joi, 24 decembrie 2015

Dieta de Craciun

De ce trebuiesc sarbatorile cinstite cu bucate multe si alese?
Se primeneste cumva sufletul prin bucuriile stomacului?
Candva era altceva.Se manca mai tot anul modest.Imi aduc aminte la tara la bunici copil fiind,un biscuite,o gogoasa erau prajiturile noastre,mereu cu masura si nu tocmai des aveam noi copiii de asa ceva parte.
Cand se taia o gaina ,fie ca era o sarbatoare,fie le veneau bunicilor  copiii acasa in vacanta.Foarte rar in rest.Cartofi,lapte,branza,fasole,omleta si mamaliguta cam astea erau bucatele taranului de zi cu zi.Cu economie,cumpatare, masura!
Si cat munceau Doamne pentru ele!
Ei,pentru asemenea vremuri,sunt de acord sa cinstesti de sarbatori bucate mai alese.Era asa ca un act de gratiere binemeritat dupa atat munca istivitoare si mancare nu mereu la discretie.

Astazi se imbuiba omul mai tot anul cu o gramda de specialitati din supermarkete, iar cand vine Craciunul sau Pastele,e musai in mintea sa,sa  fie ospat gastronomic cu di toate!Ca de,stomacelul are antrenament si apetit deja multidezvoltat.Ca de, asa-i traditia vezi bine!
Scuze,in acest context al indestularii tuturor poftelor,masa simbolica imbelsugata  nu mai poate reprezenta ceva!
S-a pierdut semnificatia ei in acord cu semnificatia nasterii Mantuitorului,de promisiune,speranta,rasplata,implinire  pentru cele indelug rabdate lumesti. 
 Tu cel care mananci ce vrei cand poftesti,tot anul,masa plina de sarbatori,ce sa fie altceva  ,daca nu o apoteoza a pragmatismului materialist?
Cui servesti,catre cine ai staruit gandul de sarbatori ,bucuriei efemere a acestuia sau chemarii Spiritului tau vesnic?
Sincer,ar trebui in acest context,sa serbezi sfanta sarbatoare a spiritualitatii crestine prin dieta,post!
Sa reusesti si tu ceva  neobisnuit ,barem o zi pe an,pentru ceea ce in restul anului nu reusesti!Poti?
Iata de ce pomenesc atat sfintii parinti de necesitatea postului!Fara el,traditia mesei imbelsugate de Craciun,nu se mai poate numi traditie,e doar o masa bogata ,si atat!
Servim masa,nu servim Cuiva!
Orice traditie presupune un anume context,are adica cauzele ei din care rezulta semnificatia sfanta!


In concluzie:
Pentru foarte multi,ce Iisus,ce zi sfanta,ce colinde...povesti de adormit copiii!
Vivat haleala!
Vivat societatea de larg consum!
Ce spiritualitate,sacrificiu,iubire ,mancare stiva,sa curga garla cu bautura si cu cadouri cat mai multe si scumpe de se poate...

Vorba scripturii,"Mancau ,beau ,se inmulteau...si a venit potopul!"
Vorba lui Socrate."Nu traim ca sa mancam,ci mancam ca sa traim!"

ps:Barem revansati-va cu niste pachete de mancare si cateva dulciuri,jucarii pentru cei nevoiasi!Sunt destui...pretutindeni in jurul vostru!








Niciun comentariu: