joi, 29 noiembrie 2018

Aurul bisericii

Aur ,smirna si tamaie ca la mare Imparatie,,,darul catre Iisus la nastere,de la cei 3 magi

Tot mai multi oameni citind diverse comentarii pe net,isi exprima indignarea vis a vis de imbracaminti preotesti cusute cu fir de aur,sau de aspectul somptuos al unor biserici cu obiecte de cult religios din aur sau poleite cu aur ! Oameni buni,nu e vb de aur in sensul de bogatie,bani,avere...ci de un material pretios care nu rugineste si care straluceste precum astrele,motiv de asociere simbolica cu perenul si lumina divina.
In arta bizantina culoarea aurului,bronzul auriu atat de prezent in iconografie ,semnifica desprinderea de teluric si aspiratia omului catre lumina sfanta cereasca,catre Dumnezeu
Simbolic,e aurul din suflet,frumusetea scanteietoare si calda a inimii bune,credincioase,de unde si expresia "inima de aur"! In arhitectura urbana avem expresia "orasul de aur",iar in muzica "voce de aur"Aurul in aceste cazuri simbolizeaza frumusetea aparte,desavarsita din arta.
Faptul ca multi din spirit pragmatic,lumesc (sau lipsa de cunoastere,intelegere adecvata) vad in el doar bani ,putere financiara ,lacomie,e cu totul alta poveste!Ori in cazul celora care facand juramant de credinta lui Dumnezeu,ajung sa fie orbiti de stralucirea aurului ca exponent al lumii materiale banesti devenind astfel sluga acestuia!Precum Iuda care si-a vandut sufletul pentru 30 de arginti!

Daca de maine aurul nu ar mai fi convertitbil in bani,nu ar ramane de apreciat decat frumusetea lui nobila ca material de expresie artistica,care sa recunoastem, se potriveste minunat in reprezentarea si cinstirea divinitatii insasi!

ps:Galbenul e cea mai luminoasa dintre culori,denota solaritate,viata,caldura,energie creatoare!


Niciun comentariu: