duminică, 27 martie 2016

Einstein remixat crestineste!

Nu stiu de cand este normal,deontologic sa iei afirmatia cuiva  si sa faci unele modificari!
Cand mai exista si intentia de a induce lumii  ceva anume dorit de tine,gasesc ca este chiar deplorabil si  de prost gust!Crestineste vorbind,chiar un pacat!
Cuvantul cuiva ii apartine strict ca forma de redactare,e o aprenta unica ,o identitate in sine pe care fireste ai obligativitatea sa il redai intocmai asa cum este!Asta inseamna defapt verbul "a cita" .,adica a reda intocmai ,litera cu litera,cuvant cu cuvant spusele cuiva.Ghilimelele asta inseamna,indica despre o maxima, un text!
Desigur, cand se citeaza din memorie mai pot exista unele modificari in exprimrea lui,atat timp cat sunt minimale,de suprafata ,adica nu afecteaza continutul,ideea,mesajul,se poate admite,nu e o crima,memoria noastra nu e chiar banda audio de inregistrat.
Insa cand scrii un motto pentru un articol,e chiar de condamnat sa nu respecti exact cuvintele autorului.



Iata ce mi-a fost dat sa citesc intr-o zi pe un blog apoi cercetand netul sa gasesc sursa,un blog crestin:

Albert Einstein spunea:"Lumea a devenit un loc periculos de trait,nu din cauza oamenilor rai,ci din cauza oamenilor care nu fac nimic,oamenilor indiferenti,oamenilor care ce vad nu vad si ce aud nu aud."

.Cand am citit finalul,mi-am spus imediat ca nu se poate ca Einstein sa se fi exprimat astfel,e ceva tendentios moralizator-crestin aici ,ceva nu e in regula.
Ma refer la corespondentul evident cu versetul "Ochi aveti sa vedeti si nu vedeti,urechi sa auziti,si nu auziti",si am luat iarasi in calcul  faptul ca Einstein cum singur a declarat intr-o scrisoare nu credea in Biblie!
Asa am purces sa fac cateva cautari sa ma lamuresc.
...am ramas perplex:


In traducere asadar:
"Lumea este un loc periculos de trait,nu datorita oamenilor care sunt rai,ci datorita oamenilor care nu fac nimic in aceast privinta"

Domnule/doamna (cine a facut aceasta modificare care fireste a  fost preluata si de altii )cand dai un citat ca motto,respecta-l intocmai,apoi ,prin articolul respectiv il explici,dezvolti,imbogatesti  personal,fireste ,dupa cata pricepere,putinta de analiza si cunoastere ai !
La o analiza mai atenta,se poate si altceva subintelege din o modificare,ceva neintentionat de autor!
Trist ,grav ,periculos cand se intampla asa ceva,unde mai pui ca ne pretindem si drept crestini!
Pai,ori e Einstein 100%,ori e Einstein prin  via X!
Cui i-ar place sa-i ia cineva un text si sa-l modifice?
Interpretarea se face fireste separat ca nota explicativa.De remarcat iarasi ca aceasta adaugire , nu defineste defel stilul de a scrie a lui Einstein.
Se aseamana ca mesaj,dar nu se pot aduna sub acelasi nume!



MENTIUNE
Atat si-au dorit unii sa faca din Einstein un credincios(ca argument impotriva a ce spun ateii),incat au nascocit povestiri anume,sau chiar intamplari"reale"...

Exista spre exemplu pe net o povestire cu talc cu un elev istet care demonstreaza profesorului ateu ca Dumnezeu exista.
In final se spune ca acel elev " se numea Einstein."Adica vezi bine, povestea cu talc e inspirata de o realitate.Nu!... este decat fictiune,in care se foloseste pentru  a atrage cititori,numele unei mari personalitati.Din pacate,multi,foarte multi chiar, cred ca Einstein ar fi fost vreodata ca elev in situatia respectiva,dand acele raspunsuri.
E oare clar cata uraciune,cata sminteala exista ca sa procedezi astfel!
Iata pana unde se poate ajunge uneori:
Dupa ce lumea a aflat dintr-o scrisoare a lui Einstein,ca nu crede in Biblie,o alta minte bolnava certata cu adevarul, a nascocit o alta situatie adevarata vezi bine,cu o fetita credincioasa,care afland ea de ce spune nenea Einstein ,i-a scris acestuia exprimandu-si ingrijorarea...Einstein politicos,i-a trimis raspuns o scrisoare in care le scalda asa si si asa incat ar rezulta ca de fapt el crede,doar ca ....
Atentie asadar oameni buni la ce cititi,se minte mult,iar uneori,cel mai grav,se amesteca adevarul cu minciuna!

...
Are nevoie Creatorul de numele unor creaturi savante sa vorbeasca afirmativ la adresa Sa,ca sa-si justifice El Existenta??!
Nici nu stiu ce sa fac,sa rad,sau sa plang,cand vaz astazi cum trag unii credinciosi sa aseze pe o lista mari savanti credinciosi ,in timp ce ateii fireste,vin cu lista lor de savanti necredinciosi.
E de pomina!Jalnic!















Niciun comentariu: