luni, 9 septembrie 2013

Oameni si caini/Nu toti cainii maidanezi sunt agresivi!

Cand cu ceva timp in urma se prezenta pe unele canale o stire cutremuratoare ,cea a unui un tata care a ales sa-si ucida copilul de 5 ani decat sa-i fie incredintat nevestei in urma divortului,nimeni nu a dezbatut aceasta tragedie in anumite emisiuni tv.
Nu dupa mult timp o alta veste cutremuratoare a socat opinia publica si anume tragicul incident al unui copil de 4 anisori nesupravegheat care a fost muscat mortal de un caine maidanez.In acest caz o multime de posturi de televiziune au dezbatut subiectul ore in sir .Unii au fost lucizi,echilibrati in analiza subiectului,multi au latrat si muscat cu injurii si afirmatii aberante aruncand  vina adeseori pe anumite organizatii care se ocupa cu protectia animalelor.Dar cel mai detestabil mi s-a parut reactia lumii,copii,tineri si adulti ,asa cum reiese din cele citite pe unele siteuri ce au relatat pe scurt tragicul incident .In concluzia multora,sa fie ucisi toti maidanezii,sa fie otraviti,sa fie eutanasiati.Incredibil ce rationamente aberante pot dicta unii cu mintea lor de apoi,cat de instinctual si  primitiv pot judeca,nu-mi vine sa cred cat de extremisti,de nihilisti,de imaturi pot fi atati de multi oameni in tara aceasta..Chiar atat de orbiti de furie,de bezmetici si razbunatori sa fim incat sa ne pierdem cu totul uzul ratiunii si intelegerea inimii ,sa nu mai fim capabili a face distinctia dintre particular si general,dintre cazul izolat si cel majoritar,sa nu mai putem percepe  adevarata cauza,neajunsurile,radacinile raului produs?.

Evident ,sunt foarte multi oameni insensibili in tara aceasta care nu prea iubesc animalele dar care paradoxal invoca asa cum reiese din cele citite o Romanie civilizata,pe cand o Europa civilizata a spus demult timp un "Da" raspicat drepturilor animalelor. Ne mai mira de ce ne
ocolesc investitorii straini,de ce au o imagine atat de proasta despre noi ca natie?!
Daca am avea respect fata de ele,fireste s-ar gasi destule familii care sa adopte un maidanez,doi,sunt multi oameni care stau la casa si au spatiu suficient si posibilitati materiale.Solutii sunt multe,dragoste sa fie!




Nu s-ar fi ajuns la acest fapt tragic,daca am fi luat exemplul tarilor europene civilizate unde cainii vagabonzi sunt adunati la adaposturi ,sterilizati,vaccinati,tratati de diverse boli de veterinari priceputi si foarte devotati meseriei, iar apoi se cauta prin diverse metode stapani care sa-i adopteDoar in cazuri foarte grave ori cazuri de rabie sunt eutanasiati.Erau candva asemeni emisiuni pe Animal Planet...dar iata nu am invatat nimic ca natie din exemplul lor.

Fata de cum stau lucrurile la noi,ei  au alte mentalitati,alta constiinta si inima  despre soarta,si drepturile animalelor , sunt evident cu  mult mai receptivi,mai sensibili,doresc sa se implice,sa ajute.


O spun si din proprie experienta,reamintindu-mi cat de dificil a fost  sa le gasesc un stapan unor animale gasite pe strada de care mi-a fost mila.Am cautat oamenia care locuiau la case pe anumite strazi ale orasului sa-i rog insistent,ori sa dau n telefoane la cunoscuti,sa-i rog sa apeleze la altii eventual pentru a le gasesi un stapan.Extrem,extrem de greu ,rareori am reusit.Am intalnit cazuri care aveau spatiu suficient,ce sa nu mai spun ca unii nici baremi nu aveau un caine in curte.De ce oare suntem o natiune atat de insensibila,de ignoranta si comoda?Oare nu e clar ca exista in aceasta problema   ca in atatea altele si o vina colectiva?Eu zic ca da!

In alte tari civilizate,sar si in lacul inghetat ca sa salveze un animal ,nu mai vorbesc de ce legi sunt si se aplica pe bune in sprijinul animalelor bolnave,fara adapost,agresate!
Cum abordeaza ei problema, si cum o abordam noi ...nu-ti trebuie multa judecata,decat ceva inima ca sa realizezi contrastul izbitor si desigur  unde este binele omenesc afirmat.



In general,cainii ameninta ,latra musca cand te-ai apropiat de un anumit teritoriu al lor pe care din instinct animal il apara.Au un puternic instinct in acest sens.Cand sunt mai multi si actioneaza in haita desigur pericolul este mai mareUnii au acest simt teritorial mai accentuat ,altii mai slab.Latra ,nu musca,!Mai ataca cand din nefericire au rabie(turbare) sau sunt  agresati de oameni.Cazurile foarte agresive,mortale  sunt insa  foarte,foarte rare ,,,de ce?.cainele este un animal domestecit,are multe instincte ce tin de supunere si chiar teama fata de om.Acestia reprezinta  marea majoritatea cainilor maidanezi!

