luni, 5 august 2013

Tata de duminica



Scenariu: Octav Pancu-Iasi

Imi plac nespus filmele bazate pe dialoguri inteligente ,cu replici sclipitoare,presarate cu umor si  cuvinte cheie ce dau talc si  nuanta afirmatilor.Iata un asemenea film romanesc ce il savurezi pe nerasufltate tocmai pentru aceasta sarbatoare a cuvantului,a comunicarii as indrazni a spune avand in vedere jalnicul repertoriu al limbii folosite astazi in care rareori mai gasesti pretuire pentru un dialog de calitate.Un fapt desigur ingrijorator  ce releva lipsa respectului fata de cuvantul in sine.
Candva exista o educatie si un anume cult pentru o adresare politicoasa,relevanta ,plina de substanta si miez,astazi cuvintele scapata la voia intamplarii animate de impulsuri primare,barbare.Peste tot aud discutii prostesti,banalitati,barfe condimentate cu tot arsenalul de insulte si injuraturi.A devenit lumea evident extrem de agresiva din punct de vedere verbal,unde e ma intreb acea constiinta superioara  de a pastra si apara frumusetea si inteligenta limbii vorbite?!
Cuvantul este totusi pastratorul fiintei ...ne identificam cu el,ca nivel de aspiratie si civilizatie.

Un film simplu si emotionant in care se adauga desigur unui scenariu stralucit,jocul de rol pe masura,doi actori de exceptie. Amza si Pellea si Radu Beligan,fiecare cu un stil aparte,inconfundabil, cu un sarm si o personalitate artistica puternica,vie, sclipitoare...
Minunate aparitii in rolurile secundare,o suava si delicata ca deobicei Gina Patrichi si o actrita cu o distinctie si eleganta deosebita ,surclasand in opinia mea multe asa zise dive de astazi ,Olaga Delia Mateescu.
Filmul pe langa tema impactului  pe care il are destramarea familiei pentru copil,abordeaza in paralel si altte teme fundamentale precum prietenia ,onestitatea,corectitudinea in contrast cu minciuna voluntara sau involuntara.In acest sens se impune afirmatia repetabila din film"Bunatatea este totuna cu dreptatea!".

Vizionare placuta!




Niciun comentariu: