Exista mai multe definitii ale prostului si ale prostiei....
http://adevarul.ro/news/societate/patru-figuri-prostul-dogmaticul-scepticul-sofistul-1_55251121448e03c0fd5c2cdd/index.html
Un articol foarte bun semnat Tudor Catineanu.
Eu,cu dogmaticul/dogma am ce am in ultimul timp...e o tema care in masura timpului liber voi incerca mai mult sa meditez,sa o aprofundez.
"Dar, un singur punct de vedere are şi omul dogmatic, dogmaticul. Numai că, dogmaticul cunoaşte şi alte, chiar multe alte puncte de vedere, încât el poate ajunge să se creadă atotştiutor, concurându-l în taină chiar şi pe Bunul Dumnezeu. Specificul dogmaticului rezidă în faptul că oricâte alte puncte de vedere ar cunoaşte, el le reduce pe toate la punctul lui de vedere, celelalte fiind considerate erori cu diverse grade de gravitate. Ceea ce înseamnă că prostul este un dogmatic nativ şi naiv, dar dogmaticul nu-i deloc prost. "
....
"Dogmatismul merge pe un singur punct de vedere, şi el are două forme, în funcţie de felul în care se raportează la celelalte puncte de vedere. În acest sens, el poate fi un dogmatism pozitiv, sau integrativ, întrucât îşi integrează, prin subordonare, toate celelalte puncte de vedere, pe care le cuprinde, dar le şi închide într-un sistem, cum închide păstorul oile într-un ţarc, numai că le închide definitiv. Dar, dogmatismul poate fi şi unul negativ, orientat critic şi polemic, iar atunci dogmaticul respinge toate punctele de vedere străine, dar cunoscându-le, deci în cunoştinţă de cauză. Prin eliminarea lor, mai rămâne valabil doar punctul lui de vedere, personal sau impersonal, care poate fi comparat cu Ochiul lui Dumnezeu din Triunghiul cel Sfânt. Mai ales în această variantă, dogmaticul devine şi fanatic, iar oponentul lui este considerat doar un eretic blestemat, ce merită să fie urcat pe rug."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu