sâmbătă, 26 octombrie 2013
Varstele muzicii/Mireille Mathieu in Romania!
Piesele lui Jaques Brel au capatat intotdeauna o anume forta si expresie dramatica in interpretarea celebrei cantarete.Reluate in timp,Mireille le confera constat adeseori o nota in plus de emotie si traire personala.
Chiar daca vocea ei la aceasta varsta a senectutii a pierdut fireste din acel arcus sprinter si vivace de altadata,timpul in intelepciunea sa a compensat glasul tineretii trecute cu acea forta grava de intelegere si traire a mesajului verbal ce defineste linia melodica.
Cand este in forma,este cucernica si foarte convingatoare!Noi sincer nu am avut vreodata vreo artista in muzica noastra usoara cu o asemeni capacitate de transpunere emotionala.Alte variante ale acestui cantec, staruri in voga mai tinere ,m-au lasat rece,aici e cu totul altceva!Se traieste cu maxima daruire!
OBSERVATIE: Acel "R" atat de pronunat pe care unii nu prea il agreeaza,inclusiv unii francezi(problema lor)...este evident muzical analizand un mijloc sonor menit sa accentueze o anume revolta interioara ,confera nerv si tensiune cuvantului,imprima patos ori dramatism cantarii.! In plus prin contrast cu vocalele clare si pline,consoanele in general propulseaza expresia si frumusetea lor,permitand un anume mod de a le arcui si lansa ca emisie vocala.Dictia,sonoritatea clara a cuvintelor este evident o caracteristica majora a stilului si tehnicii ei vocale!De retinut ,a studiat canto in tinerete cu cea mai titrata profesoara de opera din Franta,doamna Jeannine Reiss.
Indiscutabil acest "r " accentuat(cea mai puternica,grava,impetuasa consoana) reprezinta o forma sonor-muzicala ce defineste un aspect al personalitatii ei !Repet, o anumite revolta interioara ce tine si de un anume simt dramatic pe care putini constat ca o inteleg ....
In engleza ,consoanele sunt parca aspirate de vocale printr-o anume pronuntie ,lipseste contrastul ferm la nivel morfologic.Atuul ar fi un anume senzitivism sonor.Putini parca mai pretuiesc astazi limbile cu o morfologie clara,precisa in care anumite asperitati date de prezenta consoanelor se imbina cu arcusul vocalelor simple sau compuse.Cuvantul in acest caz capata monumentalitate printr-o anumita dictie si intonatie..De la ea in special am inteles acest fapt.
NB: Pe 24 aprilie 2014,la 67 de ani,celebra ambasadoare a muzicii franceze timp de peste 4 decenii,a inclus in lista ei de concerte si Romania.Spectacolul va avea loc la Sala Palatului.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu