duminică, 6 aprilie 2014

A-ti cere iertare...


Mai important decat a ierta cuiva,este a recunoaste greseala ta fata de cineva si a-ti cere iertare!




Unica scuza uneori ,este de a-ti cere scuze!
A-ti cere iertate este insa se pare un act de prea mare noblete sufleteasca pentru lumea asta.
Se impotrivesc orgoliul,mandria,invidia.Si altele.
Dar vrem o minune la ceas de mai apoi,vrem sa fim iertati.Caci ceva in interior ne roade,ne doare,ne mustra.Constiinta.
Dar daca iertare nu putem cere celuia ce i-am gresit ,ma gandesc cat de fatarnici,ipocriti,ridicoli suntem, cerand lui Dumnezeu iertare.

Caci cum sa-l iubesti pe Dumnezeu ,daca nu-ti iubesti aproapele spune scriptura..,si tot astfel fireste,e de inteles;cum sa-ti ceri iertare dumnezeiasca ,cand nu-ti poti ceri iertare omeneasca de la cel ce i-ai gresit?
E ca si cand as vrea sa armonizez mai multe culori intr-o pictura,dar eu habar nu am ,sau nu ma preocupa sa armonizez doua culori juxtapuse..Ori sa ascult o simfonie,fara insa sa iau aminte la pasajele ei muzicale.Cum sa te raportezi la intreg fara sa fii preocupat la detaliile ce-l compun?

Asadar e simplu.
Cereti-va iertare celora ce le-ati gresit,si cu siguranta veti fi vrednici de a primi binecuvantarea sfanta a iertarii dumnezeiesti.Este cheia sfanta care deschide calea pacii sufletesti si a echilibrului atat individual cat si colectiv
De-ati sti cata  bucurie este intr-o inima care a primit scuzele recunoasterii sincere a greselii.Urati mandria ,nu oamenii.


Cred ca a ierta e un act divin prin excelenta.
Noi oamenii ar trebui sa fim preocupati mai cu seama de faptul de a ne cere iertare!Asta presupune desigur sa renunti la orgolii,la mandrie.


MENTIUNE:Daca aveti vreodata posibilitatea sa vedeti filmul "Dincolo de moarte" cu Julia Roberts,nu-l ratati!
Ideea majora este ca nu poti accede intr-o lume superioara a spiritului dincolo de moarte,atat timp cat pe acesta lume ai impovarat pe cineva cu rautatea ta,i-ai prilejuit suferinta.Raul prilejuit altora ,te trage in jos,nu poti cladi ceva si sa te bucuri,atat timp cat a presupus suferinta cuiva.
In momentul insa in care i-ai cerut sincer iertare,nu doar persoana respectiva se simte mai impacata,mai linistita,tu insuti te simti mai usor ,mai bine,mai curat.
Meritam as zice, in masura in care recunoastem greselile ,ne caim ,si cautam sa le reparam.
Primul pas este fireste...a-ti cere iertare.


Si inca un gand de moment...

De ce oare le da preotul enoriasilor atatea canoane si matanii de facut cand marturisesc raul facut altora? Nu oare ar fi mult mai intelept sa le spui sa mearga sa-si ceara sincer  iertare?








2 comentarii:

Aurora Georgescu spunea...

Ce frumoasă postare, câtă îmnţelepciune şi gândire creştină găsesc aici. Da, a cere iertare este apanajul sufletelor nobile. Un om rău, meschin, cu sufletul negru nu va înţelege niciodată de ce este important să ceară iertare.

Modart spunea...

Trebuie sa fii foarte ros pe dinautru,tare mandru si orgolios ca sa nu poti sa-ti ceri iertare.Dar nici nu exista din cate constat o educatie pentru asa ceva."Du-te si cereti iertare" ar trebui mai des auzit ca povata de la parinti,educatori , preoti.Atat timp cat nu te preocupa un subiect,nu staruie in mintea si inima ta,nici sanse de afirmare nu prea este.Pe cand acesta este unul esential pentru dezvoltarea unei personalitati afective superioare.