joi, 27 februarie 2014

BRANCUSI ACASA...

Oriunde  vantul o poarta,frunza este si ramane a unui anume copac,care apartine unui anume pamant!

Superb material dedicat amintirii marelui sculptor,cel care ramane in istoria artelor drept "parintele sculpturii moderne".



"Mor cu sufletul neimpacat ca voi putrezi in pamant strain,departe de fiinta cea mai draga,mama mea."-Constantin Brancusi

Eu sper ca tot efortul repatrierii osemintelor lui Constantin Brancusi sa se finalizeze prin implinirea acestui sacru  imperativ al inimii numit: ACASA!
 Este  marele sau regret si implicit acea dorinta sfanta omeneasca legata de locul de veci ...nici un  motiv potrivnic nu-si are zau rostul!











3 comentarii:

Aurora Georgescu spunea...

Am vizitat atelierul lui Brâncuşi la Paris. Am rămas surprinsă de convingerea cu care ni-l prezenta pe Brâncuşi ca aparţinând Franţei. Nici un cuvânt măcar despre faptul că s-a născut în Romania.Am intrat în dialog polemic cu ghidul, fără nici un rezultat. El a rămas ferm în convingerea lui că Brâncuşi este francez, indiferent unde s-a născut. I-am spus foarte mândri despre lucrările din Târgu -Jiu şi replica a fost foarte dură: "Dacă ziceţi că este al vostru şi vă mândriţi cu asta, de ce nu l-aţi păstra?"Am replicat şi noi dând din gură, dar răspunsul real nu l-am dat fiindcă ne-a fost ruşine!
Da, ar fi un act reparatoriu să-i fie aduse în ţară rămâşiţele pământeşti.

Modart spunea...

Da ,e de toata jena ce i-am facut lui Brancusi,statul comunist l-a renegat ,academia ca atare...doar ca una e tara prin spiritul ei cel mai inalt si luminos,,,si altceva un sistem politic totalitarist ce a pus stapanire pe ea candva.Baremi acum sa se reabiliteze!
Brancusi este universal prin spiritul sau creativ...dar inima sa apartine acestor meleaguri mioritice pe care a vrut sa se intoarca ,dar din pacate nu s-a putut.

Modart spunea...

Sunt atati de multi care nu sunt de acord cu repatrierea osemintelor sale,de am ramas perplex!!!Politicul asta ne-a furat mintile si otravit inima....