vineri, 31 ianuarie 2014

Exercitii de empatie

"Si ceea ce doriti sa va faca altii voua,faceti-le voi lor!"-Biblia
Ori cum spune o vorba simpla din batrani "Ceea ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!"

Adevaruri simple si mereu uitate.Grea casa egocentrismul asta.Ce pot oamenii iubi mai cu seama este constat propria persoana.Narcisismul.
Si iar, ce pot iubi oamenii mai cu seama in cele mai multe situatii,este ce este al lor.Posesivitatea
Sa nu uitam::Din principiu cele doua nu se intersecteaza cu Iubirea!
Mai mult,ameninta precum  un cancer spiritul unei inimi iubitoare.

Ambele cred ca se pot atenua ,combate prin diverse exercitii de empatie ce tin de meditatie si contemplatie.

1) repetarti zilnic cele doua maxime.Meditati 10 minute pe zi baremi .Ce asteptari ,dorinte aveti de la altii,si sincer ,voi cum ati procedat cu ei in situatia mult dorita si asteptata.Spre exemplu; va place sa primiti telefoane de la o persoana.Voi cate telefoane insa i-ati dat?Ori va place sa fiti ascultati cu atentie,voi insa de cate ori ati ascultat pe cineva cu atentie?
2) priviti-va aproapele :ochi,miscari,gesturi.Contemplati-l baremi pentru un minut..Imaginati-va in tot acest timp ca priviti ca  intr-o oglinda in care tu esti chiar el!Ce simtiti?...



6 comentarii:

Aurora Georgescu spunea...

O temă de meditat, deşi este simplu. Tata ar fi spus " este vorba doar de educaţie şi bun simţ". Am cunoscut pe cineva care stătuse peste 30 de ani în Germania şi îşi însuşise într-atât disciplina nemţească încât pusese peste tot hârtiuţe cu tot felul de maxime, proverbe, zicători şi nu mare mi-a fosat mirarea când am văzut că până şi la toaletă scrisese ceva : "lasă aşa cum îţi place să găseşti", un altfel de " ce ţie nu-ţi place, altuia nu face".
Îi voi citi Andaluzei postarea aceasta să vedem, mai spăune că tot ea ţi-a inspirat-o?

Modart spunea...

Prea des cerem altora ,prea des avem de la altii asteptari fara sa ne intrebam baremi,dar noi cum procedeam,cat oferim?...
Educatia,bunul simt...unde sunt ele oare astazi?Oamenii au devenit costat foarte nepasatori unii fata de altii,farte inchisi si egoisti.Candva era zau lumea mai primitoare,mai senina,mai inimoasa.

ps;Andaluza stii prea bine...se uita in oglinda si se vede leu-paraleu!!!
Daca se uita la cineva,e ca sa-l subjuge sa puna pe el stapanire!
Doar ca ea spre deosebire de noi,este o felina...si nu una oricare!

Aurora Georgescu spunea...

Este atâta diferenţă între modul de comportare al semenilor de azi faţă de vremurile când eram copil , încât nu-mi vine să cred că este posibil să fie egoismul un virus atât de agresiv încât să a îmbolnăvească o planetă întreagă, fiindcă asta se întâmplă peste tot şi parcă mult mai puternic în occident. Când eram copil, la fiecare sfârşit de săptămână părinţii mei se vizitau cu alţi prieteni, vecinii se ajutau între ei necondiţionat şi nici nu se punea problema plăţii! Fiecare după cât şi când putea fără să se cântărească vreodată care a dat mai mult şi care mai puţin. Acum nici nu se mai salută. Merg cu capul în pământ de parcă toţi au de căutat câte ceva pe jos.Inainte se scriau scrisori, acum nici măcar un telefon fără o motivaţie anume.
Andaluza este o cuceritoare. A zis că-şi va infiinţa o catedră a manierelor elegante şi tehnica dominării în cadrul Universităţii Cambridge. Dar mi-a zis că nici eu şi nici tu nu avem vreo şansă să-i fim studenţi! Eventual servitori.

Modart spunea...

Exact ce spui...la asta ma refeream.Si eu imi aduc aminte cu mare bucurie si fireste regret totodata despre cum era lumea cand eram copil.
Cu cata emotie asteptai o scrisoare!!!!!
Cum se salutau oamenii si cat de bucurosi erau de revedere.
Si cate altele...

Andaluza tine cursuri despre stil,tinuta,atitudine si emancipare pisiceasca cu matele coriste de la Sucevita!
Deocamdata Cambrige-ul s-a mutat acolo!
Am ramas masca de ce am aflat.

Mihai spunea...

Am un mic amendament. Nu uitati ca ceilalti au alte bucurii decat voi. Mai bine intrebati "Cat zahar iti pun in cafea?", decat sa-i facem placerea si sa punem cat "stim noi ca ii place"!

Modart spunea...

Ce cafea?...problema asa cum o vad eu este ca nu te intreaba nimeni de vrei o cafea baremi.Zaharul e doar un detaliu.Nici vorba de el daca nu ai o cafea,nu?
Decat daca ai hipoglicemie.
Caz in care poti sa si mori si te lasa de izbeliste chiar...din lipsa unui gest marunt.