luni, 7 aprilie 2014

Muzica usoara de altadata...



Starea noastra naturala este plimbarea,nu alergatul!

Si totusi, se canta mai frumos candva muzica usoara.
Uneori mi se face dor de asemenea linii melodice atat de generoase,calme,pulsand prin naturalete si simplitudinea interpretarii atata poezie si farmec .O muzica si o interpretare ce merg direct la suflet fara artificii vocale,fara efecte de suprafata,fara excese vocale.O muzica ce se subordoneaza cuvantului,textului,rostirii lui simple pe alocuri,in care poti resimti frumusetea timbrului ,sarmul,simtirea naturala.
Nu ai nevoie decat maxim de o octava jumatate ca sa canti minunat,cuceritor,,,cu cat sui vocea mai mult pe verticala ,pierzi din amplitudinea orizontalei ,adica acel registru mediu catre grav care defineste  anumite  stari si afecte importante..


Astazi parca se cearta cu tine cand se canta,vocea suie pe octave cu diverse stridente si epateaza prin tot soiul de melisme.Tehnica a luat-o inaintea afectelor si exista evident o obsesie maladiva pentru forta si dinamism .Te pot cuceri pe moment ,insa in timp daca asculti mai mult iti dai seama ca ceva esential lipseste.Apoi,se imita foarte mult vedetele in voga,iar vorba unui muzician,imitatia nu are valoare.

In muzica usoara de altadata ,simt mangaiere,bunatate,in cea de astazi ,mai cu seama obsesia puterii.





2 comentarii:

Aurora Georgescu spunea...

Muzica uşoară de altădată avea un text ce putea oricând rivaliza cu o poezie cu mesaj clar şi care era pus pe note ce desăvârşeau o melodie care nu avea nevoie de scălămbăieli şi trupuri dezgolite cu mişcări voit provocatoare ca să atragă atenţia. Acum prefer să ascult muzica fără să văd cine cântă şi ce părţi anatomice dezgolite ne aratăp ca şi cum solistele ar fi plătite să facă reclamă lenjeriei intime. Din când în când mai auzi piese muzicale bune, dar ce te faci cu interpreţii, dar mai ales intzerpretele care se întrec mai mult în dans erotic decât în cântat.

Modart spunea...

Cine nu provoaca,socheaza,nu este in centrul de atentie.Cam asa gandesc astazi multe si multi.Fireste,cand canti trebuie sa te subjuge MUZICA,nu sa te provoace look-ul!
Exista si ce spui tu in final,dar cel putin acelea nu emit pretentii de mari cantarete sau artiste.