miercuri, 29 ianuarie 2014

Secretul/Puterea iubirii

"Daca vrei sa-l faci pe Dumnezeu sa rada,povesteste-i atunci de planurile tale"
(Woody Allen)

Cu foarte multi ani in urma citeam o carte intitulata "Puterea subconstientului".Mesajul ei ca nota generala ar fi cam urmatorul:Daca iti doresti ceva, te gandesti vizualizand acel ceva, iar subconstientul tau precum lampa fermecata a lui Aladin,lucreaza astfel incat in final obtii ceea ce ti-ai dorit.E ca si cand spune autorul, plantezi o samanta in mintea ta,iar ea va prinde viata si va da roadele asteptarilor tale.Ei as,ce sofism mai este si asta...pai exista si seminte nefertile ori copaci fara roade!!!Daca nu ai vocatia necesara poti planta in creierul tau si un milion de seminte si nu va iesi nimic.Cunosc atati oameni care vor cu naivitate si mare incapatanare ceva care evident nu le este dat sa fie sau sa-l aiba..Se straduiesc ani de zile umplandu-si mintea cu imaginea de a fi ceva, si cand realizeaza ca nu se poate,uneori prea tarziu,cad si intr-o depresie puternica..Au irosit timp,energie,studiu orbiti fiind de propriul vis.Lipsa unei judecati mature,realiste,echilibrate  poate avea consecinte dezastruoase.


Ma duc cu gandul acum la Audrey Hepbourne.Celebra actrita  si-a dorit initial foarte mult sa devina o mare balerina.Asadar o cariera in lumea dansului.In mintea ei visatoare de adolescenta, se imagina adeseori prim solista pe marile scene ale lumii.Intr-o zi insa ,profesoara sa, o stea a baletului candva in tinerete, i-a spus clar ca nu va ajunge niciodata asa ceva,ca nu are anumite calitati necesare.I-a fost greu sa accepte,a suferit cele auzite fapt pentru care a insistat rugand-o sa o mai pasuiasca primind-o in continuare  la cursuri.Audrey gandea ca poate,poate se inseala,ca isi va schimba parerea. Dupa o vreme insa, renumita  profesoara a oprit-o dupa orele de curs pentru a-i reconfirma opinia sa . Audrey  dupa un moment de tacere lucida,a imbratisat-o si i-a multumit de a o fi avut ca profesoara si pentru faptul de a-i fi spus Adevarul!
Dumnezeu ii harzise un alt drum,nu o diva in lumea baletului,ci una in lumea filmului.Daca s-ar fi incapatanat sa urmeze o cariera in balet cu siguranta nu ar fi fost remarcata in mod special vreodata.A ajuns insa una dintre cele mai elegante si fermecatoare actrite din istoria cinematografiei.Mai mult,a afirmat prin rolurile sale  un anume stil feminin ,un amestec aparte intre gratie si inocenta,stil al carui nume i-l poarta;"Stilul Audrey Hepbourne."

Uitam un lucru simplu,fundamental si anume ca intre a vrea ceva  si a reusi sunt de luat foarte in serios anumiti factori:In primul rand sa stii exact daca ai  calitatile necesare,chemare,vocatie.Cere in acest sens parerea sincera a unui profesionist.Inima adeseori se inseala.
Apoi la fel de important este sa ai ambitie si vointa,sa muncesti foarte mult.Exista multe  cazuri de oameni foarte priceputi,talentati ,dar care nu au reusit sa rodesaca profesional,din lipsa vointei si spirit de comoditate.Nu au reusit sa treaca peste unele obstacole,nu au avut taria necesara de a merge cum se spune pana la capat.


Mai recent o carte care face furori se pare se numeste "Secretul",Nu am citit asa ceva ,am citit doar cateva articole a unor persoane foarte entuziasmate.Personal,nici nu vreau sa citesc asa ceva vreodata ,sa nici nu aud baremi de asemeni naivitati,prostii,bazaconii parapsihologice.
  Ideea ca ai puterea sa determini tu lucrurile,destinul,sa comanzi tu Universului prin puterea gandului tau cum sustine autorul cartii ,este exact aceeasi ca in cartea mentionata mai sus,aceeasi poveste  doar cu alta palarie.Desigur, la timpuri noi fantezii noi,si mai acaparante ,si mai indraznete. Auziti  idee...Universul iti sta la dispozitie,tu ii comanzi asezand pe o lista ce-ti doresti si vizulizezi obiectul dorit,iar el,Universul  se conformeaza ca un soldatel harnic si destoinic.O alta parabola "mareata",.Tu esti precum Michelangelo care il creezi pe propriul tau David prin puterea gandului tau.Ei as...eu vad mai de graba ca omul este un  David care ii cere socoteala lui Michelangelo,emitand pretentii si dorinte . Nu stie apoi cine vorbeste cate raspantii dureroase si amaraciune a existat in viata lui Michelangelo.Nu stie apoi cum se parguie rodul asta al marii creatii ,cate sacrificii si efort chinuitor presupune.Alta idee:esti un Magnet care atragi ce gandesti,legea atractiei.Gandurile devin lucruri.Ma gandesc acum la  Steinhart,Noica,Tutea ,oameni de spirit si mare caracter ,ce au atras ei gandind pacifist si  rugandu-se ca sa merita inchisorea comunista.?
Ori uimitorul Van Gogh care a pictat in 10 ani cu atat har,frenezie si emotie cca vreo 800 de uleiuri!A visat,si-a imaginat,a gandit fireste la o zi in care  vreun admirator,vreun colectionar de arta sa-i cumpere cateva lucrari pentru a razbi financiar...si ce a atras,nu a vandut baremi un tablou!!!

Ca unul care este bogat si invarte bani pe n mijloace ileagale,murdare si-a pus in minte sa se extinda sa castige si mai mult,,,ei da, asta adeseori reuseste..dar cum?!
Iar ca se intampla sa fii competent,muncitor,corect, sa ai minte multa si sansa unor oportunitati,,si sa-ti implinesti astfel ce ti-ai planificat...nici vorba de vreo putere a gandului ci rasplata muncii tale sustinute la care se aduga fundamental anumite calitati. Iar cazuri de acestea  intr-o lume atat de corupta sunt foarte rare ..

Nimic nu se vinde in fond mai bine decat cartea care iti promite succese in de toate.Insa de stiut este ca nici o ispita nu este mai mare si periculoasa decat aceea a puterii de a controla tu lucrurile cum iti doresti,ca de multe ori dorintele noastre sunt egoiste ori nefundamentate real,ca nu poti obtine nimic fara efort asumat ,calitati necesare si un mediu favorabil..
Daca va place atat de mult acest cuvant "putere" ,,va surade ademenitor in felurite moduri,exista sa stiti o unica putere benefica ,neegoista,nematerialista..PUTEREA IUBIRII!
DE CE NU O CERETI PE ACEASTA?!

MENTIUNE:Se pare ca anumite teorii spirituale,ezoterice venite in general din religiile  orientale au prins "de minune" in occident ,fiind pervertite si refabricate de asa natura incat tot la materialism si egocentrism  sa se ajunga ,adica la obsesia  imbogatirii cat mai  grabnice si la fericirea  caminului propriu.
.Ce o fi ma intreb pentru acestia fericirea?









12 comentarii:

Aurora Georgescu spunea...

Este una dintre cele mai realiste expuneri din câte am citit! Referitor la prima parte, am convingferea că o mulţime de personaje se regăsesc în situaţiile prezentate! Ai atâta dreptate! Şi ai spus atât de simplu şi clar, încât doar dacă nu se vrea nu se înţelege sau nu se acceptă adevărul spuselor tale.
Cât despre puterea gândului... o utopie! Când încerc să-mi imaginez o lume manipulată de puterea gândului prin ochii minţii mi se perindă cel mai mare haos posibil! Sunt oameni care vor să fie neapărat unici şi atunci inventează ceva. Unora le iese, dar marea majoritate sfârşesc prin a fi penibili. Mi-a plăcut mult felul raţional dar şi ironic în care ai demolat pur şi simplu acea teorie a puterii gândului.
Andaluza mi-a spus că ea a fost cea care ţi-a sugerat ce să scrii, deşi Serafim o tot sâcâia şi nu prea putea să se concentreze. Cu alte cuvinte este meritul ei.

Aurora Georgescu spunea...

Da, puterea iubirii este imensă! Dacă ne gândim la Dante care considera iubirea o forţă cosmică şi finalul Divinei comedii: (l'amor che muove il sole e l'altre stelle). "să fie peste tot iubirea, iubirea care mişcă sori şi stele". şi tot cea am realizat personal din iubire, realizăm singuri puterea iubirii.

Modart spunea...

Meritul ei la acest capitol este sa-mi furnizeze exemple de genul "asa nu!"..haha..sper sa nu ma auda ca cine stie ce spectacol para-mia-matesc declanseaza prin casa activandu-si stii tu...chacrele ei speciale!.Noroc ca-i dusa..la Sucevita!!!

Modart spunea...

Daca am cere puterea iubirii fiecare ...atunci e logic ca lumea ar fi deveni infinit mai buna,si ca atare multe alte nevoi,cerinte omenesti vor gasi calea implinirii fara a dauna altora,neegoist,desavarsit,armonic.

Si daca este atat de imensa ,de ce nu spune preotul clar si raspicat la enoriasi ce sa ceara!???
E atat de putina iubire in lume si atat de multa suferinta...!

Modart spunea...

