miercuri, 1 mai 2013

Legile fizicii..

,,sunt mai puternice decat sentimentele noastre.

Suntem raport de rezultante din cumul de n factori,senzori!Defilam cu ce avem,moralitate,bunatate,rautatea,prostie,virtute ,etc sunt doar simple rezultante a unui  indat mostenit,harazit.
Viata este o imparteala nedreapta.Exista factori accidentali,despre care nimeni nu vorbeste.
Eu nu ma simt cu nimic merituos,si cand sunt bun,si multi mi-au spus asta, imi dau seama ca asa mi-a fost dat,nu ca as avea eu vreun merit.Nu pot astfel nici raul judeca.
Oricum,prea buni  nu suntem.,suntem imperfecti.Mai mult sau mai putin.Mai aproape de una,mai departe de alta.Stari de spirit mereu conflictuale ne incearca...suntem insa  atat de  departe de modelul hristic ,ideatic.

Doar un efort colectiv ar putea determina sansa de mai bine a umanitatii noastre.Se poate oare asta?
Ma indoiesc.
Imperfectiunea este se pare o lege ce nu permite rezultate colective durabile.
Totul este deja scris,mai bine zis prostscris,.Destinul implacabil inaintea actiunii si vointei noastre.Victorii iluzorii,joc de suprafete.Suntem se pare blestemati sa traim in confuzii, sa ne taram zilele in desarte sperante ,iluzii.Fugim adeseori de realitati,fugim prin visare.Pentru ca suntem panicati,singuri,bolnavi in felurite moduri.Aspiram si suntem concomitent aspirati de marele haos al imposibilei iubiri.Paradisul pierdut,alungarea din sanul matricii parasisiace.Nu stim a iubi cu adevarat,eu cred ca niciodata nu am stiut asta.Doar adulmecam  fara putinta de a gusta fructul iubirii pure .Doar imaginam,fara a putea trai real visul.Ne mintim adeseori.E modul nostru de a evada ."Scapa cine poate "e legea firii ,nu va mira astfel alegirile felurite ale acestei triste evadari.Fiecare poate asa "cum poate' ,poti condamna?Alegirile nu le strabilim noi.Caci cine nu ar vrea de ar putea alege drumul din momentul nasterii de  a fi si  bun, si frumos si destept?

Zarurile au fost demult aruncate,poate surad unora, insa cert este ca multora  le ramane doar cruda resemnare si tristul joc al aparentelor ,al invocarilor ,al rugaciunilor.

Viata este o inecuatie teribila,nedrepta!
Egalitatea este intangibila.
Doar probabilitati!

6 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Bună dimineața!
M-am trezit în mijlocul nenumăratelor tale incertitudini, chiar că nu știu de unde să mai încep.Eu cred în frumusețea clipei- poți fi bun, generos, poți zâmbi, poți găsi acea stare care te împacă, te armonizează cu FIREA. Este doar o clipă.

Cred că ne=am încâlcit de tot în probleme, de când „toate sunt la vedere„. Cu cât vezi mai mult rău, interpretat de alții, cu atât ai senzația că te pierzi mai mult în hățișuri.
p.s. ieri l-am ascultat, în trecere, pe tatăl Mădălinei- câtă durere.. vezi cât de apropiate și cât de depărtate, în același timp, sunt toate?

Mihai spunea...

Bun, rau... Avem dreptul sa judecam? Nu, viata nu e dreapta sau nedreapta. Viata este un rod al hazardului, un hatis prin care trebuie sa ne descurcam. Pana la un punct. Cel terminus.

Modart spunea...

Judec dupa ce vad eu,eu evit sa ascult sau sa vad ce vor altii.Le am destul pe ale mele nemultumiri,probleme ca sa ma incarc negativ si cu altele varate intentionat de unii.Nu urmaresc tv-ul,nu cites reviste mondene pline de bazaconii,barfe,etc.
Incerc sa fur si eu clipei ceva din maretia si frumusetea ei atunci cand se poate.Ai dreptate,ramanem doar cu aceste firimituri ...de la ospatul zeilor!
Viata este totusi prea nedreapta.
Unii zic ca totul tine de cauza si efect,faci rau primesti rau...eu constat ca faci bine si primesti rau,asadar stranie legatura dintre cauza si efect.
Si sinuciderea este ceva accidental!Cand este sa cazi pe polei cazi,nu ai timp in cadere sa dregi cazatura!



Modart spunea...

Daca este sa te descurci,asta seamana a jungla.Si este consider nedreapta,atat timp cat pestele al mare in inghite pe cel mic...
Cam multe hatisuri, si exterioare si intrinseci,...devenim evident marionete,ce sa mai fie vorba de ce vrei tu,de a putea urma o chemare aparte.
"Viata este o lupta! "...nu mi-a placut niciodata aceasta sintagma.

INCERTITUDINI spunea...

Aproape că am zâmbit, gândindu-mă la ultima frază, deși, dacă ar fi să analizez o întâmplare, ar trebui să văd latura morală a întâmplării, punând laolaltă locul/timpul/ împrejurările în care s-a produs.
Și asta este o LECȚIE.

Modart spunea...

Pai stii vb aceea"mi-am luat o tranta" .adica nu tine ca sa vezi, ca parca ,ca daca...cand este sa se intample sa cazi,cazi si gata.Cu incetinitorul nu exista...fizica imbatabila.