sâmbătă, 2 august 2014

Film/Ingropati-ma pe dupa plintaNu prea vad cum ar fi putut interpreta Marian Ralea rolul copilului intr-o piesa de teatru dupa aceasta dramatica povestire a lui  Pavel Stanaev.
Cert este ca in  acest film  ,copilul  a reusit sa dea viata unui  rol foarte dificil si complex .Pe de alta parte ma intreb daca ai dreptul ca regizor sa pui un copil sa joace un asemenea rol,mi se pare prea dureroasa toata aceasta poveste de familie ,ar putea avea cred eu, repercursiuni in mintea copilului ulterior,de a-l marca afectiv-emotional in mod nefast.

Subiectul pe scurt, un copil foarte bolnav crescut de o bunica depresiv-maniaca si un bunic total nepasator si evident,narcisist paranoic....tanjeste dupa mama sa care desi il iubeste,incearca  sa-i fie aproape ,nu reuseste datorita saraciei dar mai cu seama atitudinii parintilor care o detesta cumplit .Filmul se axeaza pe aceasta stare de spirit conflictuala in familie,plina cu izbucniri isterice si gesturi resentimente pline de ura . Din toata aceasta poveste, drama copilului bolnav este una chiar cumplita,infioratoare, fara a intrevedea sorti de izbanda,de lumina si speranta..Ratiunea ,normalitatea,iubirea nu-si gasesc locul decat in cateva secvente .

Bunica, al carui loc ar fi mai cu seama itr-un sanatoriu de boli mintale ,se dedica totusi cresterii copilului,il iubeste in modul ei bolnav,isteric,posesiv,paranoic...un blestem aceasta forma de iubire,cum spunea ea insasi in film intr-un moment de luciditate.
Poate fi oare condamnata ma intreb?...singura motiveaza de ce a ajuns astfel. Viata din pacate nu ne o alegem chiar noi,exista situatii dramatice,realitati crude,esecuri,traume care pot conduce catre asemenea boli groaznice.Exista evident cauza si efect,dar poti sa nu te intrebi revoltat pana la cer,de ce un copil trebuie sa poarte pe umerii sai mici o lume acelor mari atat de bolnava si dura? Evident   greselile parintilor,bunicilor se repercuteaza asupra vietii si destinului copiilor.Si totusi,,,de ce Doamne chiar asa??
 ...asadar o drama  complexa si o ecranizare pe masura ce merita vizionata!
Nu pentru oricine...s-ar putea sa nu puteti suporta o anumita asprime dura  a acestui film!


 MENTIUNE: Daca in jurul vostru sesizati situatii de copii crescuti de parinti sau rude bolnave de afectiuni  psihice cronice ,face-ti un gest de omenie si sesizati pe cei de la protectia copilului!Nu-i lasati in infernul unui mediu al furiei si nebuniei,e prea mult pentru un suflet de copil sa suporte asa ceva!

Mai bine de o mie de ori la un orfelinat ,decat sa suporti  asemenea conditii de viata in familie!!!!Niciun comentariu: