marți, 12 mai 2015

The Theory of Everything

Filmul in sine ca regie mi-a placut,plus ca se bucura de o pelicula de calitate exceptionala.
Feerice cadre,invalurite,senzitive,impresioniste.Unele chiar  originale,demne asadar de un Oscar!
Insa scenariul ,ca de obicei,tributar acelui reteatar comericial pe care il recunosc cu oarecare dezgust imediat.Cat poate compromite filmul,nu e cazul sa mai povestesc.Pacat.
Ma asteptam (era cazul consider,se impunea) la un film care sa puna in evidenta stralucirea unei minti de geniu in acord cu boala cumplita de care sufera,cu temerile,angoasele,si revolta  sa launtrica.Nu a existat aceasta preocupare,s-a insistat pe acel altceva ce defineste prin excelenta un anume cliseu comercial..

Titlul in sine se vrea a fi ceva ca mesaj,insa nu rezulta din tot filmul nici o idee despre viata asta,despre vreo teorie anume,m-ar fi interesat cel putin vreo vorba de duh a lui Stephan Hawking.

Asa cum este prezentat ,intr-o nota idilica,romantata ..parca ar fi fost vorba de viata unui poet, nu a unui mare fizician.Ma prea indoiesc apoi ca atat de suav si bland ar fi Hawking in realitate cum rezulta din film.
.Pe ce relatari se bazeaza filmul, exista vreo carte autobiografica din care sa rezulte un anumit tip de trairi sufletesti ale autorului?Nu stiu cat de deontologic poate fi sa interpretam personalitatea cuiva fara a studia  temeinic viata acesteia.Ajungem sa deformam realitatea de dragul suprafetelor dorite!Inducem in eroare lumea,iar asta cu sigurata nu e bine!

Oricum ,filmul merita vazut,cel putin pentru regie,pentru cadre minunat gandite si realizate!


PS:Singurul lucru care l-am retinut si m-a pus pe ganduri a fost cand a contrazis vorba lui  Einstein" Dumnezeu nu arunca  cu zarurile!".Ba da, spune Hawking, si inca cum...




Niciun comentariu: