luni, 14 octombrie 2013

Pesimism vs Optimism

Pesimişti ne naştem, nu devenim: pur şi simplu, unii dintre noi sunt programaţi genetic să vadă întotdeauna „partea goală a paharului”.

Mai mult citeste aici:

http://www.descopera.ro/dnews/7967989-pesimismul-este-inscris-in-gene

Si totusi...

Daca realitatea ar fi roz,pesimismul ar fi evident o boala ,cum nici pe departe nu-i asa, pesimismul isi are evident ratiunea sa .Nu poti trai intr-o mare mizerie sociala fara sa nu fii marcat,intristat,revoltat,suparat.Daca uneori tristetea aceasta acuta se intensifica  conducand spre forme grave sau mai putin grave ale depresiei,este iarasi un  efect firesc care tine de demersul nefavorabil al vietii personale ,al familiei  si desigur de contextul unei  societati bolnave,neglijente,corupte.
Optimismul exagerat de dragul gandirii pozitiviste in sine,il gasesc mai degraba vinovat,maladiv chiar,pentru ca nu-si are acoperire in planul realitatii in care traim.Adeseori constat la optimisti o forma de naivitate,credulitate,o marca a incapacitatii de a judecat lucid,obiectiv,realistic.Ai desigur dreptul sa fii optimist,e bine sa speri,sa crezi in mai bine ,dar aceste asteptari trebuiesc sa sprijine pe un suport real.Nu poti induce si savarsi ceva fara sa ai mijloacele necesare,cadrul propice afirmarii lor.De la un asemeni optimism lesne cand asteptarile ti-au fost spulberate ,poti cade intr-o depresie puternica!
In concluzie,pesimismul e ceva cat se poate de firesc,e scuzabil,insa optimismul exagerat,adica doar de dragul unei asa zise gandiri pozitiviste e nefiresc!Evident intre cele doua forme in sine este necesar un stil echilibrat bazat pe o anume masura in care ele fuzioneaza in cantitati moderate si se exalta reciproc precum doua culori complementare juxtapuse.Ca tindem uneori catre extrema unuia sau altuia asta ar fi desigur problema,extremele in orice situatie se stie nu sunt de dorit!




Reversul medaliei:

Unii vad partea plina a paharului dar nu iti dau un strop de apa sa bei de sete...altii vad partea goala a paharului si-ti dau din plinul ei sa bei totul.Primii au obsesia plinului indestructibil si mereu sporind,iar ceilalti au obsesia plinului iluzoriu adica a desartaciunii si golului lumesc.Optimistul si pesimistul?

Asa este: "Nu da bogatul cat da saracul!"
Pentru ca saracul stie ce inseamna partea goala a paharului!

Daca ai ,valoreaza cat dai celui care nu are!


ps; Am uitat,da sunt de acord cu ce se spune in articol,,,exista o mostenire genetica ,o amprenta ce dicteza o anume predispozitia pesimista sau optimista!Dar nu uitati ca ea vine din vechime ca rezultanta a unor factori si  fapte nedrepte ale umanitatii .


2 comentarii:

irina spunea...

Realitatea, cred eu, nu trebuie privită drept în faţă. Dacă pesimistul, funcţie de ce ce i se întâmplă, poate fi răsucit, optimiştii ar trebui lăsaţi aşa cum sunt. Sub zâmbet, atunci când scormoneşti, dai de multe rele, pe care el a hotărât să le camufleze. E alegerea lui.

Modart spunea...

Realitatea indiferent ca o privesti sau nu ,ea exista!!!
Optimistii nu prea simt pulsul realitatii in opinia mea.Pesimistii simt mai adecvat.
Dar repet ,ambele sunt importante la modul moderat,echilibrat.