joi, 19 februarie 2015

Pedagogia iubirii

Se tot vorbeste de iubire,insa se uita de mijloacele care creeaza cadrul propice manifestarii ei,care induc si sporesc acele  stari de spirit necesare sustinerii ei.
Iubirea se creeaza ,se antreneaza ,se experimenteaza prin exercitii asumate.Ca si in sport,e nevoie de anumite exercitii  si efort sustinut pentru a perfecta anumite abilitati,pentru a ajunge la caliatate si performanta.!
Nu e asa simplu,iubesc si gata.
Dat fiind tendintele umane egocentrice,iubirea fireste se castiga,se lupta pentru ea,se slefuieste,adaogeste,perfectioneaza,exerseaza,intretine!Altminteri,riscul de a pierde,de a uita,de a ne abate de la calea ei dreapta , ameninta permanent.
Iubirea e o reduta ce trebuie cucerita prin diverse forme ale cunoasterii si simtirii omenesti.
Pentru asta, trebuie ca mai intai sa fii constient de importanta ei,de imperativul ei !Odata gandul necesarului suprem fixat in mintea noastra,ramane sa apelam la diverse mijloace de cautare si perfectare a iubirii .

Ii dau dreptate lui Leonardo da Vinci cand afirma ca "Iubirea este fiica cunoasterii",afirmatie contrara doctrinei crestine pentru care  iubirea este inteleasa mai cu seama ca  o pornire innascuta ,mistica,primordiala.
Avem un potential mai mare sau mai mic de a iubi...in nici un caz nu-l vom afirma daca nu ne folosim de mijloacele necesare care alimenteaza si imbogatesc fondul nostru interior.
Fara acesta ,fara o anumita densitate,forta,scanteie interioara,cum sa iubesti?Doar bogat sufleteste fiind,poti iubi.Asta inseamna atatea si atatea lucruri,sa interactionezi in n moduri cu lumea inconjuratoare apeland si exersand  toate cele 5 simtuti ale tale.Cu cat sunt mai multe antrenate cu atat rezultatele vor fi mai vii ,mai scanteietoare,mai minunate.

Cum sa spui ca-l iubesti pe Dumnezeu,cand nu poti privi jumatate de minut barem o floare,un copac?
Cum poti spune ca iti iubesti copilul tau,cand iti petreci mai mult timp ingrijind de masina ,decat sa te joci cu el?
Cum poti spune ca iubesti oamenii cand refuzi sa ai grija de un biet animal?
Am sugerat cateva mijloace,plecand de la observatii simple ale realitatii .

In iubire nu ai voie sa fii un diletant.
Adica trebuie sa aspiri la intregul ei de compozitie,trebuie sa vrei cat mai mult poti tu dobandi cu putinta.

Se vorbeste mult de a darui iubire,se uita insa ca pentru asa ceva trebuie sa o posezi mai intai ,adica sa o cultivi.Talentul se cultiva,iubirea de asemenea.Apoi sa nu uitam,talantii pe care ii ai,ai datoria sa-i inmultesti!
Iar aici de mijloace e vorba,de metoda,exercitiu,ca in orice domeniu.

Poti crede si sa nu cercetezi,insa nu poti iubi fara sa nu exerimentezi ,adica sa traiesti viata prin mijloacele de care dispui.
Iata de ce  spune scriptura ,ochi aveti sa vedeti si nu vedeti,urechi sa auziti si nu auziti!








Niciun comentariu: