joi, 22 august 2013

Geo Saizescu:Un suras in plina vara/Sosesc pasarile calatoare

De ceva timp incoace urmaresc doar filme vechi romanesti.Pur si simplu ma relaxeaza,si asta pentru ca regasesc prin ele o lume mai simpla,mai curata sufleteste, mai aproape de natura si poezia ei decat asa cum transpare astazi intr-o epoca in care ultratehnologia isi pune amprenta in toate,si pe locuri,si fireste pana si in felul oamenilor de a fi.

Va propun asadar o calatorie in timp,mai aproape de inocenta zic eu, doua filme minunate  in regia lui Geo Saizescu,unul dintre cei mai talentati regizori romani pentru  care umorul fin este un condiment esential intr-un film de calitate...
"Un suras in plina vara" vine tocmai din 1963,si incredibil, filmul se bucura de o calitate a peliculei cum nici astazi deseori nu afli!Sunt aici unele  imagini rapitoare,ca cele de inceput sau cadrele finale ce surclaseaza  filme de Oscar chiar.Adorabil,un film solar in care resimti splendoarea naturii,a verii,caldura si bucuria ei in care prezenta umana accentueaza farmecul si pitorescul ei ..un desavarsit acord in fond cu insusi titlul filmului!In rolul; pricipal,un Sebastian Papaiani de zile mari,vesel,spontan cu un aer de copil mare nastrusnic si sugubat,precum inegalabilul sau Pacala ,doar ca aici el este veti vedea cel pacalit.




"Sosesc pasarile calatoare"...de la munte ne deplasam in delta,unde o alta poveste de dragoste se infiripa ,impresurata si aici cu umor dar si un aer usor nostalgic,liric.Remarc un rol de exceptie pentru Tora Vasilescu,poate cel mai remarcabil din cariera ei,unde mai pui ca si canta admirabil o romanta deosebita dand filmului un farmec anume pe care il afli doar in filmele rusesti.Un prilej iarasi de a-i revedea pe regretatii Emil Hossu si Octavian Cotescu,despre al caror sarm si profesionalism nu e cazul sa mai povestesc...las locul cuvenit vizionarii voastre pentru aprecieri si comentarii.
Vizionare placuta!





2 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Vreau să am timp pentru filmele pe care le recomanzi cu atâta pasiune! și mie îmi plac temele aparent simple, care adună atâta poezie, atâtea întrebări și neliniști din care se compune viața!
Aștept o zi doar pentru filme frumoase!
p.s. îmi place mult actrița Tora Vasilescu!

Modart spunea...

Ambele sa stii sunt tonifiante,te incarca pozitiv!
Asa ca afla te rog timp sa calatoresti nitel in timp,intr-o vreme cand oamenii erau mai simpli si curati sufleteste.Se simte lucrul asta.Si conteaza....

ps;Nu stiam ca Tora canta asa frumos...