ASADAR;

-Sa fie in primul rand reperate cazurile de caini care sunt agresivi si pot reprezenta cu adevarat pericol pentru oameni.E nevoie pentru asta de atitudine din partea noastra a tuturora!Cetatenii de pretutindeni sa sesizeze telefonic  politia comunitara sau  asociatii care se ocupa cu problema cainilor vagabonzi,atunci cand intalnesc cazuri de atac agresiv.Sa depasim mentalitatea aceea primara,daca eu am scapat,treaba altuia ce va face,ce i se va putea intampla.
- Sa fie adunati pentru a se cerceta asemeni cazuri de catre doctori veterinari pentru a stabili daca daca este cazul eutanasierii sau pot fi salvati si plasati la un adapost.
-Sa existe legi drastice pentru proprietarii care  folosesc caini de paza foarte agresivi,dar nu iau masurile cuvenite de supraveghere.Unii nici garduri de rigoare nu au!Altii ies cu ei la plimabre si-i lasa total in libertate,nefolosind lesa cuvenita sau botnita.
-Sa se construiasca mai multe adaposturi ,e posibil sa vina altii din alte tari la noi asa cum am citit candva unele  cazuri pentru a  construi din banii lor adaposturi pentru caini?!Ar trebui sa ne fie chiar rusine!Un adapost de caini nu este o vila,un hotel .Nici atati bani nu are tara asta?
- Sa se investeasca bani pentru a se elabora strategii si proiecte de sensibilizare a populatiei pentru adoptia cainilor fara stapan.
-Sa fie sprijinite  organizatiile care apara drepturile animalelor prevazute prin lege!

...

Am fost si eu muscat de un caine candva ,nici baremi nu era maidanez,avea stapan.,adica se pot intampla si asemeni cazuri,in care caine cu stapan este mai agresiv decat unul vagabond.Iarasi nu putem generaliza.Am trecut si prin diverse alte situatii pentru care mi-a fost fireste teama sa nu fiu atacat,,,DAR, sa generalizez urand si condamnand toata natia de maidanezi pentru unele cazuri izolate,este ceva total aberant ,strigator la cer!Marea majoritate a cainilor strazii,sunt extrem de blanzi si prietenosi,altii fug instinctiv de om pentru ca au fost de el agresati candva,altii doar latra ,daca ai facut un gest potrivnic o iau si  la fuga .

Am uitat apoi oare de caini care au salvat vieti omenesti,copii de la inec,incendii,oameni aflati in situatii de primejdie diverse...sunt in acest sens o gramada de povestiri reale emotionante,incredibile,ori de cainii din serviciile militare,politie care ajuta la prinderea infractorilor si diverse activitati  de paza .Ce sa mai vorbim de bucuriile pe care cainele in calitate de animal de companie le-a adus  omului dintotdeauna.

Devotamentul,spiritul de sacrificiu,fidelitatea fata de om pe care rasa canina a demonstrat-o din toate vremurile au facut din acest animal un simbol al prieteniei om-animal ,nicidecum al fiarei!




DESIGUR ca este cutremurator,extrem de dureros ,greu de rostit cuvinte despre acest caz cumplit,despre cum s-a stins sfasiat acest  copilas de 4 anisori:ANGHEL IONUT COSMIN ...am si eu un nepotel  cam de aceeasi varsta pentru care nu-i zi poate in care sa nu ma gandesc cu teama sa nu i se intample ceva rau si sa ma rog ca atare lui Dumnezeu sa-l aiba in paza.
Nimic nu poate fi desigur mai dureros pe lumea asta decat pierderea unui copil, toate condoleantele din lume si regretele exprimate nu pot acoperi imensa suferinta a parintilor,rudelor,apropiatilor.
Dar  iarasi,Doamne fereste,sa generalizezi astfel gravitatea unui incident declarand nici mai mult nici mai putin decat moarte tuturor maidanezilor ,asa cum am citit si auzit atatea opinii zilele acestea nu este zau cu nimic mai putin dureros.Nu se poate, e chiar injositor si mizerabil pentru conditia noastra umana sa putem astfel gandi.O spun din teama unui posibil mascaru in masa a acestor caini!!!La gramada ,la voia intamplarii,fara a se face distinctiile cuvenite dintre cainii care pot reprezenta un pericol si cei care sunt docili,inofensivi.
O spun temandu-ma  ca se va actiona violent,si foartte posibil si dureros  nu cainii cu adevarat agresivi vor fi hingheriti si prinsi deoarece au instincte de aparare mai puternice,ci cainii mai blanzi, care se incred in om ,sunt prietenosi.





...sincer nu cred  ca Ionut  privindu-ne de acolo de sus,din lumea spiritelor curate si luminoase ar fi de acord cu asemeni masuri dure de exterminare in masa fara a tine cont de diferente!Cu siguranta NU!
Va rog,opriti aceasta campanie de instigare la patima si ura,actionati chibzuit,profesionist,ganditi problema din toate incidentele ei tinand cont de diverse opinii,propuneri,idei....urmati va rog exemplul tarilor civilizate!
Omul si cainele pot face casa buna!
Nu e vorba cum deduc atati de multi din pacate de alegerea "omul sau cainele",ci de relatia intre "om si caine" in care fireste, uneori se impun masuri preventive,fara violenta!

Nu mai generalizati cazand in marele pacat al extremismului totalitarist!

... in memoria lui Ionut....o flacara simbol ce arde necontenit.Condoleante familiei,rudelor,apropiatilor.




...







2 comentarii:

Eutanasiati Maidanezii spunea...

Mai este putin si incepe ERADICAREA si eu abia astept

Modart spunea...

Cu ce ti-au gresit?!
Tu daca ai 10 prieteni sa zicem si unul te tradeaza,ai sa-i elimini pe toti?
Si daca cineva te-a tradat ii dai in cap,raspunzi cu aceeasi moneda,il tradezi si tu?...

Vezi ca sunt si ursi,lupi prin paduri,ca sa poti fi perfect linistit la un gratar,du-te si impusca-i,nu?
Nu crezi ca oamenii sunt cu mult mai rai,mai fiare decat animalele?