Utopiile astea prind Aura ceva de speriat astazi.Si la tineri,si la varstnici!!!
Intre prima carte mentionata care a facut mare valva in vreme respectiva si cea mai recenta "Secretul",un plagiat in opinia mea,au mai iesit o sumedenie foarte asemanatoare."Ideile" sunt aceleasi,difera doar ambalajul, comercial, adica bine pus la punct incat sa succeasca mintile naive ,credule,;ipsite de simtul realitatii...

Sunt total stupefiat si suparat pe asa ceva.

Exista atata literatura de calitate,scrisa chiar cu har dumnezeies...si iata ce aberatii ,ce enormitati absurde se citesc si tampesc lumea astazi!



Aurora Georgescu spunea...

Am şi eu o întrebare : la Suceviţa s-a dus tot în ţinuta în care intenţionează să-l seducă pe Serafim, sau şi-a pus vreo rasă monahală?

Aurora Georgescu spunea...

Ai mare dreptate. Am întâlnit o mulţime de persoane care nu numai că sunt dispuşi să creadă că o concentrare mentală colectivă poate muta Alpii în Japonia , dar chiar susţin că ei au influenţat atitudini ale unor fiinţe de la distanţă. Eu nu neg puterea de autosugestionare, până la a o anumită limită şi nici telepatia, dar de aici şi până la a pretinde că se poate transforma gândul în obiect mi se pare nebunie curată! La ce mai este nevoie de uzină de maşini, dacă noi putem doar să gândim şi să ne apară limuzinele în garaj? Certitudinea mea este că aceste aberaţii sunt doar rodul unor minţi patronate de o lene incomensurabilă, pe modelul "vrabia mălai visează". Este firesc să prindă la tineri teoria dacă observăm cât de puţini sunt dispuşi să muncească şi cum, învăţaţi de părinţi să primească tot ce nici cu gândul nu gândeşti, chiar fără să cearăe, aşteaptă să le pice para mălăiaţă din pom direct în gură!

Modart spunea...

haha...ea in asa ceva,niciodata!Nici baremi de dragul lui Serafim. Dar s-a gatit si parfumat cu tot soiul de arome din peste...ce stii tu,retete magice stravechi tocmai de pe vremea lui Tutankamon !!!

Modart spunea...

Noi ar trebui sa ne armonizam cu Universul ,nu El cu noi!!!...adica el sa se subordoneze noua,cum ne trece noua prin cap ca este bine.Simplu.

Iar daca am admite ca posedam nu stiu ce putere a gandului...sa avem pardon ca am utiliza-o tocmai in acord cu principiile armoniei cosmice.Nu.
Citeam canva ca au existat in istorie asemeni oameni care puteau cu gandul sa induca ce doreau ei..ei bine au fost folositi in razboi de nu stiu ce servicii secrete.Deci iata cum un dar poate fi pervertit spre rau.
"Faca-se voia ta precum in cer asa si pe pamant"...spune sfanta rugaciune crestina...deci nu "precum pe pamant asa si in cer"...strigator la cer aceste teorii,si mai revoltator este cand dai de asemeni parapsihologi care se declara crestini!Eretici poate!
Da ,asupra tineretului are un impact covarsitor asemeni enormitati.

Modart spunea...

Ca am nadejde sunt optimist e ceva...insa ca VREAU musai ceva dictand,ba chiar comandand prin nu stiu ce retetar secret...e cu totul altceva.Grav!
Cati parinti nu impun copiilor ceva ,ba fac tot posibilul prin mijloace nu tocmai etice sa obtina ce cred ei ca este bine,,,iar ei copiii sufera pentru ca altceva si-au dorit in viata,ca nu simt nici o chemare catre ce li s-a impus.
Ocupa astfel unii functii nemeritate ,iar altii care au chemare practica joburi nepotrivite.Uite cum stricam demersul firesc al naturii umane si echilibrul social ca atare!

Aurora Georgescu spunea...

După părerea mea, echilibrul social a fost distrus mult mai rău decât echilibrul fizic al fiinţelor! Şi primul mare semnal a fost răsturnarea scării valorilor, când banul obţinut oricum, chiar fără scrupule, a ajuns scopul în viaţă, şi înavuţitul peste noapte, modelul de urmat! Şi de aici toată drama societăţii."Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire/ Virtutea , o nerozie. Geniul? O nefericire..." Poate spune cineva că Eminescu nu a fost un geniu?

Modart spunea...

Da ,totul are un dedesubt,iar in umea asta moderna cand sunt atatea ispited e a avea,a calatori,a te distra nu stiu cum etc...nu ma mai mira ca atati de multi vor inavutire grabnica indiferent de mijloace.
Eminescu?...ma intreb cum s-ar simti el citind asemeni teorii?...geniile au un acerb simt sl realitatii,simt profund tragismul vietii!

;scuze pentru unele dezacorduri in scriere...pe graba iar cand scriu tot sterg si recompun si astfel mai raman greseli diverse.Desi recitesc ,se pare ca stresul isi spune cuvantul ori trebuie sa-mi iau ochelari.Nu le mai rectific acum...