luni, 7 septembrie 2015

Budismul si hinduismul

Sunt crestin ortodox,insa as tine sa spun ca in urma unei lecturi despre alte religii,doua dintre ele mi-au retinut atentia in mod deosebit.Este vorba de budism si hinduism.

In budism exista un cult pentru natura si contemplatie!A te regasi contempland spre exemplu o floare,a ajunge la o anumita stare de impacare si beatitudine sacra prin aceasta atitudine contemplativa in fata frumosului naturii, este ceva ce in special in aceasta religie afli!
In Hinduism...ei au un cult fantastic pentru dans,pentru muzica. Stiti prea bine filmele indiene in care fara dans si muzica nu se poate!
Dansul in acord cu muzica are pentru ei semnificatii cosmice,este o forma de a transcede ,simti,corela cu armonia universului. Si cat adevar!

In crestinsim nu se fac mentiuni despre natura si arta ca in cele doua religii mentionate. E altceva ce staruie, Cuvantul ca rugaciune!
Personal, intotdeauna am considerat Natura si Arta  doua peceti ale divinitatii aici pe pamant!Asta dinainte sa ma familiarizez eu cu estetica si ideologia sacra a celor doua religii mentionate.
Asadar,ce pot concluziona.
Dumnezeu se releva lumii in diverse forme ale cunoasterii  in functie de un anumit spatiu istoric si geografic.
Spatiul este un element definitoriu unei civilizatii,culturi,spiritualitati spunea L Blaga.
Asadar,
Terminati-va cu afirmatii si conflicte vehemente privind adevarata religie!
Fiecare religie releva in esenta ei un anumit tip de cunoastere sacra,fiecare contribuie la definirea unora aspecte complexe ce definesc relatia om -divinitate .Orice religie reprezinta  o incidenta a cunoasterii catre varful suprem al ei.O analiza de ansamlu luand in calcul fiecare incidenta se impune fireste pentru a intregi imaginea cunoasterii prin expresia fiecarei perspective existente,nu intamplator!


ps De ne cotropeau turcii inaintea romanilor,eram astazi musulmani,nu?



Niciun comentariu: