miercuri, 1 februarie 2012

Rombicuboctahedron Box by Kenneth Kawamura


Este o piesa chiar remarcabila utilizand doar doua patrate de hartie!Dincolo de parte utila a unei cutii,intrevad conceptul pe care ea il defineste...doua structuri asemanatoare,doua jumatati in fond care au menirea prin suprapunere sa alcatuiasca un volum al carui interior este purtatorul unui continut anume,uneori practic-util,alteori un mic souvenir ,un simbol afectiv.Cutiile se deschid si se inchid,stau cuminti,prafuite intr-un sertar,doar amintirile sau necesitatea ne fac sa le redeschidem uneori.
Te invita irezistibil sa le deschizi,cel putin din curiozitate,precum cartile, te intrebi de fiecare data oare ce se ascunde dincolo de exteriorul lor,oare ce contin ,asta desigur daca nu au capace pecetluite de vreo firma(mi-ar placea un magazin de cutii in care sa nu stii ce cumperi,sa astepti cu nerabdare pana acasa precum un copil darul impachetat de Craciun...)...interogatie,mister,surpriza,structura , interior,imbinare,ei da...simpla sau mai decorativa,cutia in sine este un simbol!

Revenind la modelul prezentat, trebuie sa fac in primul rand o precizare despre o eroare din diagrama...nu este vorba despre un cuboctaedru truncat,este vorba de un ROMBICUBOCTOEDRU,altminteri diagrama este reusita,felicitari autoarei!
O alta mentiune pentru cei care se vor incumeta la realizarea ei(nivel peste mediu!)...folositi pentru capac un patrat din jumatatea lungimii colii A4,ceea ce inseamna aproximativ 15 cm,iar pentru corpul cutiei folositi aceeasi lungime minus 4 mm!...altminteri ele nu se pot suprapune fara sa nu existe o deformare.In diagrama se precizeaza aceeasi dimensiune pentru capac-corp cutie,se poate  utilizand probabil o hartie mai subtire,de origami, eu am lucrat cu gramajul specific colii de printat,cea mai la indemana si care este mult mai indicata in domeniul "origami boxes" pentru un rezultat mai robust.
Modelul poate fi incercat cu succes si din hartie cu un gramaj mai mare decat hartia de printat,mai aproape de semicarton! SUCCES!


Diagrama:http://www.spitenet.com/origami/pdf/Truncated_Cuboctahedron.pdf




2 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Discret, dar plin de miraculos mod de a prezenta un obiect, aparent banal, cum este cutia, eu îi spun „ cutiuță„!
Chiar ai realizat ceva special!
Îmi plac cutiuțele- pentru farmecul pe care îl au și pentru atracție! Am câteva, sunt amintiri dragi!
Am și scris ceva..

http://incertitudini2008.blogspot.com/2011/03/pe-uriasul-nevazut-raboj.html

Seară bună!

Modart spunea...

Sunt atatea lucruri speciale pe lumea asta...si atata ignoranta!
Special aici este exercitiul de constructie,in rest ce sa spun,rombicuboctaedrul este un poliedru minunat....