marți, 3 august 2010

Valente terapeutice in origami modular(I)


Se vorbeste astazi tot mai mult de terapie prin activitati creative,domeniu inclus in terapia prin activitati diverse ce poarta numele si de ergoterapie.Pe la altii ,interesul este chiar deosebit ,studiile confirma asupra rezultatelor obtinute in atenuarea unor afectiuni,noi insa tare greu ne mai urnim.
Suntem inca  intr-o faza incipienta, demersurile  se deruleaza din cate mi-am dat eu seama ,extrem de anevoios.
Adeseori se da vina pe resurse financiare reduse,adevarul este in opinia mea altul.
Mentalitati perimate,necunostinta de cauza,subapreciere din partea unor manageri ori personal sanitar din functii importante de conducere.




DESCOPERA BUCURIA DE A CONSTRUI !

In prima fotografie este piesa dupa conectarea a 20 de module.Este extrem de placut sa vezi cum ansamblul creste si descreste dupa 15 module,definind prima si a doua calota.In momentul final cand adaugi ultimul modul care intregeste si ofera soliditate ansamblului ,ai un sentiment de satisfactie si multumire aparte... nu atat pentru rezultatul obtinut cat pentru logica constructiei si bucuria finalizarii ei, realizand cu uimire chiar cum toate au un sens,se ordoneaza si se potrivesc impecabil.
Conectarea ultimului modul este de fapt chiar  garantul frumusetii si inteligentei acestei tehnici!Este confirmarea suprema care iti da un sentiment de implinire.

Terapeutic vorbind,daca anumite esecuri pe plan afectiv personal,familiar,profesional conduc la o anumite stari negative care blocheaza sau demonteaza  increderea in sine ( premize ale anxietatii si depresiei),prin parcursul acestei activitati ordonate,constructive,rationale si valentele ei estetice ,se induce o psihologie contrarie esecului si anume cea a reusitei si sigurantei prin insasi finalitatea muncii si logica ei de constructie.  In permanenta  lucrand,se exercita sentimentul si afirma ideea de conexiune utila,de  intregire si armonie.
In principiu este vorba de simtul si bucuria de a construi,care exista in fiecare dintre noi,si care prin exercitiu practic sunt descoperite,ele avand un remarcabil rol benefic asupra starii noastre psihice.
Montam,conectam, nu doar niste structuri din hartie,ci si  increderea insasi in noi prin finalitatea unei munci bazate pe ideea de a potrivi si imbina partile intr-un intreg de constructie.Inducem astfel o stare psihica pozitiva,reabilitand cumva  mental anumite deceptii de viata in care efortul de a lega,implini ceva a esuat.
Prin concetrarea solicitata ne detasam de problemele cotidiene si stari negative,prin finalitatea cu valente estetice ne bucuram si suntem multumiti constatand ca efortul a meritat.(atentie aici la invatarea graduala de la simplu catre complex)

Parcursul logic,algoritmic,inventivitatea in confectionarea modulelor,modul inteligent de a se conecta,consolideaza sentimentul pozitiv al unei existente care in ciuda tuturor lucrurilor aberante,urate,dureroase poate cunoaste totusi rezultanta ei rationala,frumoasa,expresiva.
Imi aduc aminte cum in copilarie, jocurile mele preferate erau acelea in care eram pus in situatia de a imbina anumite forme pentru a alcatui o masina,o casa,o macara,un elicopter, etc.Ce pacat ca nu ne preocupa si din perspectiva maturitatii  asemenea activitati creative de constructie! 




Niciun comentariu: