duminică, 14 iunie 2015

Romanii au talent/Finala 2015

"Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea(memorarea)'-Einstein

Sa avem pardon ,a rezolva un cub rubic nu este altceva decat atributul unei memorii matematice foarte bune si fr mult antrenament pentru a obtine o anumita dexteritate!
Nu este vorba de o inteligenta propriu zisa,nu se aplica intuitie,imaginatie,spirit creativ!
Una este sa memorezi o poezie,(sunt persoane care au memorie a textelor fr buna).altceva sa o intelegi ,sa rezonezi afectic cu mesajul ei,sa te transui emotional,sa o intonezi expresiv!
Ati inteles probabil,de la memorare si pana la acel spirit caluzit de un har superior este vorba de simt creativ,de o implicare afectiva, de fantezie uneori!

Dar da, daca numim talent orice abilitate a cuiva de a face ceva cu usurinta,fapt ce nu oricine reuseste,putem admite si rezolvarea acestui cub pe baza unor mnemoscheme retinute usor,ca drept un talent!
Nu se compara sa avem pardon cu talentul artistic sau sportiv...pentru ca in acest caz este doar un mimesis,un automatism in acord cu o memorie fr buna,nimic mai mult!
E ca si cand as aprecia cat de usor retine un actor o poezie kilometrica...,fireste, nu asta ma impresioneaza in mod deosebit,ci cum o recita,o traieste,o intelege !

Daca cineva i s-ar da diverse probleme de perspicacitate si le-ar rezolva usor,ei da as spune ca este o persoana chiar inteligenta!Nu e cazul aici!
Sa nu uitam apoi  ca exista tipuri si tipuri de inteligenta!!!!

Asadar domnule Moisescu faceti diferenta de rigoare intre simpla memorare si ceea ce tine de intuitie si spirit creativ, matematic.
Una este sa citesti o poezie,altceva sa o memorezi usor ,si mai mult presupune sa o reciti artistic si fireste ceva si  mai mult inseamna sa o compui tu insuti!

Nu am nimic impotriva castigatorilor,chiar ma bucur pentru ei dintr-un anumit punct de vedere.
Le doresc insa sa ajunga la o inteligenta vie,creativa....sa descopere ceva,nu sa reproduca scheme matematice (create de altii) din memorie!

A fost in aceasta editie un baiat care canta extraordinar la pianina o muzica minunata  COMPUSA DE EL INSUSI!!!Visa sa compuna muzica pentru filme!Din pacate nu s-a calificat in finala.
Ei da,ala talent cu adevarat!De exceptie!
Mihaela Radulescu a remarcat bine acest aspect,nu doar interpretarea deosebita,dar ce creatie personala minunata,ce suflet deosebit trebuie sa ai ca sa compui astfel!

De cantat frumos doamna Andra, e o problema ce tine intr-o foarte mare masura de alcatuirea corzilor vocale  ...insa, sa compui muzica buna,e ceva mai mult ,este un har aparte,presupune un anume efort creativ si desigur  simt muzical iesit din comun pe care rareori il afli! Cati mari cantareti nu preiau piese de exceptie din repertoriul international?O muzica buna,un talent real de compozitor afli mai rar!Cantareti buni si foarte buni sunt foarte multi!

Fara criterii de apreciere orice judecata devine lesne subiectiva si deseori constat exagerata!
Asadar,Memorare-Interpretare-Creatie propriu-zisa...sunt trepte intre care exista diferente mari!

Alt exemplu,in orice moment de dans,este foarte important cine realizeaza coregrafia!(conceptie compozitie,fantezie,originalitate,spirit de creatie) Asta ar trebui sa se stie clar!Una este ca un dansator bun sa fie si propriul coregraf,altceva cand coregrafia o face altcineva!
Voi aprecia fireste cu mult  mai mult primul caz in care efortul este cel putin dublu!!Au existat asemenea cazuri dar acest aspect a fost accidental mentionat,sau nu!Iar daca  a fost mentionat nu s-a tinut cont in departajarea dintre cele doua situatii! 

Oricum ,felicitari acestei emisiuni,superioara altora asa cum am constatat urmarind versiuni din alte tari in care juriul abia articuleaza cateva fraze,iar prezentatorii sunt departe de calitatea  umorului din scenariul nostru.Multa munca pentru asa ceva,multe nume care raman in anonimat.


Suntem consider o natiune chiar inteligenta si talentata!
Pacat de nivelul nostru de trai,de cei care ne jegmanesc atat!
O spun cu mare revolta si intristare!



3 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Categoric:
”Memorare-Interpretare-Creatie propriu-zisa...sunt trepte intre care exista diferente mari!”

Modart spunea...

Cu mentiunea pe care am uitat sa o aduc in discutie, ca si Interpretarea (recitare ,cantare )implica o anume parte de creatie!Insa nu de calibrul celei propriu-zise de a compune!
Pentru mine castigatoarea primei editii a emisunii "moldova are talent' ,Monica parlici ramane inegalabila prin forta interpretarii!Sublima! atata emotie a restituit fata asta recitand poezia lui Paunescu "Daca tu ai disparea"'...nu am cuvinte,mereu cand o ascult imi dau lacrimile!
Asa ceva nu se va mai repeta curand vreodata intr-un asemenea concurs!
Iubesc toate artele... ea a facut din poezie regina lor in acea editie!
S-a identificat intru totul cu versul genial a lui Paunescu...ce moment,ce moment!

Modart spunea...

De ar fi trait Paunescu...tare as fi vrut sa aflu impresia sa!