miercuri, 29 aprilie 2015

Ce mai faci?

Dau cateodata telefon unor cunostinte care printre altele de spus ar fi ca nu m-au sunat cu carul de ani,si ma intreaba "ce mai faci?"...Eu am ajuns sa detest cumva aceasta intrebare Sincer.. Si asta pentru ca nu prea inteleg ce ar vrea sa auda la urma urmei persoana care iti adreseaza intrebarea.
Ei da ,constatat de ani buni de zile urmatoarele doua aspecte:

1)Daca spui ca faci rau,ca treci prin mari necazuri,ca ti-e rau ,fie fizic sau psihic,,persoana respectiva are un sentiment misel de bucurie si multumire personala.Psihologic se consoleaza cumva ca  exista cineva care ii merge  mai rau decat decat ii merge ei,,,formal,de suprafata  te va consola ,insa in profunzime ,nu mai poate ea ca nu o duci tu prea bine.Va povesti  apoi peste tot ca vai ce a aflatt ca  ti s-a intamplat ,ce rau o duci ,si asta nu atat din grija, afectiune,prietenie,,,cat mai degraba dintr-o o sadica forma de autoconsolare cum am explicat ,sau pur si simplu din spirit gregar de barfa.

2) Daca spui ca ti-e bine ca ai reusit nu stiu ce lucru deosebit,ca ai castigat bine in urma unui proiect,ca ai publicat o carte,etc..ei in acest caz interior se contureaza invidia.Va compara cu ce nu a reusit ea,cu nefericirea personala si se va simti cumva complexata ori nedreptatita de soarta si de aici ,sa avem pardon,nu e decat un pas catre orgoliu ,invidie.

In concluzie..daca cineva simte ca esti sub nivelul ei de fericire,e multumita de sine, daca simte ca esti deasupra,e dezamagita de sine!Si chiar mai rau!
Cum o dai nu e bine!

Cand adresezi o asemenea intrebare,trebuie sa fii pregatit pentru ambele situatii.
Daca nu esti capabil sa soldarizezi, sa sari in ajutor celui aflat la necaz ,nu e cazul sa intrebi  "Ce mai faci?"
Daca nu esti capabil sa te bucuri sincer pentru reusita cuiva lasand deoparte propriile necazuri,fireste,iarasi nu e cazul sa intrebi asa ceva.
Asadar, de ce mai folosim  aceasta intrebare daca nu putem reactiona omeneste cum se cade?


Eu ,uneori, spun  celora care ma intreaba astfel...
 -De ce ma intrebi?Daca iti voi spune ca mi-e foarte rau ,ma vei ajuta cu ceva...
-Daca iti voi spune ca mi-e bine ,chiar te vei bucura sincer pentru mine?
Recatia lor?
De cele mai multe ori...Tacere!.






Niciun comentariu: