marți, 29 noiembrie 2011

Origami :"Estrella Arabesco"


Un exercitiu de origami logaritmic,o minunata metamorfozare a patratului de hartie intr-un star dens ornamental prin rotirea repetata a unor aripi desprinse din margini octogonale.

AUTHOR:Juan Lopez Figueroa
Diagramed by author


Iata si cateva explicatii, diagrama nefiind chiar foarte explicita:

Pas3: repeta pasul 2 pentru celelate trei colturi ale patratului
Pas 4:accentueaza liniatura in vale a octogonului format,apoi obtine liniatura precizata in diagrama.Partea cea mai dificila sunt liniile in munte paralele cu liniatura in cruce.In functie din punctul din care pornesc pastreaza suprapunerea laturilor patratului pentru a obtine linii paralele.Mai mult iti vei da seama de anumite puncte care trebuie sa se suprapuna.Ajuta-te eventual de o rigla!
Pas 5:rabdare,acest colaps al hartiei nu este asa dificil daca ai accentuat bine liniatura necesara la pasul 4!
Pas8:este vorba deci de "fish base", insa  doar pe primul strat al hartiei in partea superioara.Daca ai aplicat acest procedeu pe ambele straturi,deschide pliurile interioare laterale pentru a obtine figura urmatoare.
Pas 10:du laturile octogonuli mare catre centru pentru a obtine octogonul mic.Suprapune varfurile octogonului mare si preseaza  pe portiunea mediatoarelor lui care intersecteaza varfurile octogonului mic.Asemantor procedeaza pentru obtinerea liniaturii pe diagonala.

MENTIUNE; in modelul meu am folsit un patrat cu latura de 21 cm!(patratul maxim al colii A4,dificil de executat la dimensiuni mai mici!)
Am renuntat la ultimul pas din diagrama deoarece consider mai expresiv starul astfel,el urmand ca idee si expresie rotirea hartiei dupa unghiurile unui octogon.

Acest star este foarte atractiv daca il realizati din hartie transparenta!Lipit pe un geam capata in lumina soarelui aspectul unui vitraliu ...

2 comentarii:

Carmen Cune spunea...

De cand mi-am facut propriul blog,am mereu placerea sa vad cat de multi oameni iubesc frumosul ,sa confectoneze o steluta,sa aseze pe pagina ceea ce numai mintea lor poate face.Ceea ce tu realizezi este perfect.Stii,origami a fost prima mea intalnire cu hartia si asta cand aveam cativa ani.Tatal meu confectiona un model de avion din hartie pe care nu am vazut sa il faca si altcineva nici astazi.Varful lui era o indoitura origami.Acel avion a fost primul lucru pe care m-am stradui sa il invat apoi au venit altele.

Modart spunea...

Toate au un inceput,dar pentru asta e nevoie de oportunitatea de a avaea alaturi pe cineva care sa aiba o pasiune pentru ceva.Te molipsesti si tu,si nu e rau!