitand un anume mod de a le arcui si lansa ca emisie vocala.Dictia,sonoritatea clara a cuvintelor este evident o caracteristica majora a stilului si tehnicii ei vocale!De retinut ,a studiat canto in tinerete cu cea mai titrata profesoara de opera din Franta,doamna Jeannine Reiss.
Indiscutabil acest "r " accentuat(cea mai puternica,grava,impetuasa consoana) reprezinta  o forma sonor-muzicala ce defineste un aspect al personalitatii ei !Repet, o anumite revolta interioara ce tine si de un anume simt dramatic pe care putini constat ca o inteleg ....

In engleza ,consoanele sunt parca  aspirate de vocale printr-o anume pronuntie ,lipseste contrastul ferm la nivel morfologic.Atuul ar fi un anume senzitivism sonor.Putini parca mai pretuiesc astazi limbile cu o morfologie clara,precisa in care anumite asperitati date de prezenta consoanelor se imbina cu arcusul vocalelor simple sau compuse.Cuvantul in acest caz  capata  monumentalitate printr-o anumita dictie si intonatie..De la ea in special am inteles acest fapt.

NB: Pe 24 aprilie 2014,la 67 de ani,celebra ambasadoare a muzicii franceze timp de peste 4 decenii,a inclus in lista ei de concerte si Romania.Spectacolul va avea loc la Sala Palatului.





vineri, 25 octombrie 2013

VIVA MARIA !!!



 Antologic film cu BB si Jean Moreau in rolurile principale!!!
Un film dens, imbinand diverse genuri:comedie,dragoste,muzical,satira si chiar drama.Incontestabil o reusita a comediei cinematografice  franceze care a stiut dintotdeauna pastra un anume farmec personal  si un umor spumos de calitate.
Si cand te gandesti ca este tocmai din 1968!...superb,cu mult peste multe comedii de astazi!





Filmul a lansat o melodie minunata:"Ah ,les petites femmes de Paris" 
Va propun  pentru inceput o auditie a unui  remake de exceptie in interpretarea a doua mari staruri ale muzicii franceze.Poate va amintiti filmul...



Ca vi l-ati amintit sau nu,vazut candva sau nu...exista posibilitatea de a fi revizionat/vizionat online pe filmehd.net!Generatiei mai tinere,descoperiti-l vizionandu-l online!
MERITA!!!




miercuri, 23 octombrie 2013

Biserica din inima ta...



Tot citesc de ceva timp  incoace diverse opinii religioase.(nu i-am omis  pe atei.)Mai mult, am ascultat tot felul de pareri prezentate video ale unor personalitati,savanti sau oameni simpli;Ba chiar si prelegeri ale unor pastori apartinand diverselor culte crestine(nu sunt de acord cu denumirea de secte).Caut.
Si constat ca  fiecare religie are si parti bune dar si mai putin bune.Ce gasesti bun la una nu gasesti la alta,si viceversa ce are alta ,nu are prima.Zambesc.Ar trebui asadar sa merg in n biserici de rit diferit ca sa gasesc implinirea,asa cum simt,gandesc si doresc eu.Apreciez spre exemplu la adventisti necesitatea unui al doilea botez ,constient,asumat cu maturitate,dar nu-i inteleg defel despre refuzul reprezentarii icoanelor.Apreciez crestinismul ortodox intr-o foarte mare masura prin arta sa bizantina unde regasesc o inalta tinuta artistica de o sacra profunzime inegalata in alte religii.Nu sunt de acord la ei ,ma revolta chiar ,lipsa  de implicare sociala,comoditatea si  conservatorismul prea pronuntat. Apreciez la cataloci preocuparea pentru misionarism si acte de caritate.
 Apreciez in mod deosebit in budism sau hinduism chiar cultul deosebit pentru natura si contemplatie fapt care nu il gasesc in crestinism in general..

Lista contrariilor poate desigur continua,astazi nu mi-am propus decat asa un gand fugitiv de moment.

Iata si o concluzie personala :

Dumnezeu cerceteaza inima omului inainte de toate,si cred ca mai putin  il intereseaza religia de care apartii!

PS:Oricum, feriti-va de extreme,de fanatismul religios, sau antireligios urmand acea vorba  inteleapta;"Nici prea mult eu ,nici prea mult zeu!"

duminică, 20 octombrie 2013

Tableta de umor/Copacul care face ciori



Voci timbrate ca altadata astazi zau nu prea mai gasesti!
In muzica usoara  tot urcand pe scara octavelor,a cam disparut constat acel atat de natural si expresiv timbru vocal!

Am cotit-o se pare ,ei nu chiar...iata un Octav si o Anda de zile mari,un moment umoristic si simpatic si dulce la care se adauga pentru un plus de savoare si o portocala muzicala!
Zi buna si frumoasa sa aveti!
Si nu uitati sa zambiti ...

vineri, 18 octombrie 2013

De ale copiilor...

Pentru Alexandra si Stefan:



Jocuri,joaca, jucarele,
Trei culori in trei vopsele
Va dau sa pictati lumea cu ele!
Ochelari de la bunici,sa stiti,sunt buni si pentru pisici!
Si ca sa fiti inspirati,pictori mari si talentati
V-am adus ,poftiti va rog cana,
Cu laptic si ciocolata
De trei zane fermecata!




Eu motan vestit-voinic,
Prin lumea intreaga am calatorit.
Vazui lucruri mari si mici
si pe toate le-am iubit!
Insa va spun un secret copii,
Ca niciuna dintre ele
Nu-i zau...ca somnul Domniei mele!



Miau  si mau si iarasi miau...
Vreau,vreau,vreau!
Colo sus in bucatarie,
Unde miroase atat de bine!

Lapte,oua si  jumari,
Cu mine icoana pe masa
Fac omleta mai pufoasa!

Miau ,miau,miau!

Mai aveti ?!
Ca spal tot ce e pe masa!


 Va imbratisam cu mult drag !!!
...si fiti binecuvantati!
Doamne ajuta!
















miercuri, 16 octombrie 2013

In cautarea unei familii

Interesant este cazul cu problematica lui ,mai putin realizarea cinematografica in care retetarul comercial isi spune evident si aici cuvantul.Sunt multe aspecte discutabile,oricum merita vazut si de analizat.
Un film placut si interesant despre ambitie,dragoste materna,sacrificiu,abandon,familie si nu in ultimul rand despre neajunsurile unei societati in cazul rezolvarii unor situatii defavorizate.



Un film bazat pe fapte reale,este vorba despre  cazul unui tanar american de origine romana care isi doreste sa ajunga student la Harvard.Fara tata,mama foarte bolnava mereu spitalizata,fara sprijinul serviciilor sociale la un moment dat pentru a-si termina baremi colegiul,Alex ,un elev eminent,se vede nevoit in final de a cauta singur o familie vitrega adoptiva.Cum s-a adaptat in urma adoptiei,dar mai cu seama care este parcursul vietii sale pana la acest capitol...va las sa vizionati  filmul si sa meditati de ce nu asupra unor aspecte comparativ cu ce se intampla in climatul nostru social autohton de astazi....

MENTIUNE:Un caz desigur impresionant la categoria filmului inspirat dupa cazuri reale...trebuie stiut ca asemeni filme se fac adeseori in urma unor sondaje ale opiniei publice despre diverse cazuri deosebite prezentate de mass-media .Pentru cele de top se realizeaza o ancheta a cazurilor mai amanuntita si se scriu apoi scenariile.Producatorii,adica finantatorii filmului,contacteaza apoi regizori care fireste intr-o prima etapa alcatuiesc distributia.
Este o strategie ce face desigur parte din marketingul filmului american la aceasta categorie.
Noi romanii,cand vom urma exemplul?Sunt atatea subiecte dramatice  emotionante, reale,cu valoare educativa care ar putea inspira n scenarii pentru filme remarcabile,autentice de maxima audienta!

http://filmecrestineonline.ro/finding-family-2011-gasirea-unei-familii/


ps:Ce m-a frapat cel mai mult este procesul intentat mamei sale la varsta de 16 ani...nu povestesc mai mult,urmariti filmul!Ce parere aveti??!


marți, 15 octombrie 2013

Inainte de a muri...

iata un top cu 50 de dorinte  conform unei sondaj al unei companii pe un esantion de 2000 de adulti.
Interesant locul 26!Fulminant de laic si pragmatic locul I!
In general constat ca lumea ar vrea sa viziteze anumite locuri inainte de a-si termina conturile cu aceasta lume...voi ce dorinta suprema lumeasca aveti pe care ati dori sa o transformati in realitate?

http://www.apropo.ro/life-style/top-50-ce-dorinte-au-oamenii-inainte-de-a-muri-10522354



Eu as alege din lista respectiva numarul 27!
Insa altceva m-ar preocupa mai mult....

luni, 14 octombrie 2013

Pesimism vs Optimism

Pesimişti ne naştem, nu devenim: pur şi simplu, unii dintre noi sunt programaţi genetic să vadă întotdeauna „partea goală a paharului”.

Mai mult citeste aici:

http://www.descopera.ro/dnews/7967989-pesimismul-este-inscris-in-gene

Si totusi...

Daca realitatea ar fi roz,pesimismul ar fi evident o boala ,cum nici pe departe nu-i asa, pesimismul isi are evident ratiunea sa .Nu poti trai intr-o mare mizerie sociala fara sa nu fii marcat,intristat,revoltat,suparat.Daca uneori tristetea aceasta acuta se intensifica  conducand spre forme grave sau mai putin grave ale depresiei,este iarasi un  efect firesc care tine de demersul nefavorabil al vietii personale ,al familiei  si desigur de contextul unei  societati bolnave,neglijente,corupte.
Optimismul exagerat de dragul gandirii pozitiviste in sine,il gasesc mai degraba vinovat,maladiv chiar,pentru ca nu-si are acoperire in planul realitatii in care traim.Adeseori constat la optimisti o forma de naivitate,credulitate,o marca a incapacitatii de a judecat lucid,obiectiv,realistic.Ai desigur dreptul sa fii optimist,e bine sa speri,sa crezi in mai bine ,dar aceste asteptari trebuiesc sa sprijine pe un suport real.Nu poti induce si savarsi ceva fara sa ai mijloacele necesare,cadrul propice afirmarii lor.De la un asemeni optimism lesne cand asteptarile ti-au fost spulberate ,poti cade intr-o depresie puternica!
In concluzie,pesimismul e ceva cat se poate de firesc,e scuzabil,insa optimismul exagerat,adica doar de dragul unei asa zise gandiri pozitiviste e nefiresc!Evident intre cele doua forme in sine este necesar un stil echilibrat bazat pe o anume masura in care ele fuzioneaza in cantitati moderate si se exalta reciproc precum doua culori complementare juxtapuse.Ca tindem uneori catre extrema unuia sau altuia asta ar fi desigur problema,extremele in orice situatie se stie nu sunt de dorit!




Reversul medaliei:

Unii vad partea plina a paharului dar nu iti dau un strop de apa sa bei de sete...altii vad partea goala a paharului si-ti dau din plinul ei sa bei totul.Primii au obsesia plinului indestructibil si mereu sporind,iar ceilalti au obsesia plinului iluzoriu adica a desartaciunii si golului lumesc.Optimistul si pesimistul?

Asa este: "Nu da bogatul cat da saracul!"
Pentru ca saracul stie ce inseamna partea goala a paharului!

Daca ai ,valoreaza cat dai celui care nu are!


ps; Am uitat,da sunt de acord cu ce se spune in articol,,,exista o mostenire genetica ,o amprenta ce dicteza o anume predispozitia pesimista sau optimista!Dar nu uitati ca ea vine din vechime ca rezultanta a unor factori si  fapte nedrepte ale umanitatii .


duminică, 13 octombrie 2013

Ingerul canta...

si lumea trecea,trecea.



Locatie;"Casa Binelui" din parcul public "Colt de Rai"-Tecuci

Iata ce spune domnul Gheorghe Iovu pe site-ul personal:

"Mi-ajunge sa stiu ca si numai o singura persoana este atinsa de vraja muzicii interpretate de mine..."

Concluzie; "Ochi aveti sa vedeti si nu vedeti,urechi sa auziti si nu auziti"-Biblia

ps; Alte concluzii ...va apartin!

sâmbătă, 12 octombrie 2013

Sunetul Tacerii...



Acest monumental de simplu si incantator cantec apartinand lui Simon &Garfunkel ar putea fi pe locul I in opinia mea  la sectiunea celor mai inspirate compozitii simple muzicale din istoria muzicii...versiunea piano ma tulbura si incanta  cel mai mult!
Clipul o incantare asemeni!

ps:O linie melodica lirica,si o surpriza,versuri de forta ce te duc cu gandul la o balada rock:

Hello darkness, my old friend
I've come to talk with you again
Because a vision softly creeping
Left its seeds while I was sleeping
And the vision that was planted in my brain
Still remains
Within the sound of silence

In restless dreams I walked alone
Narrow streets of cobblestone
'Neath the halo of a street lamp
I turned my collar to the cold and damp
When my eyes were stabbed by the flash of a neon light
That split the night
And touched the sound of silence

And in the naked light I saw
Ten thousand people, maybe more
People talking without speaking
People hearing without listening
People writing songs that voices never share
And no one dared
Disturb the sound of silence

"Fools", said I, "You do not know
Silence like a cancer grows
Hear my words that I might teach you
Take my arms that I might reach you"
But my words, like silent raindrops fell
And echoed
In the wells of silence

And the people bowed and prayed
To the neon god they made
And the sign flashed out its warning
In the words that it was forming
And the sign said, "The words of the prophets are written on the subway walls
And tenement halls"
And whispered in the sounds of silenc

vineri, 11 octombrie 2013

Everybody hurts



Atata tristete in linia melodica  si vers... si cat adevar,uneori orice este gresit,uneori fiecare raneste.


joi, 10 octombrie 2013

Tableta de umor/Tanta si Costel



Doi actori cu un sarm si un stil inconfundabil!Si daca scenariul este unul de calitate,al unui umorist de exceptie precum Baesu,voila minunatie de sceneta pe care va invit cu drag  sa o revizionati/vizionati !
Nostalgii alb-negru conturand  zambete atat de colorate!

Zi buna si buna sa va fie inima!
Si nu uitai...sa zambiti!

miercuri, 9 octombrie 2013

Proiectii


"In aceasta lume holografica, toti ceilalti sunt tu si tu intotdeauna vorbesti cu tine insuti. Atunci cand folosesti un cuvant denigrator pentru cineva care a facut o greseala, opreste-te si gandeste-te daca nu ai putea folosi acelasi cuvant si pentru tine. Daca esti cinstit, raspunsul va fi in mod invariabil afirmativ. Lumea este o oglinda uriasa, care intotdeauna reflecta parti din noi insine"

Tot articolul aici:

http://www.damaideparte.ro/index.php/ceea-ce-este-proiectat-asupra-celorlalti-nu-acceptam-in-noi-insine/3206/

Deduc ca ne cam scaldam cu totii in aceeasi apa...adica bun sau rau,harnic sau lenes,onest sau escroc,martir sau calau etc,etc nu mai conteaza,intram in aceeasi oala ,un mare ghiveci terestru omenesc in care vorba lui Shopenhauer s-ar potrivi de minune:"lumea e cum este si ca dansa suntem noi !"
Asa sa fie oare?
.





marți, 8 octombrie 2013

La starea...

proasta care o am ,as putea misca muntii de durere.Incerc sa ma calmez.



Pacat ca inregistrarea este asa cum este...altminteri  doua voci de exceptie ce se completeaza intr-o maniera stralucita... si da,un cantec de o rarisima frumusete!!!


vineri, 4 octombrie 2013

Tableta de umor/Nu am gasit alta rima...



Chiar minunat acest moment umoristic...desi nu prea imi arde de ras,mi-am zis totusi sa balansez  aceasta stare de indispozitie ,anxietate,suparare cu o mica tableta de umor menita sa ma deconteze de la tabloul asta social si meteorologic sinistru.
Generatiei mai noi ,nu o ratati,generatiei mai vechi ,sper sa va bucure reantalnirea cu acest moment antologic semnat Toma Caragiu.