vineri, 30 martie 2018

Culoarea parului/Artificialitate vs Naturalete

"Natura este marele nostru Maestru!"- dicton renascentist


In citirea look-ului la nivelul perceptiei chipului,ochii(ferestrele sufletului) trebuie fireste sa fie centrul de atentie/interes major.In acest caz,culoarea stridenta a parului il submineaza total,in loc sa accentueze frumusetea ochilor!Natura nu intamplator ritmeaza compozitonal culoarea sprancenelor cu cea a parului,ori culoarea ochilor de o anumita tonalitate cu cea a podoabei capilalare!
Cand ai o voce minunata,,,ce-ti mai trebuie asemenea "hair-scream"!

Pe vremuri femeile rareori isi vopseau parul,in special cu ocazia unor evenimente importante,si atunci cu anume grija de a se apropia cat mai mult de  culoarea naturala a parului!Natura era asadar reperul estetic suprem!
Rareori o bruneta se vopsea blond...de se intampla,era asa, mai mult dintr-un soi de curiozitate ori capriciu de moment,pentru ceva cu totul nou in aspectul ei!Nu dura insa prea mult acesta interventie,se revenea usor la culoarea naturala sau apropiata acesteia!
Ce este foarte interesant de remarcat,lumea sesiza pe atunci o anumita artificialitate,o departare de armonia creata de natura,iar faptul asta atragea uneori  critici!.....la loc de cinste ,pretuire erau femeile care nu (prea)se vopseau,care lasau loc naturii si timpului sa-si spuna cuvantul!Firele albe erau un simbol al senectutii si intelepciunii ei!Maicuta cu parul "nins",era ca o icoana pentru copii si nepoti!

Si in anii 90 cand au inceput tot mai multe femei sa-si vopseasca parul,lumea inca sesiza aceasta interventie artificiala chiar daca rezultatul era fr apropiat celui natural.Inca avea ochiul si gustul format pentru naturalete!!!!
Astazi chiar si stridentele au devenit atragatoare si la moda,,,atat de bine s-a incetatenit acest obicei ,incat  a devenit ceva  atractiv si firesc !Prin contrast intre majoritar si minoritar,femeile  care nu(prea) se vopsesc sunt percepute adeori ca demodate,nemoderne,nepreocupate de frumusetea lor ! Ne atrag asadar suprafetele,efectele lor,mai putin sa dezvoltam ceea ce tine de profunzime interioara,de afecte!
"Du-te draga si vopseste-te si tu,fa-te frumoasa,fii moderna!"..de cate ori nu am auzit aceasta vorba!

Asadar,inainte puteam face diferenta dintre expresia naturala si cea artificiala,preferand-o pe prima,,,cu timpul insa  un anume trend legat de look,a condus catre o obisnuinta atat de puternica incat ne-am acomodat cu artificialitatea si surogatul in detrimetrul naturaletii si autenticitatii  ei!
Ineditul cu orice pret,chiar daca lectia naturii alceva aclama!Sa fie  "wow" ..,ne-am saturat de  simplu si natural !


Observatie:O pornire contra creatiei Naturii cu legile ei armonice specifice..unde sa duca oare?
Ce sa ne mai mire atatea boli in lumea moderna si libertina  de astazi!
Ramane ca pe viitor sa ne schimbam si culoarea pielii,nu m-ar mira avand in vedere ritmul in care  evolueaza  stiinta !


Niciun comentariu: