Se spune ca in Japonia aceasta pictura grigorescieana apare prin diverse reproduceri foto in mai multe case.Evident , acest chip adolescentin de fata i-a vrajit pe japonezi ,le-a cucerit inimile prin expresia ei bland-ovalina ,cald-capruie cu ochi usor migdalati.
Nu intamplator, astfel,cineva a supranumit-o mai apoi -"Gioconda Romaniei."..si i-a ramas acest renume si astazi desi intre cele doua picturi exista multe diferente.
Asadar:
Gioconda este un portret de femeie matura,chip ireal afisand un zambet magic ,nelumesc,Maria Nacu este un chip real adolescentin ,nu zambeste dar frapeaza prin frumusetea buzelor catifelate, ciresii...Gioconda este invalurita misterios de un peisaj stancos toscan,foarte potrivit cu atitudinea ei piramidala .Maria Nacu doar de un fond amplu-inchis care potenteaza prin contrast de clar-obscur expresia luminoasa a fetei,sporind starea de introspectie si mister.
Gioconda este un portret compozitional(se include si expresia mainilor) elaborat,cu multiple reveniri,retusuri pe parcursul a 3,4 ani din viata artistului,Maria Nacu,este un portret-bust,lucrare spontana,vizand emotia de moment a pictorului in fata subiectului,care probabil i-a luat doar cateva zile,din motive tehnice care presupun asteptarea uscarii stratului de vopsea pentru anumite suprapuneri de efect in redarea volumelor si vibrarea tentelor de culoare.Ambele lucrari sunt sobre,rafinate,delicate,senzitive pictural prin pasaje fine intre lumina ,penumbra,umbra.(tehnica in italiana denumita"sfumato")
Gioconda exprima un ideal de frumusete sacra feminina,trasaturi si proportii anume ce le intalnim si in multe alte lucrari leonardiene,Maria Nacu face dovada unei sensibilitati grigoresciene si mod de tratare picturala specifice in acord cu un anumit ideal de blandete si inocenta feminina regasit de asemenea si in alte portrete.Dincolo insa de toate aceste aspecte,ceea ce face din acest portret magnific un fel de "Mona Lisa mioritica" i-as spune eu...este in esenta expresia hipnotica a chipului .
Asemenea Giocondei,lucrarea are "acel ceva infailibil ",magnetic, care te subjuga intr-un mod cu totul aparte
Aparitia,prezenta lor, se pregneaza imediat in urma contemplarii in memoria vizuala si afectiva ,ca o fila magica de poveste,odata ca niciodata si pentru Totdeauna!Este desigur harul artistului in momente de maxima inspiratie.
PS: Incadrarea in oval,este atat de potrivita cu formatul oval al fetei!Un medalion artistic,ce cuprinde ceva din parfumul unei epoci intr-o privire de o blandete de neuitat.
Gioconda,ireala aparitie,model ideatic cu anume proportii elaborate de artist pentru a afirma un anume canon de frumusete si spiritualitate feminina.
11 comentarii:
Mie îmi place mai mult decât Gioconda.
Are atâta prospețime!
Ca un medalion viu.
Am vrut sa scriu chiar un articol mai amplu,cu mai multe referiri la pictura lui Grigorescu care ma frapeaza exact prin ce ai spus:PROSPETIME!La Varatec am vazut un portret grigorescian,care m-a pironit locului,am inmarmurit(nu doar eu ci toti vizitatorii,unii poate chiar "certati" cu arta)...aveam senzatia teribila ca abia fusese pictat,emana atata delicatete si prospetime!extraordinar!
ps; "Cred ca lui Gina ii place mai mult decat Gioconda"..mi-am zis dupa ce am scris despre cele doua celebre tablouri.Si mie intr-un fel!Clipa eternitatii si...eternitatea clipei,care e una si care e alta?
Eternități de-o clipă!
Da,se poate spune si astfel!...insa eu consider Gioconda;eternitatea clipei,iar Maria Nacu:clipa etenitatii...prima pare sa sfideze timpul,a doua sa-l subjuge!Ma rog,asa un gand,un sentiment de moment.....
Se spune ca pictura este arta includerii, iar fotografia, arta excluderii. Superbul portret realizat de Grigorescu s-ar incadra, din acest punct de vedere, la fotografie. Nu pot spune decat: GENIAL!
Interesanta comparatie...da, este chiar genial!Grigorescu ramane in opinia me cel mai sensibil si talentat pictor al Romaniei,afirmatie ce mi-a luat ceva timp si studiu...au fost si momente foarte critice printre altele, ce povesteam Ginei cu momentul magic de la Varatec,m-a deternminat sa recalculez valoarea picturii sale,sa compar,analizez,meditez foarte serios si indelung.
De ce nu le așezi alături, aici sau într-o altă postare?
M-am gandit la lucrul asta dar din anumite motive am renuntat...sa vad totusi daca "se impaca"....poate ca nu ar fi rau.Ma mai gandesc.
Au ajuns impreuna! Fecioara si femeia!
La recomandarea Ginei..hm,poate mai degraba Fecioara si Zeita.
Ioana Lee povesteste in memoriile sale Ai Suru (3 vol.bilinv)că fostul socru,japonezul Kurosawadawa,a cumpărat,la București,portretul Mariei Nacu.
Trimiteți un comentariu