miercuri, 16 noiembrie 2016

Spovedania unui invins/Panait Istrai

Nostalgicilor comunisti(atat de multi inca),eu intotdeauna le dau exemplu pe Panait Istrati,cel care a crezut cu toata fiinta sa in comunism,care a aderat si a militat pentru extinderea lui(si cu vorba si cu fapta)pana in ziua in care invitat fiind in URSS unde a petrecut 16 luni, a ramas cumplit deceptionat de realitatea faptelor .
Ca urmare a acestei experiente,Istrati a scris in 1929 cartea "Spovedanie pentru invinsi"
In 1933 ,isi sustine golul ideolgic autodefinindu-se "Omul care nu adera la nimic!"

""Spovedanie pentru învinşi" era rodul călătoriilor efectuate de Panait Istrati în URSS în anii 1927-1928. Dacă primul voiaj, efectuat în octombrie-decembrie 1927, se desfăşoară într-o atmosferă festivă, la invitaţia oficialităţilor sovietice, alături de alţi scriitori „amici ai URSS“, cu ocazia aniversării a 10 ani de la aşa-zisa Mare Revoluţie Socialistă din Octombrie, cea de-a doua călătorie (martie-decembrie 1928) are loc în afara cadrului oficial, prilejuindu-i scriitorului contactul nemijlocit cu efectele stalinismului aflat în plină ascensiune. În cartea sa, Panait Istrati descrie exploatarea nemiloasă a muncitorilor de către o birocraţie gata a-şi apăra toate privilegiile, precum şi rolul atotputernic al poliţiei secrete, GPU, menită să înăbuşe orice opoziţie în interiorul partidului şi a societăţii."

„Învinşi sunt toţi oamenii care se află, către sfârşitul vieţii, în dezacord sentimental cu cei mai buni semeni ai lor. Sunt unul dintre aceşti învinşi. Şi fiindcă există o mie de feluri de a fi în dezacord sentimental cu semenii tăi, precizez că este vorba aici de acea penibilă despărţire, care aruncă un om în afara unei clase, după o întreagă viaţă de aspiraţii comune cu această clasă şi cu sine însuşi, şi care rămâne totuşi credincios nevoii care l-a împins totdeauna de-a lupta pentru dreptate.“ 

(paragraful cu care se deschide cartea "Spovedanie pentru invinsi"-aparuta in 1929 la editura Riedler din Paris)

http://ziarullumina.ro/spovedania-unui-invins-panait-istrati-40888.html

 „Această castă ignorantă, vulgară, perversă este alcătuită în majoritate dintr-o generaţie venită pe lume la începutul acestui secol. Ea nu ştie şi nu vrea să ştie de nimic despre ceea ce a făcut grandoarea şi forţa idealismului revoluţionar rus de altădată, astăzi obiect de muzeu, zdreanţă roasă de molii catalogată printre lucrurile moarte. Ea nu cunoaşte decât cuvintele de ordine ale unei puteri căreia îi este ciment şi armătură. Desfăşurări de steaguri, «Internaţionala» ascultată în picioare; colţuri ale lui Lenin; difuzoare; imense pancarte, stambe acoperite de fraze; fraze judecând viaţa; fraze confecţionate toate pentru a înlocui ideile; GPU-ul pentru a înlocui argumentele, cenzura pentru a evita critica; un vid universal despre care ea gargariseşte şi de care se serveşte pentru a domina“.

(Panait Istrati -despre nomenclatura comunista)

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/panait-istrati-n-1933-omul-care-nu-ader-nimic„Pe acest pământ, nu mai suflă astăzi decât vântul rece al egoismului, care îngheaţă viaţa.” Panait Istrati

Pe cand un film artistic despre personalitatea acestui scriitor si OM de exceptie al neamului romanesc?
Ar fi o lectie,o marturisire, de mare,mare actualitate!Niciun comentariu: