duminică, 31 mai 2020

Gimnastica artistica/Campionatul Mondial Stuttgart 1989



Omenirea va fi pasit pe un nivel superior al constiintei si Iubirii atunci cand  omul nu va mai avea preferinte in functie de o anumita apartenenta ce tine de familie, culoare, grup, club,federatie, natie!
Iata un exemplu,ni s-a inoculat de multi ani ca noi si rusii suntem cei mai buni in gimnastica!Ca atare,am retinut si urmarit indeosebi in competitii anumite sportive care erau cotate si elogiate in presa sportiva ca drept cele mai bune.Uneori se folosesc superalative care mai de care mai magulitoare.
Si atunci ,dar ma ales astazi, realizez cat  sunt de subiective ,de exagerate si uneori chiar nedrepte aprecierile.
Intotdeauna au existat si sportivi mai talentati decat cei premiati,dar care au trebuit sa stea intr-un anumit con de umbra din ignoranta ori datorita  unei veritabile psihoze in masa pe obsesia asta utopica a lui "the best"!
Motive sunt si altele,precum interesul unora de a detine imaginea superioritartii lor ,iar aici cauza este un soi de nationalism impins in extrema fapt  ce tine de orgoliul si mandria omeneasca!
Cat de usor o anumita perceptie poate fi indusa,exagerata!

In cazul acestui campionat,am ramas surprins de numere deosebite  cu figuri dificile sau coregrafii interesante cu nimic mai prejos decat a celora care aveau renume .Notarea este evident subiectiva!
In concluzie m-am decis sa scap de obsesia lui "the best",sa apreciez calitatile adversarilor intr-o competitie si sa ma bucur de cat mai multi concurenti talentati indiferent de nationalitate!
Asta va doresc si voua,sa meditati pe aceasta tema si sa renuntati la mania superlativului absolut cand vine vorba de arta sau sporturi cu valente artistice!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Este de asteptat ca la un campionat mondial concurentii sã fie talentati, iar nivelul performantei este firesc sã fie ridicat. La drept vorbind sunt selectati cei mai buni dintre cei mai buni la nivelul fiecãrei natiuni participante. Ce nu înceteazã sã mã surprindã în mod neplãcut este tonul tendentios al acestui articol insinuant depreciativ la adresa echipei noastre (?!) si la adresa gimnasticii românesti în general. Si asta ar fi de ce? Pentru cã în ultimii ani gimnastica româneascã nu a mai avut rezultate remarcabile. Unul din motivele principale ale acestei situatii, pe lângâ brambureala sistemului românesc, este attitudinea de gloatã propagatã si promovatã prin media: le ridicãm statui si facem temenele câstigãtorilor si-i înjurãm, insultãm, denigrãm, ridiculizãm (fiecare dupã educatie) pe aceiasi dacã nu se ridicã la nivelul “rigorilor” noastre. Aceasta este o atitudine care nu încurajeazâ si nu-I motiveazâ nici pe sportivi, nici pe antrenori, nici pe pãrintii care trebuie sã-si asume cheltuieli consistente. Ca sã nu mai vorbim de riscurile pe care le implicã acest sport.
În alte tãri sportivii aunt sustinuti, încurajati si apreciati chiar când au rezultate modeste ca cele din gimnastica româneascã actualã. Iar când aspirã la rezultate mãrete angajeazã antrenori români sã-I scoatã la luminã. Asa au fãcut americanii, apoi francezii, acum englezii. Si invariabil rezultatele nu se lasã asteptate. La noi sunt apreciati doar cei validati de occident - atitudine de slugoi ignoranti si fãrã personalitate.
Pe scurt, dacã cineva urmãreste cronologic evolutia gimnasticii la nivel mondial, poate observa fãrã efort cã gimnastele românce au , pe lângã calitãtile atletice, gratie si elegantã ce întâlnesti la foarte putine alte tãri si la extrem de putine dintre campioanele actuale.

Modart spunea...

Scuze,dar esti paralela/a cu subiectul acestu articol!
Fa te rog acordul cuvenit intre subiect si predicat!
Nu stiu ce vezi tu tendentios sau depreciativ la adresa gimnasticii noastre ,pai subiectul era SUBIECTIVISMUL notarii,favoritismul,parinitor cu unele gimnaste,depreciativ cu altele!
Fa abstractie de nationalitate si incearca sa judeci cat mai obiectiv!Acest campionat unde ti se ofera evolutii variate ,gimnaste de pretutindeni, este cat se poate de elocvent!In alte inregistrari ,v Barcelona,ti se ofera masiv doar rivalitatea Rusia,Romania,USA..China parca nici nu concura desi era f buna!sau alte nationalitati!

Desigur ca gimnastica romaneasca are talentele si meritul ei,insa nu pot sa nu ma revolt de atatea cazuri cand gimnaste mai putin cunoscute evoluau exceptional si primeau note mai mici!Culmea la barna sau paralele aveau si exercitii mult mai dificile sau dovedeau mai multa imaginatie,creativitate.
Astazi,ca tot ai adus in discutie,nu mai tine,dificulatatea este criteriu major ca punct de plecare in notare!Iata de ce nu mai obtinem medalii ca inainte,trebuie sa ridicam nivelul de complexitate,noi ne-am invatat sa nu riscam,mai simplu si curat dar fara aportul noului si dificultatii care fireste ridica riscul de ezitari,caderi!
Nadia spre exemplu executa exercitii nu f dificile,f frumos,elegant,insa nu a riscat niciodata cu ceva mai dificil,mai complex dpdv acrobatic!

Finalul tau e sentimental partinitor,excesiv magulitaor!Chiar tendentios!

Ia vezi Olga Korbut in 1972 ce exercitiu fantastic prin creativitate si risc avea!
L-a executat impecabil i-au dat 9.70 ,vb. comentatorului,cum asa,eu i-as fi dat 11!

Ce sa mai spun de Elena Muchina cu saltul ei mortal uluitor la paralele,ulterior interzis!
Ce sa mai spun de paralele chinezoaicelor comparativ cu rutina romancelor la acest aparat!Noi am excelat la sol,aici am stiut alege muzica si am beneficiat de coregrafii minunate!
Cele mai multe figuri acrobatice executate in gimnastica au fost propuse de rusoaice,le poarta ca atare numele!Asta denota creativitate,spirit inovator!Esential in evolutia artelor,sportului!

Incearca sa umaresti gimnastica uitand de nationalitate,fii neutru/a daca vrei sa obiectivizezi judecata.Si bineinteles,urmareste atent diverse campionate,fie mai vechi ,fie mai noi!Compara din diverse incidente!
Astazi poti face lucrul asta,informatia circula pe net din belsug!!