duminică, 6 ianuarie 2013

Film:Black Beauty/Frumusete Neagra


Filmul reprezinta o minunata ecranizare a cartii "Black Beauty" scrisa in 1877 de Anna Sewell,una dintre cele mai emotionante  povestiri dedicate acestui nobil animal , simbol  al dorintei de libertate,al prieteniei,devotamentului si sacrificiului in puternic contrast cu oprelistile si asprimile vietii uneori inumane.
Realizarea lui  urmeaza intocmai momentele cartii,reusind sa adauge un plus de farmec si emotie prin cadre ce redau fascinanta expresia dinamica a acestor animale,ori expresii in plan static ,deseori la nivelul prim-planului cinematografic pentru a evidentia expresia blanda si patrunzatoare a ochilor.
Viata unui cal, "povestita de el insusi" este maniera narativa  aleasa de autoare pentru a reda maximul de forta si expresie dragostei si intelegerii ei profund umane fata de soarta cruda uneori a acestor fiinte necuvantatoare.Un drept la cuvant asadar transmis prin glasul si constiinta inimii autoarei cartii!

Tema cartii/filmului o reprezinta antiteza dintre omenie si neomenie,contrast reliefat simplu si convingator in cuvinte putine si imagini sugestive ce descriu atitudinea in diverse situatii dintre stapan si animal.O atitudine fie bazata pe respect,incredere,pretuire sau fie  o atitudine brutala,pragmatica lipsita de aportul uman-afectiv.In comparatie cu loialitatea,supunerea si truda animalului ce serveste umil intereselor omenesti,singura inconstanta este cea omeneasca. In calitate de stapan omul serveste la randu-i prin atitudinea sa fata de animal, fie imperativul inimii credincioase,oneste, bune,fie calea lipsei de respect si pretuire,calea tradarii umanitatii din noi.




"Povestea mea este o poveste a increderii si a tradarii...si a regasirii increderii"

Un film emotionant si educativ  pentru orice varsta,o povestire simpla si captivanta prin naturaletea ei,prin frumusetea cadrelor elaborate si montajul lor,un film  in care caii devin  eroii principali iar oamenii  personaje secundare ...desigur este o forma si o cale artistica ce izvoraste dintr-o puternica  sensibilitate si dorinta omeneasca de a transmite un mesaj uman catre spectatorii lui.
Un mod si o incercare artistica de a-l apropia mai mult pe om de animal,iar pe "animalul" indaratnic din om de responsabilitatea deosebita  ce-i revine in calitate de Om!
Din aceasta perspectiva,suntem stapanii doar a ceea ce cultivam bun in inima noastra.

Filmul il puteti viziona subtitrat in romana pe canal; filmehd.net
Vizionare placuta!



9 comentarii:

Mihai spunea...

Un film pe care o sa il revad cu placere. Multumesc.

Modart spunea...

Eu l-am vazut abia acum pentru prima oara.Cu mare incantare si emotie.Atata simplitudine si naturalete,merg direct la suflet...ar fi un excelent material didactic artistic pentru copii in scoli!

Aurora Georgescu spunea...

Nu văzusem filmul şi prezentarea pe care i-ai făcut-o m-a convins să las orice alt program şi să vizionez filmul. A fost o alegere inspirată fiindcă este într-adevăr un film educativ de excepţie.Din păcate, spre final s-a blocat , ori semnalul a scăzut în intensitate şi nu am putut să văd. Voi încerca mâine şi revin cu să-ţi spun impresia finală.


Modart spunea...

Aura,da-l din cursor pe la minutul la care ai ramas,si reia vizionarea!
Uneori chiar si de la vreme mai exista poticniri,probleme,ori diverse motive tehnice despre care prea priceput nu sunt ca sa te indrum ...sper sa-l vezi complet!Merita!

Aurora Georgescu spunea...

Uraaa! Am reuşit să-l vedem (eu şi nepoţii)!!! Excepţional! Nepoţii au vrut să revadă unele secvenţe. După vizionare a fost un adevărat proces al filmului în care fiecare a avut de spus câte ceva şi nu oricum, ci cu patosul nesimulat al copilului. Foarte interesantă percepţia copiilor: pozitivă şi mai ales constructivă.
Sefii departamentelor film din TV ar trebui să asculte comentariile copiilor asupra filmelor vizionate şi dacă ar observa ce impact puternic au asupra lor personajele şi acţiunile lor, poate n-ar mai da pe post atâtea filme ce îndeamnă la violenţă sau desfrânare şi poate că s-ar orienta asupra filmelor cu caracter educativ, filme care scot în evidenţă frumuseţea morală, sentimentele frumoase. Din păcate se pare că suntem protagoniştii unui proces dirijat de dezumanizare şi în care sistemul de valori cunoscut până acum este răsturnat.
Mulţumim pentru recomandare încă o dată !

Modart spunea...

Sunt foarte bucuros sa aflu cum o bunica alaturi de nepoteii ei au savurat impreuna acest film minunat!
Si inca si cu dezbateri de rigoare,dovada ca a avut un impact pe masura calitatii sale.
Va felicit!!!
Televiziunile ar trebui sa nutreasca o mare ambitie de a modela prin emisiuni de calitate carcterul si sufletul omenesc.Pot avea un rol fantastic in formarea viitorului unei natiuni.Din pacate castigul substantial de moment,rateingul din subiecte de scandal si enisiuni dstupide de divertisment primeaza.Chiar nu se poate sa te multumesti cu un salariu modest,sa nu mai gonesti dupa suprematie,bani insa sa ai inima incarcata de bcuria de a urma un crez profesional,uman ce isi va afla viabilitatea fireste intr-un viitor mai bun?
Pacat.

Antoaneta Moga spunea...

L-am descarcat si eu dar pare a fi un film foarte emotionant.

Modart spunea...

Cu siguranta,simplu si emotionat!Si foarte relaxant de urmarit!

Alexandrina spunea...

Este foarte frumos