joi, 2 aprilie 2015

Nota fugara

Analizand manuscrisele lui Leonardo da Vinci,s-au reperat cca. 50 de domenii de cercetare ale ilustrului savant si artist!
Dupa anumite estimari si-ar fi depasit epoca prin forta gandirii geniului sau cu vre2,3 secole!
Este considerat  stramosul elicopterului de astazi!
Ca pictor,ne-a lasat putine lucrari ,multe neterminate!
Era nu doar un geniu,un om foarte inteligent si talentat,era un om cu calitati fizice remarcabile,un om frumos ,un foarte bun calaret si spadasin.
Ceea ce insa putini stiu,sau stiu dar nu se ostenesc a scrie cand vine vorba de Leonardo da Vinci,sunt calitatile sale morale,sufletesti,faptul ca era un om milostiv si altruist,ca avea un " suflet chiar gingas", asa cum se exprima Giorgio Vasari in consemnarile sale despre vietile artistilor timpului sau.
Obisnuia spre exemplu sa cumpere porumbei din piata pentru a le reda libertatea. Se spune ca si o rama daca o vedea in cale ,o lua si o aseza intr-un loc ferit sa nu fie calcata in picioare de catre trecatori.
El considera ca nu ai dreptul sa distrugi o vietate, daca  distrugi ceva ai obligatia sa   pui la loc ce ai distrus!

Pretuiti sufletul omului in primul rand,apoi ce stie si poate el!
Uneori exista o mare discrepanta intre acestea.
 Alteori,se imbina armonios!
Ce-i drept,foarte rar!




2 comentarii:

Aurora Georgescu spunea...

citisem de ieri postarea aceasta şi de atunci nu fac altceva în gând decât să încerc să-mi amintesc tot ce am citit despre Leonardo da Vinci şi te rog să crezi că am citit tot ce mi-a căzut în mână, fiindcă după părerea mea, este cel mai înzestrat om al tuturor timpurilor. Mă intrigă faptul că până şi unei asemenea personalităţi, nătărăii au căutat să-i găsescă pricini, cea mai scandaloasă dintre ele părându-mi insinuările (fără să aibă cea mai mică dovadă!!!) privind orientarea sexuală, insinuare total infirmată de cei ce i-au studiat viaţa şi activitatea. Nu găsesc superlative care să exprime adoraţia pe care o am pentru acest mare OM. oare din cei care-i caută cu înfocare orice slăbiciune, cât de mică ca să o poată ei exploata, or şti că înmainte de a muri şi-a împărţit prin testament avearea, celor săraci şi că a prevăzut o sumă care să fie dată la 60 de cerşetori care să îl urmeze în cortegiu?
Giorgio Vasari scria " În cursul normal al vieții, se nasc mulți barbați sau femei, cu talente din cele mai remarcabile, dar ocazional, într-un mod ce transcede natura, un singur om poate fi dăruit de Ceruri cu atâta frumusețe, grație și talent, încât îi depășește de departe pe ceilalți, toate realizările sale părând mai degrabă de inspirație divină, decât izvorând din aptitudini omenești. Trebuie să recunoaștem că acesta este cazul lui Leonardo da Vinci, un artist de o frumusețe fizică remarcabilă, care emana o grație infinită prin tot ce făcea, care a cultivat geniul său atât de strălucitor, încât toate problemele pe care le-a studiat, au fost rezolvate cu ușurință.” Fără cuvinte!

Modart spunea...

Deh..mult poate imaginatia unora pe turta altora!Asta e lumea moderna,trebuie sa facem afirmatii-soc,sa debitam tot felul de ipoteze incendiare ca sa avem cititori,ca sa provocam lumea,...au devenit la moda astazi asemenea afirmatii despre oameni remarcabili,si despre Michelangelo au spus niste idioti acelasi lucru,alta blasfemie de neiertat pentru ca zvonul calomnios e mai cunoscut decat insasi viata si opera artistului!
Unii gandesc reductiv la modul daca nu e alba e neagra si viceversa..ce sa inteleaga ei despre geniu,singuratate,vocatie cu carul ca o suta de vieti sa fi avut ,nu i-ar fi fost suficient la cate avea de spus si daruit lumii!
Afla ca si despre Mireille Mathieu au spus unii asa ceva,ca sa vezi si tu in ce hal s-a smintit lumea,cu cata usurinta spurca aruncand cuvinte calomnioase fara sa gandeasca prea mult!!A reusit in viata sa se tina departe de presa de scandal,dar vezi tu,pana la urma gura rea a lumii tot te grijeste ea cu presupusul ala dracesc..

Prostii,invidiosii,amatorii de senzational nu mai pot de grija altora,,,astia nu se lasa pana nu ii incondeiaza pe altii cum vor ei...
halal caracter,constiinta,omenie!

Scriptura spune ca pentru fiecare cuvant al tau in desart vei da socoteala in ziua judecatii tale!Mi se pare absolut firesc!Cuvantul nu-i vrabie,spune un proverb chinez,...poti distrugi imaginea cuiva prin cuvinte necumpatate!Iar asta tot un fel de crima este!


Multumesc de precizarea prin textul lui Vasari!