vineri, 10 august 2012

OSANDA:Grijania ei de Lume!

Memorabila vorba in finalul filmului .Am preluat-o si eu ca expresie cand ma "grijeste" gura rea a lumii ce spune vrute si nevrute...in fond de ce sa injuram la suparare,si sa aruncam cu felurite insulte...Biblia spune ca vom da socoteala pentru fiecare cuvant in desart!! Mare atentie si politicienilor ce promit marea cu sarea inainte si ne rad in barba dupa...va rugam, nu ne osanditi.Si iarasi mare atentie patronilor ce nu se tin de cuvant si nu-si platesc la timp angajatii sub diverse pretexte..tot Biblia spune ca este pacat  neplata slugii tale la timpul cuvenit!

Revin la film:



Pentru cei ce nu-si afla timp si stare de a-l urmari in intregime,iata secventa finala,probabil cea mai zguduitoare ca impact si expresie dramatica din intreaga cinematografie romaneasca:



Nu fac aici decat cateva mentiuni;
Desi jandarmul interpretat de Gheorghe Dinica stie foarte bine ca este nevinovat,si-a pus in minte sa-i vina de petrecanie,sa-l distruga dintr-o ura de nestavilit.Il urmareste in repetate randuri ,iar dupa exilul in munti  pe timpul unei lungi si cumplite ierni,intr-o primavara minunata  cu pomii-n floare,il pandeste asteptandu-l sa vie la mormantul nevestei si copilului sau.Se comporta exact ca un animal de prada urmarindu-si insistent prada haituita,este tenace si viclean.Il impusca  miseleste pe la spate de mai multe ori...cu un ultim efort acesta ajunge la Crucea de lemn,si cade peste prabusindu-se cu ea cu tot la pamant..."Grijania ei de Lume " i-a luat totul ,nevasta si copilul i-au murit la nastere datorita prigonirii lor si nasterii in conditii vitrege,neadecvate,nu l-au crutat nici pe el,dupa ce a reiesit nevinovatia.Trei Doamne si toti trei...ca un facut:un Blestem,o Damnare,o Osanda.Cutremurator destin.

PS: Filmul are o coloana muzicala extrem de inspirata,absolut tulburatoare ,si perfect potrivita temei  si expresiei cadrelor cinematografice.
Un film capodopera in regia lui Sergiu Nicolaescu,si un rol memorabil semnat Amza Pellea.

6 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Agresivitatea escaladată,ura, care atinge cote greu de imaginat, din realitate,literatură, dar și din filme, mă oripilează.
Coloana sonoră este magistrală!

Modart spunea...

Gina,mai sunt si mesajul,tema artistica,procedeele si mijloacele artistice in sine de exprimare.Am sentimentul ca le eviti.Nu iti plac dramele?

INCERTITUDINI spunea...

Ca să pot comenta un film/o carte/o situațíe, trebuie să fi văzut/citit/observat.
Nu pot desprinde mesajul unei creații doar pentru că tu ți-ai exprimat opinia și -mi aduci fragmentul care te-a impresionat pe tine.
Sigur, m-aș putea gândi,ca punct de plecare la o nuvelă sadoveniană, dar filmul își are propriul mesaj..
Cum aș putea evita dramele?
Literatura universală oferă atâtea drame realizate artistic excepțional.
Și tot atâtea filme celebre!

INCERTITUDINI spunea...

Am căutat în bibliotecă ”Velerim și Veler Doamne„.
N-am găsit-o, am ceva treburi , dar o să-mi fac timp s-o caut la Biblioteca orașului.
Între timp, poate reușesc să văd și filmul.
Apoi putem discuta.
Nu în mai puțin de o lună.Da?

Modart spunea...

Te-ai exprimat undeva ca nu-ti plac filmele care dor...de aceea am spus ca am sentimentul ca le eviti.M-am exprimat pe graba si cumva a reiesit altceva.
Desigur ca trebuie sa iei contact cu opera respectiva intreaga pentru aspectele mentionate,de aceea am si postat filmul intreg!

Modart spunea...

Gina,nu este o obligatie sa vezi filmul...cand poti,cand doresti,ori nu...chiar ar fi si culmea sa am asemenea pretentii.In plus orice film mai necesita si o anumita stare pentru a fi vizionat.