vineri, 7 aprilie 2017

Ilarion Ciobanu

Se cuvine oare ca  actorul sa joace orice fel de rol i se propune?
Poate accepta el orice?



In ultimul timp,tot il dau exemplu oportunistilor de ultima speta,pe Ilarion Ciobanu!
Atat timp cat tu actor ai jucat  atatea roluri de propaganda comunista ,e de toata jena ca dupa 89 sa o tot dai cu duhul democratiei capitaliste,epatand in diverse discutii tv ca un mare detestator al comunismului.Nu stiu cum sa spun ,,,,dar chiar nu merge,nu tine!Rasuna a ipocrizie ,a oportunism!
De bun simt mi se pare sa taci,sa stai in raftul tau si sa meditezui ce ai facut cu viata ta de artist,de ce nu ai lupatat sau de ce nu te-a dus mintea sa vezi marea urtopie in care ai crezut si slavit-o!De ce ai fost las,dece ai facut reverente politicului,de ce nu ai militat pentru libertatea cuvantului si a exprimarii artistice!?
De ce nu ai fugit in strainantate,precum altii,de ce nu ai protestat prin arta ta cumva?
Cateva nume :S Nicolaescu,Mircea Diaconu,Ion Caramitru,Florin Zamfirescu,Dorel Visan...toti ati plecat capul atunci si v-ati  daruit talentul in roluri de partizani ai comunismului,iar dupa 89 v-ati infipt bine in politic ori  ati apirat spre  functii importante.Si ati si reusit!
Revoltator,cei ce au cantat PCR-ul candva .tot ei s-au reinstalat in fotolii importante dupa 89!!
Asa ceva seamana a oportunism de ultima speta,a lipsa de caracter!
Avea  Iorga o vorba extraordinata:
,"Fatarnicul are mai multe fete, si nici un obraz!"

Inteleg ca erati obligati,ca asta vi se impunea de sus,ca va era teama de repercurisuni dure...dar cei care nu le-a fost teama si au avut ceva de spus potrivnic ,si au marturist prin suferinte cumplite in lagarele comuniste?
Cum iti speli obrazul fata de acestia?
Nu ca atat ai putut ,ca ti-a fost teama este problema,ci  faptul ca tu care ai fost las si sluga a unui sistem dictatorial,totalitarist.,sau poate ca din  naivitate,indoctrinare , lipsa de cultura istorica,vizionarism ai crezut,ai indraznit dupa 89 ,fara remuscari, sa o faci pe viteazul,pe apologetul democratiei ,mai mult, te-ai invartit de asa natura incat  sa obtii  niste functii importante.
Ieri erati exponentii comunismului prin atatea roluri de propaganda,vantul s-a schimbat si acum o dati de dreapta,batandu-va cu pumnii in piept cat detestati voi comunismul!
Unii mai scriu si carti ori poeme anticomuniste,ca sa aflu ulterior ca au facut in tinerete pact cu securitatea!Asta nu face decat sa reconfirma perfect oportunismul desantat la care se preteaza.
Daca maine ar fi o noua revolutie in care sa se reinstaleze comunismul(fereasca Dumnezeu)...cred ca ati scalda-o si juca teatru atat de bine incat ati redeveni iarasi in ochii lumii comunisti convinsi.

Ei ,astea fiind spuse,ma intorc la Ilarion Ciobanu,figura emblematica in cinematografia romaneasca ceausisista.
El ,spre deosebire de voi(am dat doar cateva nume) va este net superior!De ce?
Pentru ca dupa 89,a avut bunul simt sa taca,refuzand orice invitatie a presei sau televiziunii si orice  rol propus in filme!
Nu stiu ce a considerat sau reconsiderat domnia sa privitor la rolurile sale care l-au facut celebru,poate ca a murit comunsit convins,poate nu...poate aidoma lui Panait Istrati dupa experienta din Rusia bolsevista,si-a dat seama in ce utopie a crescut si crezut,si s-a spovedit !Citeste eventual cartea "Spovedanie pentru invinsi' a lui Panait Istrati.
Indiferent cum ,apreciez la el ca spre deosebire de alti colegi de breasla sau regizori ,a avut bunul simt sa taca cand chiar era cazul,si sa-si vada de viata personala fara a pretinde ceva nimanui.
Atitudinea lui Ilarion Ciobanu,e o chestiune de decenta si caracter,,pe care multi dintre voi,din spirit de parvenitism, nu le aveti!

Cand stii ca te-ai inselat amarnic,ca ai facut greseli mari,taci si meditezi,in nici un caz la timpuri noi o faci in ochii lumii pe reactionarul disculpandu-te in fel si chip si visand la functii politice sau profesionale.
Nu tine,e putreda rau de tot!
Cazul Ilarion Ciobanu,ori Panait Istrati,ar trebui sa va fie Model!

ps:Panait Istrati s-a retras  profund deceptionat din arena politica,in urma experientei de 7 saptamani din Rusia .Nu l-a mai interesat decat Arta!




Niciun comentariu: