vineri, 13 martie 2015

Tot ce ai...

ai pentru ca ti-a fost dat sa ai!
Nu te mandri asadar cu cine esti si ce poti,ci lauda pe Cel ce te-a daruit cu anumite calitati sau privilegii ,indiferent care ar fi ele!
Iar daca ai ,poti,ti-e bine,daruie celuia care nu are,nu poate,nu-i este bine!
Iata dreapta socoteala si porunca pe care scriptura insasi o pomeneste.


De obicei  ne oprim cu sentimentele apreciative la ce savarsesc unii semeni,dar uitam sa ducem gandul catre slava unui Creator.E asa ca si cum am iubi mai mult tabloul sau muzica cuiva,decat autorul in sine!
Nu uitati,omul este doar un mijloc,un instrument prin care o anume vointa se savarseste.
Ai mers la concert,la expozitie,ai citit o carte remarcabila,laudat fie Dumnezeu ca asa ceva minunat se petrece ,exista!.Noi ne oprim insa doar la ovatii lumesti,ne facem adeseori  idoli din oameni!
Ma duc cu gandul acum la Petre Tutea.El  spunea odata ironic ,ca el cand aude de creatie plastica,literara,muzicala etc...il ia cu lesinul de ras,nu alta,pai "cum sa fie domnule,creatura Creator?!"
Omul continua el,nu creeaza de la sine putere ,ceea ce noi numim creatie ,reprezinta  anumite petece din transcendenta pe care le accesam prin har si inspiratie.
Fireste creatura ar trebui ea insasi sa fie recunoscatoare Creatorului pentru un anume dar,iar tot ce realizeaza cu truda,catre Dumnezeu inainte de toate ofranda sa fie.
Cel mai elocvent caz,Bach ... cand compunea ,obisnuia sa scrie printre solfegii pe fiecare pagina:"Pentru gloria lui Dumnezeu!"

Nu va mai faceti plecaciuni la oameni,indiferent cate calitati cuceritoare gasiti la ei.Plecaciuni faceti-va la Dumnezeu,iar pe oameni apreciatii cu anumita masura in calitate de fii ai lui Dumnezeu.
Adica in toate si intotdeauna centrul interes major trebuie sa fie Creatorul,iar cel secundar,creatura!
Sa pastram asadar balanta cuvenita,sa nu uitam de pamantul si cerul care sustin si hranesc copacul cu florile si roadele sale!
Se impune fireste astfel ,aspiratia si sentimentul sfant de recunostinta,veneratie catre Izvorul Vietii noastre!
Indrazniti pana la El!









Niciun comentariu: