miercuri, 11 ianuarie 2012

Sakuradama/Sarbatoarea florilor de cires


 Florile de cires sau sakura sunt cele mai populare flori din Japonia, ce simbolizeaza puritatea ,gingasia dar si renasterea naturii.Fiind extrem de delicate si fragile ele reprezinta totodata  si un simbol al efemeritatii si trecerii rapide a vietii,ale vietii razboinicilor dedicate pana la sacrificiu unei cauze;sunt in acest sens asociate vizual sau poetic cu norii si zapada,dar reprezinta si un insemn al norocului,ori o emblema a dragostei si afectiunii.
Anual exista o sarbatoare a florilor de cires care aduna milioane de turisti din toate colturile lumii.In Japonia exista peste 400 de specii de ciresi, care au fost plantati special pentru flori!!! Explozia de flori incepe cu luna ianuarie (Okinawa) si dureaza pana la inceputul lui aprilie. Locurile cele mai vizitate de turisti pentru a admira florile de cires sunt parcul Ueno din Tokio si Honshu. Aveti la dispozitie in ofertele de turism si picnicul sub ciresi, care va aduce binedispozitie si energie, datorita gingaselor flori parfumate.


Bineinteles ca acest motiv floral nu a fost omis in creatile origami de catre japonezi.Acest ball floristic prezentat in acest articol,este o piesa foarte indragita si deseori executata de cei pasionati de kusudama.
Iata cateva mentiuni si o diagrama(din pacate nu foarte clara)

 Este un modul pe cat de simplu pe atat de atractiv prin conexiunea poliedrala icosaedrica...
Nu stiu ce format rectangular se indica in diagrama(in japoneza) insa cert este ca se pot folosi diverse formate de unde si expresia mai mult sau mai putin alungita a petalelor.
Eu recomand diviziunea foii A4 in 8 parti egale:
                         
Sunt asadar necesare doar 4 foi A4,obtinandu-se un rezultat de marime medie,frumos proportionat.
Diagrama:

Inchei simbolic cu un minunat cantec-rugaciune compus de Marcel Dragomir ,pe versuri   deosebit de inspirate apartinand lui Mihai Beniuc.Interpreta..."o floare de cires",o voce si o prezenta in muzica usoara romaneasca care respira si emana doar caldura si frumusete cu iz primavaratec.


2 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Armonie de forme colorate, gânduri, sunete și flori de cireș, într-o iarnă fără alb!
Mulțumesc frumos!

Modart spunea...

In Japonia infloresc inca de prin ianuarie...cred ca mi-e dor deja de primavara,iernile la noi au devenit insuportabile,teribil de gri,fara petec de cer albastru din care sa mai razbata ici colo cate o raza de soare...eu asa o simt de ceva ani incoace.
Multumesc de vizita!